Άσθμα: Τι σχέση μπορεί να έχει με τη γονιμότητα στις γυναίκες

  • Ρούλα Τσουλέα
άσθμα
Τα ευρήματα νέας μελέτης σε χιλιάδες γυναίκες. Ποιες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας.

Το άσθμα μπορεί να επηρεάζει τη γονιμότητα των γυναικών, μειώνοντας τις πιθανότητες φυσικής σύλληψης και αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής, αναφέρουν επιστήμονες από τη Δανία.

Αναλύοντας δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες διαπίστωσαν επίσης ότι σχεδόν μία στις τέσσερις ίσως δεν καταφέρουν να αποκτήσουν παιδί. Επιπλέον, όσο πιο σοβαρό είναι το άσθμα και όσο περισσότερες παροξύνσεις έχουν οι γυναίκες, τόσο πιθανότερο είναι να χρειασθούν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Τα ευρήματα αυτά παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS 2024). Το συνέδριο ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στη Βιέννη.

Τη μελέτη παρουσίασε η πνευμονολόγος Dr. Anne Vejen Hansen, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Όπως είπε, το άσθμα είναι συχνό στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ασθενείς χρειάζονται περισσότερο καιρό για να μείνουν έγκυοι, όταν κάνουν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Επιπλέον, όσες ασθενείς μένουν έγκυοι τα έχουν καταφέρει συχνότερα με υποβοήθηση, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς άσθμα.

«Οι περισσότερες μελέτες, όμως, επικεντρώνονταν σε γυναίκες που αποκτούσαν παιδιά. Εμείς θελήσαμε να εξετάσουμε τις εκβάσεις στον γενικό πληθυσμό», πρόσθεσε.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στο ιατρικό και αναπαραγωγικό ιστορικό όλων των γυναικών στη Δανία, οι οποίες γεννήθηκαν μεταξύ 1976 και 1999. Συνολικώς επρόκειτο για 769.880 γυναίκες. Όσες λάμβαναν συστηματικά φάρμακα για το άσθμα ταξινομήθηκαν ως ασθματικές.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι πάσχουσες είχαν κατά υψηλότερα ποσοστά αποβολών έναντι των συνομηλίκων τους χωρίς τη νόσο. Από τις γυναίκες με άσθμα απέβαλλε τουλάχιστον μία φορά το 17% των γυναικών. Στον γενικό πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 15,7%.

Αντίστοιχα, οι ασθενείς χρειάζονταν συχνότερα θεραπείες υπογονιμότητας (5,6% έναντι 5%). Επιπλέον, το ποσοστό όσων απέκτησαν τελικά μωρό ήταν 77%. Ωστόσο ήταν παραπλήσιο με εκείνο των γυναικών χωρίς την πνευμονοπάθεια που απέκτησαν μωρό.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως όσο πιο σοβαρό ήταν το άσθμα και όσο περισσότερες οι παροξύνσεις του, τόσο περισσότερα προβλήματα γονιμότητας αντιμετώπιζαν οι γυναίκες.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το μη-ελεγχόμενο άσθμα, τονίζουν οι επιστήμονες. Επομένως η ρύθμιση του άσθματος είναι απαραίτητη για διαφύλαξη της γονιμότητας των ασθενών.

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Φωτογραφία: iStock