Αναισθησία στα παιδιά: Πόσο ασφαλής είναι και ποιοι οι κίνδυνοι

  • Ελισάβετ Σταύρου
αναισθησία
Η γενική αναισθησία χρησιμοποιείται για την καταστολή των ασθενών, ώστε να μην αισθάνονται πόνο κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων.

Εάν ένα παιδί χρειάζεται να κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση, πιθανότατα θα χρειαστεί να υποβληθεί σε γενική αναισθησία, κάτι που σίγουρα θα ανησυχήσει τους γονείς.

«Η αναισθησία είναι πολύ ασφαλής με χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών», λέει η παιδιατρική αναισθησιολόγος Lauren Licina, MD της Cleveland Clinic. «Οι γονείς και οι οικογένειες δεν πρέπει να φοβούνται».

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία της αναισθησίας για παιδιά

Η γενική αναισθησία χρησιμοποιείται για την καταστολή των ασθενών (τους βάζει για ύπνο) ώστε να μην αισθάνονται πόνο κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Οι αναισθησιολόγοι παρακολουθούν προσεκτικά τους ανθρώπους για να βεβαιωθούν ότι παραμένουν κοιμισμένοι για όλη τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας χρησιμοποιείται μια ποικιλία φαρμάκων. Αυτά τα αναισθητικά προσαρμόζονται προσεκτικά και χορηγούνται ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού, ώστε να μην λαμβάνουν περισσότερα φάρμακα από όσα χρειάζονται.

«Οι θεραπείες που προσφέρονται σήμερα αντικατοπτρίζουν τις πολλές προόδους που έγιναν με την πάροδο του χρόνου», λέει η Δρ Licina.

Πόσο ασφαλής είναι η αναισθησία στα παιδιά;

Η έρευνα δείχνει ότι η παιδιατρική αναισθησία γίνεται όλο και πιο ασφαλής με την πρόοδο της τεχνολογίας και της φαρμακευτικής αγωγής. Στις ΗΠΑ, περισσότερα από 6 εκατομμύρια παιδιά και 1,5 εκατομμύρια βρέφη υποβάλλονται για χειρουργική επέμβαση κάθε χρόνο.

«Τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει γίνει πολλή έρευνα που εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αναισθησίας σε μικρά παιδιά», λέει η Δρ Licina. «Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που δεν εμφάνισαν κανένα συμπεριφορικό ή γνωστικό έλλειμμα».

Έχει επίσης δοθεί αυξημένη εστίαση στην εκπαίδευση ειδικών για την παροχή αναισθησίας στους νεότερους ασθενείς.

Κίνδυνοι αναισθησίας στα παιδιά

Αν και η αναισθησία για τα παιδιά είναι ασφαλής, μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι, ιδιαίτερα όταν η διαδικασία γίνεται πολλές φορές σε νεαρή ηλικία.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προειδοποιεί ότι η «επανειλημμένη ή μακροχρόνια χρήση» γενικών αναισθητικών ή κατασταλτικών φαρμάκων σε παιδιά κάτω των 3 ετών μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθιστώντας δύσκολη την απομόνωση τυχόν πιθανών επιπτώσεων της γενικής αναισθησίας. Η έρευνα συνεχίζει να αναζητά πιθανές συνδέσεις μεταξύ της ανάπτυξης του εγκεφάλου του παιδιού και της έκθεσης σε φάρμακα αναισθησίας.

«Αν το παιδί χρειάζεται να υποβληθεί πολλές φορές σε αναισθησία για να αντιμετωπίσει μια πολύ σοβαρή ασθένεια, η καθυστέρηση της χειρουργικής επέμβασης είναι πιο επικίνδυνη από τους μικρούς κινδύνους που μπορεί να έχει η αναισθησία», σημειώνει ο Δρ Licina.

Πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά για αναισθησία

Μελέτες δείχνουν ότι η ελάχιστη έκθεση είναι απίθανο να βλάψει τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των νηπίων. Οι πιο συχνές παρενέργειες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τυπικά ήπια ναυτία και αίσθημα βαρύτητας.

Για πολλές οικογένειες, η ανησυχία που οδηγεί στη χειρουργική επέμβαση ενός παιδιού είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να προετοιμαστείτε εσείς και να ηρεμήσετε και το παιδί σας.

– Να είστε ειλικρινής. Εξηγήστε στο παιδί σας τι να περιμένει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Προσαρμόστε τη γλώσσα σας ανάλογα με την ηλικία και το λεξιλόγιο του παιδιού σας. Ακόμη και τα νήπια αξίζουν να γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί.

– Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ερωτήσεις στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που τον φροντίζουν. «Εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι υπεύθυνα για το σώμα τους», σημειώνει η παιδίατρος, «και ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν ερωτήσεις σε αυτούς που τους φροντίζουν».

– Πολλά παιδιά έχουν μεγάλη φοβία για τις βελόνες. Κάποιοι αναισθησιολόγοι, μπορεί να χρησιμοποιήσουν κάποια άλλη μέθοδο για να «απαλύνουν» την φοβία αυτή των παιδιών, είτε κοιμίζοντάς τα πρώτα με μια μάσκα οξυγόνου, είτε με φάρμακα που «μουδιάζουν», πριν γίνει η ενδοφλέβια χορήγηση αναισθητικού.

– Φροντίστε το παιδί να είναι άνετο. Αφήστε το να διαλέξει ένα αγαπημένο του παιχνίδι ή μια κουβέρτα στο νοσοκομείο από το σπίτι. Αγαπημένα, οικεία αντικείμενα θα προσφέρουν κάποια άνεση και ίσως του αποσπάσουν για λίγο την προσοχή από το χειρουργείο που θα κάνει.

– Εάν το παιδί σας (ή εσείς) δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από το άγχος για μια επερχόμενη χειρουργική επέμβαση, πολλά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να προσφέρουν συμβουλές για τεχνικές χαλάρωσης ή να παρέχουν άλλες μορφές συναισθηματικής υποστήριξης.

Φωτογραφία iStock