Διάρροια: Κίνδυνος-θάνατος για πολλά παιδιά – Τι μπορείτε να τρώτε και τι όχι
Η διάρροια είναι η τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών, ευθυνόμενη για το 8,6% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών στη Γη, σύμφωνα με τη μελέτη. Σχεδόν οι μισοί θάνατοι (το 42%) συμβαίνουν σε δύο μόνο χώρες, την Ινδία και τη Νιγηρία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλί Μοκντάντ του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό λοιμωδών νόσων «The Lancet Infectious Diseases».
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, εκτιμά ότι το 2015 υπήρξαν 2,39 δισεκατομμύρια περιστατικά διαρροϊκών ασθενειών διεθνώς, από τα οποία τα 957,5 εκατομμύρια αφορούσαν παιδιά. Συνολικά υπήρξαν 1,31 εκατομμύρια θάνατοι λόγω κάποιας διαρροϊκής πάθησης, από τους οποίους οι 499.000 θάνατοι αφορούσαν παιδιά έως πέντε ετών. Κατά τη δεκαετία 2005-2015 οι συνολικοί διαρροϊκοί θάνατοι μειώθηκαν κατά σχεδόν 21%, ενώ ειδικότερα οι παιδικοί κατά 34,3%. Όμως στο ίδιο χρονικό διάστημα η μείωση στα περιστατικά των διαρροϊκών ασθενειών δεν υπήρξε εξίσου γρήγορη (6% και 10,4% αντίστοιχα).
Τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω διάρροιας εμφανίζουν δύο αφρικανικές χώρες, το Τσαντ και η Νιγηρία, με 594 και 485 θανάτους ανά 100.000 παιδιά αντίστοιχα κάθε χρόνο. Σε απόλυτο αριθμό, οι περισσότεροι παιδικοί θάνατοι από διάρροια λαμβάνουν χώρα στην Ινδία (105.000 ετησίως) και στη Νιγηρία (103.000). Οι διαρροϊκές παθήσεις είναι συχνότερες στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό, υποδομές υγιεινής (π.χ. αποκομιδή απορριμάτων), ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Ο ροταϊός συνεχίζει να αποτελεί την κυριότερη αιτία διαρροϊκού θανάτου στα παιδιά, προκαλώντας περίπου 146.000 θανάτους ετησίως, αν και υπάρχει μείωση των θανάτων κατά 44% από το 2005. Η θετική αυτή εξέλιξη ελπίζεται ότι θα συνεχισθεί χάρη στο εμβόλιο εναντίον του ιού, το οποίο εισήχθη σε 91 χώρες φέτος τον Μάρτιο. Η δεύτερη σημαντικότερη παθογόνος αιτία είναι το κρυπτοσπορίδιο (60.400 θάνατοι το 2015) για το οποίο υπάρχουν λίγες θεραπευτικές επιλογές και έλλειψη εμβολίου.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διάρροια: Πώς αντιμετωπίζεται σωστά – Τι μπορείτε να τρώτε και τι όχι
Η διάρροια είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα σε όλες τις ηλικίες. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν περίπου 4 επεισόδια διάρροιας κάθε χρόνο. Η διάρροια είναι κάτι έρχεται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει έως και 14 ημέρες.
Τι μπορείτε να κάνετε
Η σπιτική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη διάρροια πιο γρήγορα και να αποφύγετε την αφυδάτωση.
- Να πίνετε συχνές, μικρές γουλιές νερού ή από κάποιο άλλο ρόφημα και τρώτε μικρά κομμάτια από κάτι αλμυρό, όπως ένα κράκερ.
- Προσπαθήστε να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών σταδιακά τουλάχιστον κατά 1 L ανά ώρα ανά 1 έως 2 ώρες, αν εξακολουθείτε να έχετε μεγάλες ποσότητες διάρροιας. Σημείωση: Αν έχετε πρόβλημα στα νεφρά, την καρδιά, ή το ήπαρ και πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη υγρών, μιλήστε με το γιατρό σας πριν να αυξήσετε την ποσότητα των υγρών που πίνετε.
- Ξεκινήστε να τρώτε ήπιες για το στομάχι τροφές την επόμενη ημέρα ή νωρίτερα, ανάλογα με το πώς αισθάνεστε.
- Αποφύγετε τις πικάντικες τροφές, τα φρούτα, το αλκοόλ και την καφεΐνη μέχρι να εξαφανιστούν επί δύο συνεχόμενες ημέρες όλα τα συμπτώματα.
- Αποφύγετε τσίχλες που περιέχουν σορβιτόλη.
- Αποφύγετε το γάλα για 3 ημέρες αφότου υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματα. Μπορείτε να φάτε τυρί ή γιαούρτι με προβιοτικά.
Τι ΜΠΟΡΕΙΤΕ να φάτε μετά από ένα επεισόδιο διάρροιας
- Κονσερβοποιημένα φρούτα: Τα κονσερβοποιημένα φρούτα είναι μια καλή επιλογή, αν και θα θέλετε να αποφύγετε τα φρούτα που ενεργοποιούν την λειτουργία του εντέρου, όπως τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα. Μπορείτε επίσης να τρώτε μαγειρεμένα φρούτα, αρκεί να αφαιρείτε τους σπόρους και την φλούδα.
- Φασολάκια: Τα πράσινα φασολάκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι εύκολο να χωνευτούν. Επίσης δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και είναι χαμηλά σε θερμίδες, ενώ έχουν βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία χρεάζεται οργανισμός σας, αφού με τη διάρροια έχει απωλέσει πολλά μέταλλα.
- Πατάτες: Οι πατάτες περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, νιασίνη και ιώδιο. Φάτε τις σκέτες χωρίς βούτυρο ή κρέμα γάλακτος, καθώς αυτά μπορεί να ερεθίσουν το έντερό σας.
- Άπαχο κρέας: Το άπαχο κρέας είναι εύπεπτο και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Βάλτε στο πιάτο σας ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ή κονσέρβσ τόνου.
- Ζυμαρικά: Τα ζυμαρικά περιέχουν φυτικές ίνες και υδατάνθρακες. Προσοχή, όμως, να μην είναι ολικής αλέσεως, αφού μπορεί να ερεθίσουν το έντερο σας.
- Σούπες: Οι σούπες επιτρέπουν να αναπληρωθούν τα χαμένα υγρά και να αποφευχθεί η αφυδάτωση μετά από μια διάρροια. Μπορείτε να προσθέσετε χωρίς πέτσα άπαχο κοτόπουλο ή λαχανικά.
Τι να ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ κατά τη διάρκεια και μετά από ένα επεισόδιο διάρροιας
- Ανθρακούχα ποτά, αλκοόλ και καφέ
- Πικάντικα τρόφιμα και fast food
- Γαλακτοκομικά προϊόντα, εκτός από γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- Όλες τις τροφές που περιέχουν πολύ λίπος ή οτιδήποτε λιπαρά φαγητά, όπως τα τηγανητά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διάρροια στο παιδί: Πού οφείλεται στο 80% των περιπτώσεων
Διάρροια: Τι πρέπει να ξέρετε πριν πάτε διακοπές – Ποιοι κινδυνεύουν πιο πολύ