Αντισώματα συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης βρεφών με τον ιό HIV από την μητέρα τους
Παρά την διευρυμένη πρόσβαση σε αντιρετροϊκές θεραπείες, η μετάδοση του ιού HIV από μητέρα-φορέα στο παιδί της αντιστοιχεί σε περίπου 250.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό διεθνώς σε ετήσια βάση, καθώς η καθυστερημένη έναρξη θεραπείας, η οξεία μόλυνση γυναικών που ήδη κυοφορούν και ο θηλασμός οξύνουν και περιπλέκουν την κατάσταση. Κι όμως, ακόμη και χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα, η πλειονότητα των βρεφών προστατεύεται φυσικά από τον HIV, παρά την χρόνια έκθεσή τους στον ιό.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke θέλησαν να εξακριβώσουν γιατί κάποια μωρά μολύνονται και κάποια όχι και διαπίστωσαν ότι το «κλειδί» βρίσκεται στην απόκριση αντισωμάτων. Η ανάλυση δεδομένων σχετικών με το προφίλ της ανοσοαπόκρισης μητέρων-φορέων του ιού και των παιδιών τους που είχε καταρτισθεί την δεκαετία του 90, όταν ακόμη δεν υπήρχαν θεραπείες με φάρμακα όπως το ΑΖΤ, έδειξε ορισμένες διαφορές μεταξύ των γυναικών που μετέδωσαν τον ιό στα παιδιά τους και εκείνων που δεν τον μετέδωσαν.
Όπως επισημαίνει στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Journal of Clinical Investigation η κύρια συγγραφέας της μελέτης Sallie Permar, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Duke University, είναι γνωστό ότι οι μητέρες περνούν αντισώματα στο έμβρυο μέσα στην μήτρα, αλλά δεν είχε γίνει πραγματικά κατανοητό πώς αυτά τα μητρικά αντισώματα συνέβαλλαν στην προστασία τους. Η σχετική έρευνα οδήγησε στην εκπληκτική διαπίστωση ότι στις μητέρες με μωρά που δεν είχαν μολυνθεί υπήρχε μια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή του HIV –η οποία εθεωρείτο ασήμαντη για την μετάδοση του ιού – η οποία όμως δυνητικά μπορεί να εμποδίσει τον HIV να περάσει από την μητέρα στο παιδί. Τώρα, οι ερευνητές θα εστιάσουν στην δοκιμή νέων πειραματικών εμβολίων τα οποία θα ενισχύουν την συγκεκριμένη απόκριση αντισωμάτων με στόχο την εξουδετέρωση του ιού και την προστασία των βρεφών.