Της Παιδιάτρου- Νεογνολόγου Φωτεινής Παπαδημητρίου
Από τις ηλικίες 18 έως και 24 μηνών το παιδί είναι σε θέση να μπορεί να αντιλαμβάνεται τα σήματα που του δίνει το σώμα του.
Στα 2 τους χρόνια το ένα στα πέντε πιτσιρίκια έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Τα κορίτσια το επιτυγχάνουν συνήθως νωρίτερα από τα αγόρια.
Αν το παιδάκι σας είναι 2 με 2,5 ετών, αν έχει ωριμάσει νευρολογικά και αναπτυξιακά, τότε ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Ιατρικά, στην ηλικία αυτή, ο ανθρώπινος οργανισμός αποκτά τον έλεγχο των σφιγκτήρων του, δεν επαρκεί όμως μόνο η νευρολογική ωριμότητα. Η χρήση τουαλέτας συνεπάγεται και την ψυχολογική και κοινωνική ωριμότητα του παιδιού.
Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας ωρίμασε;
1. Αρχίζει να ενοχλείται από τη «γεμάτη» πάνα
2. Λέει «κακά» επιτακτικά ή πονηρά
3. Δείχνει σκεπτικό ή ανήσυχο λίγο πριν την κένωση
4. Έχει τακτικό ωράριο που κάνει μια κένωση
Αν νομίζετε ότι ήρθε η ώρα
1. Η μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα χρειάζεται συμπαράσταση, υποστήριξη και υπομονή. Συζητήστε το μαζί του, λέγοντας ότι τώρα που μεγάλωσε μπορεί να βγάλει τις πάνες
2. Δείξτε του πώς εσείς πηγαίνετε τουαλέτα
3. Αγοράστε ένα πολύ ωραίο γιογιό. Δεν είναι απαραίτητο να μοιάζει με παιχνίδι, όσο περισσότερο μοιάζει στην τουαλέτα που χρησιμοποιούν οι μεγάλοι, τόσο πιο εύκολα θα το χρησιμοποιήσει. Σημασία έχει να είναι σταθερό, με πλατύ χείλος, ώστε το νήπιο να νιώθει σιγουριά και άνεση. Καλύτερα να το διαλέξετε μαζί
4. Το γιογιό δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται στην τουαλέτα. Αφήστε το προσπελάσιμο και μέσα στο οπτικό του πεδίο
5. Ενθαρρύνετε το παιδί να καθίσει στο γιογιό στην αρχή με τα ρούχα και μετά γυμνό. Δείξτε του πώς να κρατά τα πόδια του λυγισμένα προς την κοιλιά. Αυτό βοηθάει πολύ το άδειασμα της κύστης αλλά και του εντέρου. Αν αρνηθεί μην επιμείνετε, δεν ήρθε ακόμη η ώρα. Δοκιμάστε ξανά μετά από ένα με δυο μήνες
6. Αν δε θέλει γιογιό, αλλά προτιμά να χρησιμοποιήσει τη λεκάνη, αγοράστε ένα στεφάνι ώστε να μικραίνει η διάμετρος κι ένα ειδικό σκαλοπατάκι.
7. Αγοράστε μαζί κάποια βρακάκια, «σαν του μπαμπά» «σαν της μαμάς»
8. Αν άρχισε να ειδοποιεί με τον τρόπο του, έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τα σημάδια ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα. Δεν αντέχει καθυστερήσεις
9. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις. Η μετάβαση στην τουαλέτα είναι σταθμός για το παιδί. Μην βιάζεστε και μην περιμένετε αποτελέσματα από την αρχή!
10. Κάντε χαρές και πείτε πολλά «μπράβο» όταν καταφέρνει να χρησιμοποιεί έγκαιρα την τουαλέτα και μη σχολιάζετε τα ατυχήματα!
ΦΩΤΕΙΝΗ Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
papadimfotini@yahoo.gr
Παιδίατρος – Νεογνολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημιού Ιωαννίνων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: