Ανάγνωση: Η άγνωστη αιτία που δυσκολεύει τα παιδιά να διαβάσουν
Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά στην Ευρώπη παρουσιάζουν προβλήματα στην ανάγνωση, αλλά και στη συμπεριφορά τους, εξαιτίας της μακροχρόνιας έκθεσής τους στην ηχορύπανση, όπως δείχνει μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη.
Περισσότεροι από ένας στους πέντε Ευρωπαίους (το 20%) εκτίθενται σε επιβλαβείς θορύβους από τις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, με χιλιάδες παιδιά να επηρεάζονται αρνητικά.
Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύτηκε χθες, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, δείχνει ότι αυτή η έκθεση στο θόρυβο οδηγεί σε περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά να υποφέρουν από μειωμένη ικανότητα ανάγνωσης και σχεδόν 60.000 να αντιμετωπίζουν δυσκολίες συμπεριφοράς στην Ευρώπη.
Η ηχορύπανση από τα μέσα μεταφοράς είναι από τους πιο επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες για την υγεία στην Ευρώπη μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και ψυχικές ασθένειες.
Η χρόνια έκθεση στον θόρυβο μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά, καθώς βρίσκονται σε μια σημαντική φάση μάθησης και ανάπτυξης. Τα παιδιά που εκτίθενται σε αυτόν τον τύπο θορύβων, όταν είναι στο σπίτι ή στο σχολείο, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ορισμένους τύπους γνωστικών, μαθησιακών, συμπεριφορικών προβλημάτων ακόμη και από παχυσαρκία.
Επιπλέον, σχετίζεται με το άγχος στους εφήβους, ενώ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή.
Δείτε επίσης: Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η κακιά συνήθεια των γονέων που αυξάνει τον κίνδυνο στα παιδιά
500.000 παιδιά επηρεάζονται από την ηχορύπανση
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού, περισσότερα από 500.000 παιδιά στην Ευρώπη έχουν μειωμένη ικανότητα στην ανάγνωση και εκτιμάται ότι 60.000 παιδιά έχουν δυσκολίες συμπεριφοράς που οφείλονται στην ηχορύπανση.
Η μείωση της έκθεσης στο θόρυβο στο σπίτι και στο σχολείο θα ελαχιστοποιούσε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες για τα παιδιά, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής τους.
Για παράδειγμα, μπορούν να επιβληθούν χαμηλότερα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, περισσότεροι περιορισμοί σε αεροπλάνα και τρένα και να φτιαχτούν περισσότερα πεζοδρόμια.
Για να μειωθεί περαιτέρω η έκθεση των παιδιών στην ηχορύπανση, οι σχολικές τάξεις και τα παιδικά δωμάτια στο σπίτι θα μπορούσαν να τοποθετούνται μακριά από πολυσύχναστους δρόμους, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Δείτε επίσης: «Επιδημία» ΔΕΠΥ: Γιατί αυξάνονται οι διαγνώσεις σε όλο τον κόσμο
Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη μηδενική ρύπανση αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των ατόμων που υφίστανται χρόνια διαταραχή λόγω του θορύβου από τα μέσα μεταφοράς κατά 30% έως το 2030 (σε σύγκριση με το 2017). Ωστόσο, με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις θεωρείται ότι ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί.
Φωτογραφία iStock