Αν θέλετε να αδυνατίσει το παιδί σας, χρειάζεστε πρώτα εσείς εκπαίδευση

  • Ρούλα Τσουλέα
παιδί
Ενδιαφέροντα ευρήματα από νέα μελέτη. Πότε είναι η προσπάθεια αδυνατίσματος των παιδιών πιο αποτελεσματική.

Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους και θέλετε να το βοηθήσετε να αδυνατίσει, καλό είναι να απευθυνθείτε στους ειδικούς με στόχο πρώτα εσείς να εκπαιδευθείτε στον υγιεινό τρόπο ζωής, συνιστούν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μακροχρόνια μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως ένα παιδί μπορεί να αδυνατίσει αν αρχίσει νωρίς η προσπάθεια. Ωστόσο το αδυνάτισμά του θα είναι πιο σωστό και τα οφέλη στην υγεία του περισσότερα, εάν πρώτα εκπαιδευτούν κατάλληλα οι γονείς του.

Η σχετική μελέτη διεξήχθη στο ακαδημαϊκό κέντρο Karolinska Institutet, στη Στοκχόλμη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν σε βάθος χρόνου την πορεία της υγείας περισσότερων από 170 παιδιών, τα οποία είχαν διαγνωσθεί με παχυσαρκία. Η παρακολούθησή τους είχε αρχίσει όταν είχαν ηλικία 4-6 ετών.

Τα παιδιά και οι γονείς τους χωρίσθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες για να λάβουν μία από ισάριθμες διαιτητικές προσεγγίσεις:

  1. Την κλασική
  2. Υποστήριξη των γονέων δια ζώσης
  3. Υποστήριξη των γονέων δια ζώσης και εν συνεχεία δια τηλεφώνου

Τα παιδιά και οι γονείς που εντάχθηκαν στην πρώτη ομάδα είχαν συναντήσεις με έναν γιατρό, παιδίατρο ή/και διαιτολόγο. Στη διάρκειά τους συζητούσαν μόνο για την διατροφή και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών.

Στις άλλες δύο ομάδες, τα παιδιά δεν συμμετείχαν στις δια ζώσης συναντήσεις. Οι συζητήσεις με τους ειδικούς επικεντρώνονταν στο πως μπορούσαν οι γονείς να καταστήσουν πιο υγιεινό τον τρόπο ζωής όλης της οικογένειας, με θετικό τρόπο και χωρίς καυγάδες.

Οι συζητήσεις με τους ειδικούς επικεντρώνονταν λ.χ.:

  • Στο πως μπορούν να θέτουν όρια
  • Πώς να διδάξουν στα παιδιά νέες συμπεριφορές
  • Πώς να επικοινωνούν με ένα μικρό παιδί, τους παππούδες, το σχολείο και τους άλλους γονείς

Τα ευρήματα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Obesity. Η μελέτη έδειξε ότι και με τις τρεις προσεγγίσεις τα παιδιά έχαναν βάρος και το αδυνάτισμά τους άντεχε στον χρόνο. Εν τούτοις, τα παιδιά των γονέων που πρώτα έλαβαν την κατάλληλη εκπαίδευση είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα – ιδίως όταν αυτή συνεχιζόταν και τηλεφωνικώς.

«Τα παιδιά της τρίτης ομάδας είχαν την μεγαλύτερη κλινική βελτίωση του βάρους τους. Αυτό σημαίνει πως δεν βελτιώθηκαν μόνο τα κιλά τους, αλλά και η μεταβολική υγεία τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Paulina Nowicka, αναπληρώτρια καθηγήτρια  Παιδιατρικής Επιστήμης στο Karolinska.

Βελτίωση της μεταβολικής υγείας σημαίνει ότι το παιδί είχε καλύτερα επίπεδα λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων) και γλυκόζης (σακχάρου).

Τι πρέπει να μάθουν

Όπως εξήγησε η Dr. Nowicka, οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά τους. Πώς μπορούν όμως να αντιμετωπίσουν ένα παιδί που λατρεύει το φαγητό και θέλει διαρκώς να τρώει; Πώς να διαχειριστούν ένα παιδί που πεινάει συνεχώς; Τι να κάνουν ώστε να μην μετατρέψουν σε πρόβλημα το θέμα του φαγητού;

«Οι γονείς πρέπει να βάλουν ένα πρόγραμμα στο φαγητό, ώστε το παιδί να ξέρει ότι έρχεται το μεσημεριανό και πότε θα φάει βραδινό», είπε η ειδικός. «Ταυτοχρόνως πρέπει να κάνουν πράγματα που ενισχύουν τους δεσμούς της οικογένειας και εντάσσουν το παιδί στην διαδικασία της προετοιμασίας της τροφής. Αντιθέτως, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το φαγητό ως επιβράβευση. Είναι επίσης σημαντικό να μην συγχέεται το φαγητό με τα συναισθήματα, ούτε με τα επιτεύγματα».

Φωτογραφία: iStock