Iatropedia

Άσθμα: Σχολεία «φιλικά» προς τους μαθητές που ζουν με τη νόσο, ζητούν τα CDC

Boy using asthma inhaler to treat inflammatory disease, coughing, chest tightness and shortness of breath.

Το ζήτημα της υποστελέχωσης, κυρίως στον τομέα των σχολικών νοσηλευτών, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων διαχείρισης άσθματος στα σχολεία και απασχολεί τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές παγκοσμίως.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνουν την έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού στα σχολεία, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσα παιδιά υποφέρουν άσθμα, μια χρόνια ασθένεια  που περιορίζει τη δυνατότητα γρήγορης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των γνωστών «κρίσεων» άσθματος.

Σε πολλές χώρες, μάλιστα, οι μαθητές ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αναφέρουν οι επιστήμονες, τα οποία δυσχεραίνουν την πρόσβασή τους σε φάρμακα και ιατρική παρακολούθηση. Έτσι, είναι κρίσιμο τα σχολεία να διασφαλίζουν ότι οι μαθητές που πάσχουν από άσθμα λαμβάνουν την αναγκαία υποστήριξη και δεν μένουν πίσω στην εκπαιδευτική διαδικασία λόγω προβλημάτων υγείας.

Το άσθμα αποτελεί μία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις στα παιδιά και είναι μια από τις κυριότερες αιτίες σχολικών απουσιών, λένε.

Σύμφωνα με τα CDC, oι εκπαιδευτικές αρχές καλούνται να εφαρμόσουν κατάλληλες στρατηγικές για την υποστήριξη αυτών των μαθητών, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον μάθησης.

Κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση του άσθματος στα σχολεία

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 3 στους 30 μαθητές σε μια τάξη αναμένεται να πάσχουν από άσθμα, σύμφωνα με τα CDC. Τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος ή από μειονοτικές κοινότητες, αλλά και όσα ζουν σε αστικές περιοχές ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρά επεισόδια άσθματος.

Σύμφωνα με το CDC, η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η σκόνη και ο καπνός του τσιγάρου, μπορεί να προκαλέσει επεισόδια άσθματος, γνωστά ως «πυροδότηση κρίσης άσθματος».

Ωστόσο, τα συμπτώματα του άσθματος μπορούν να ελεγχθούν με τη σωστή ιατρική παρέμβαση και την αποφυγή των παραπάνω παραγόντων. Η συνεχής λήψη φαρμακευτικής αγωγής είναι σημαντική για την αποτροπή επιδείνωσης της νόσου και την εξασφάλιση της ομαλής ένταξης των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

CDC: Υπέρ του σχολείου «φιλικού προς το άσθμα»

Το CDC προτείνει μια σειρά από μέτρα για την αποτελεσματική διαχείριση των μαθητών με άσθμα στα σχολεία, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενός «σχολείου φιλικού προς το άσθμα».

Τέτοια σχολεία δημιουργούν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τους μαθητές με άσθμα και εφαρμόζουν πρακτικές που επιτρέπουν την επιτυχή διαχείριση της ασθένειας.

Οι πιο επιτυχημένες σχολικές πρωτοβουλίες, τις οποίες τα CDC καλούν τις χώρες να ακολουθήσουν, είναι οι εξής:

Τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των παιδιών, παρέχοντάς τους την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με ασφάλεια και να προοδεύουν στην εκπαίδευσή τους, καταλήγουν οι επιστήμμονες

Φωτογραφία: iStock

Πηγή: CDC