Χωρίς Παιδιατρική Κλινική τα Νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου
Τις παραπάνω διαπιστώσεις έκανε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) ο οποίος επισκέφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο την ευρύτερη περιοχή μετά από πρόσκληση της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας.
Ειδικότερα, το πρωί του Σαββάτου ο κ. Βλασταράκος με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδος κυρία Δήμητρα Στεφανοπούλου επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο του Ναυπλίου, όπου συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη με τους Διευθυντές της Ιατρικής Υπηρεσίας, τους εκπροσώπους των Ιατρικών Φορέων Υπηρεσιών Υγείας, των Νοσοκομείων Ναυπλίου και Άργους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Ο Διοικητής και ο Αν. Διοικητής απουσίαζαν, για υπηρεσιακούς λόγους στο Υπουργείο Υγείας.
Κοινή διαπίστωση είναι η έλλειψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, όπως συμβαίνει και σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας (γενικά στα Νοσοκομεία της χώρας, ελλείπουν 6.500 μόνιμο ιατρικό προσωπικό και 20.000 νοσηλευτικό). Επίσης, υπάρχει έλλειψη ειδικευομένων σε μεγάλο αριθμό. Μέρος των αναγκών καλύπτεται από επικουρικούς ιατρούς.
Διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε υλικά άμεσης ανάγκης, καθώς και η ανάγκη ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (π.χ. ο ένας αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Άργους που λειτουργεί, είναι παλαιάς τεχνολογίας).
Σημαντική είναι η μη ύπαρξη Παιδιατρικής Κλινικής, με αποτέλεσμα όσα παιδιά χρειάζονται νοσηλεία να μετακινούνται σε άλλα Νοσοκομεία των γύρω περιοχών ή των Αθηνών.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. μετέβη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου στο Ναύπλιο, όπου έγινε συζήτηση με τους ιατρικούς φορείς, Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, τους Διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών και των Κέντρων Υγείας, αλλά και με άλλους ιατρούς, για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται τόσο στη Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια περίθαλψη, παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου της περιοχής.
Εκεί τονίστηκε η αποδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι ελλιπείς συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και οι μεγάλες συμμετοχές των ασθενών στη ΠΦΥ. Μάλιστα, σημειώθηκε ότι τα Νοσοκομεία επιβαρύνονται σημαντικά με τα περιστατικά Π.Φ.Υ., ελλείψει οργανωμένου συστήματος. Οι χαμηλοί μισθοί των ιατρών, οι χαμηλές αποδοχές των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων υπηρεσιών υγείας, η εξόντωση των εργαστηριακών ιατρών με το απαράδεκτο clawback και rebate και την υποκοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, επηρεάζουν αρνητικά τους δείκτες περίθαλψης.