Iatropedia

Χιούμορ: Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να είναι καλός γονιός

Man and little boy with shaving foam on their faces looking into the bathroom mirror and laughing. Father and son having fun while shaving in bathroom.

Θέλετε να γίνετε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί ως γονείς; Το «κλειδί» μπορεί να κρύβεται στο χιούμορ και στο γέλιο που μοιράζεστε με το παιδί σας

Θέλετε να γίνετε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί ως γονείς; Το «κλειδί» μπορεί να κρύβεται στο χιούμορ και στο γέλιο που μοιράζεστε με το παιδί ή τα παιδιά σας.

Νέα έρευνα σε άτομα ηλικίας 18 έως 45 ετών διαπίστωσε ότι πολλοί αναφέρουν το χιούμορ ως έναν από τους λόγους που είχαν και συνεχίζουν να έχουν καλή σχέση με τους γονείς τους.

«Η ελπίδα μου είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν το χιούμορ ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο άσκησης του γονεϊκού ρόλου, όχι μόνο για να εκτονώνουν τις εντάσεις, αλλά και για να αναπτύσσουν μεγαλύτερη αντοχή και γνωστική και συναισθηματική ευελιξία οι ίδιοι, η οποία θα αποτελεί παράδειγμα και για τα παιδιά τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Benjamin Levi, καθηγητής Παιδιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών στην ιατρική σχολή Penn State College of Medicine στο University Park.

Σύμφωνα με τον Levi, υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν πώς το χιούμορ βοηθά τους ανθρώπους σε πολλούς τομείς της ζωής.

«Το χιούμορ μπορεί να διδάξει στους ανθρώπους γνωστική ευελιξία, να ανακουφίσει από το άγχος και να προωθήσει τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και την ανθεκτικότητα», ανέφερε σε ανακοίνωση του Penn State.

Αλλά δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για το ρόλο που παίζει το γέλιο στη γονική μέριμνα.

«Ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε το χιούμορ και ήταν πολύ αποτελεσματικό», ανέφερε ο Levi. «Χρησιμοποιώ το χιούμορ στην κλινική πρακτική μου και με τα δικά μου παιδιά. Το ερώτημα ήταν πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει εποικοδομητικά το χιούμορ;», λέει.

Για να το ανακαλύψουν, ο ίδιος και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια πιλοτική έρευνα σε 312 ενήλικες ηλικίας 45 ετών και κάτω.

Περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονταν ότι είχαν μεγαλώσει με ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν το χιούμορ στην καθημερινή τους ζωή και σχεδόν 3 στους 4 (περίπου 72%) πίστευαν ότι θα μπορούσε να αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο γονικής μέριμνας.

Υπήρχε επίσης και το φαινόμενο της «μεταβίβασης»: Οι περισσότεροι που είχαν χαρούμενους γονείς δήλωσαν ότι ήλπιζαν να υιοθετήσουν την ίδια στάση και με τα δικά τους παιδιά.

Οι γονείς με χιούμορ έτειναν επίσης να χαίρουν μεγαλύτερης αναγνώρισης καθώς μεγάλωναν τα παιδιά τους, διαπίστωσε επίσης η μελέτη.

Μεταξύ των ατόμων που δήλωσαν ότι οι γονείς τους είχαν καλή αίσθηση του χιούμορ, πάνω από το 44% πίστευαν ότι η μαμά και ο μπαμπάς είχαν κάνει καλή δουλειά με την ανατροφή τους και το 50,5% δήλωσαν ότι διατηρούσαν καλή σχέση με τους γονείς τους σήμερα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους συμμετέχοντες που είχαν δηλώσει ότι μεγάλωσαν με γονείς που δεν είχαν και τόσο χιούμορ ήταν μόλις 3,6% και 2,9% αντίστοιχα!.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό PLOS ONE.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος: Μελέτη σοκ προβλέπει ότι οι θάνατοι στους άνδρες θα αυξηθούν κατά 93% έως το 2050

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι το 2024, λέει το ECDC

10 συμβουλές για να απολαύσετε τον μπουφέ στο ξενοδοχείο χωρίς να παχύνετε