Τα νήπια που αγαπούν το φαγητό μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποιου είδους διατροφική διαταραχή όταν εισέλθουν στην εφηβεία, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Τα παιδιά ηλικίας 4 και 5 ετών που δεν μπορούν να αντισταθούν στις γεύσεις που τους αρέσουν φαίνεται πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα διατροφικής διαταραχής στα 12 με 14, ανέφεραν ερευνητές στο περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health στις 20 Φεβρουαρίου.
Για παράδειγμα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης, οι έφηβοι που ανταποκρίνονταν πιο έντονα στο φαγητό ως νήπια είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα υπερφαγίας σε σχέση με εκείνους που ενδιαφέρονταν λιγότερο για το φαγητό.
«Αν και η μελέτη μας δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιότητα, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ανταπόκριση στο φαγητό μπορεί να είναι ένας προδιαθεσικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση συμπτωμάτων διατροφικής διαταραχής στην εφηβεία», ανέφερε η ερευνήτρια Ivonne Derks, από το ινστιτούτο Institute of Epidemiology & Health Care του University College London.
«Ωστόσο, η υψηλή ανταπόκριση στο φαγητό είναι επίσης μια φυσιολογική και πολύ κοινή συμπεριφορά και θα πρέπει να θεωρείται απλώς ως ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου μεταξύ πολλών και όχι ως κάτι που πρέπει να ανησυχεί τους γονείς», πρόσθετε η Derks σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.
Με τον όρο «υψηλή ανταπόκριση στο φαγητό» οι ερευνητές εννοούν την επιθυμία για φαγητό όταν βλέπεις, μυρίζεις ή δοκιμάζεις κάτι καλό.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 3.670 νέους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία για να δουν πώς τα χαρακτηριστικά της όρεξης στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές που εμφανίζονται έως και μία δεκαετία αργότερα.
Οι γονείς ανέφεραν τα χαρακτηριστικά της όρεξης των παιδιών στις ηλικίες των 4 και 5 ετών και οι ίδιοι οι έφηβοι ανέφεραν συμπτώματα διατροφικής διαταραχής όταν ρωτήθηκαν ξανά στις ηλικίες των 12 με 14 ετών.
Τα νήπια με υψηλή ανταπόκριση στο φαγητό είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν συμπτώματα υπερφαγίας, δείχνουν τα αποτελέσματα.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης 16% μεγαλύτερη πιθανότητα τα παιδιά που εστιάζουν στο φαγητό να αναπτύξουν μια πιο περιορισμένη διατροφή, όπου ένα άτομο περιορίζει την πρόσληψη τροφής για να χάσει βάρος ή να αποφύγει την αύξηση του σωματικού βάρους του.
Η συναισθηματική υπερφαγία στην πρώιμη παιδική ηλικία συνδέθηκε επίσης με υψηλότερες πιθανότητες να ακολουθήσει ο/η έφηβος διατροφικές συμπεριφορές που αποσκοπούν στην αποφυγή οποιασδήποτε πιθανότητας αύξησης του βάρους του. Οι λεγόμενες «αντισταθμιστικές συμπεριφορές» περιλαμβάνουν την παράλειψη γευμάτων, τη νηστεία και την υπερβολική άσκηση.
Ωστόσο, ορισμένα χαρακτηριστικά της όρεξης στα νήπια φαίνεται να προστατεύουν από διατροφικές διαταραχές.
Για παράδειγμα, τα παιδιά που ένιωθαν χορτάτα πιο γρήγορα μετά το φαγητό και ένιωθαν χορτάτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατέληγαν με χαμηλότερες πιθανότητες να τρώνε ανεξέλεγκτα ή να υιοθετήσουν αντισταθμιστικές συμπεριφορές ως έφηβοι, είπαν οι ερευνητές.
Τα παιδιά, επίσης, που έτρωγαν με πιο αργό ρυθμό ως νήπια είχαν και αυτά μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αντισταθμιστικές συμπεριφορές ή να ακολουθήσουν μια περιορισμένη διατροφή, δείχνουν τα αποτελέσματα.
Συνολικά, περίπου το 10% των εφήβων ανέφεραν συμπτώματα υπερφαγίας και οι μισοί ανέφεραν τουλάχιστον μία αντισταθμιστική συμπεριφορά, δείχνουν τα αποτελέσματα.
Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν παρέχοντας ένα υγιεινό περιβάλλον διατροφής και σταθερό πρόγραμμα φαγητού, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Zenynep Nas.
Ένα περιβάλλον υγιεινής διατροφής είναι ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν και προβάλλονται περισσότερο υγιεινά τρόφιμα και λιγότερο πιο ανθυγιεινές επιλογές, προσθέτει, συμπληρώνοντας ότι οι γονείς πρέπει να παρέχουν στο παιδί θρεπτική τροφή σε καθορισμένες ώρες γευμάτων και σνακ και, στη συνέχεια, να επιτρέπουν στο παιδί να αποφασίζει τι και πόσο θα φάει χωρίς να το πιέζουν.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τροφικές αλλεργίες: Φάρμακο για το άσθμα μειώνει τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις
Ιλαρά: Οι επισκέπτες υγείας «χτυπούν» καμπανάκι για την έξαρση της ασθένειας
Μπρόκολο: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το μαγειρεύετε