Iatropedia

Διάρροια: Κίνδυνος-θάνατος για πολλά παιδιά – Τι μπορείτε να τρώτε και τι όχι

Ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν από διάρροια, μειώθηκε κατά το ένα τρίτο μεταξύ 2005-2015, όμως σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά έως πέντε ετών συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από διαρροϊκές ασθένειες, κυρίως στις φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η διάρροια είναι η τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών, ευθυνόμενη για το 8,6% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών στη Γη, σύμφωνα με τη μελέτη. Σχεδόν οι μισοί θάνατοι (το 42%) συμβαίνουν σε δύο μόνο χώρες, την Ινδία και τη Νιγηρία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλί Μοκντάντ του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό λοιμωδών νόσων «The Lancet Infectious Diseases».

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, εκτιμά ότι το 2015 υπήρξαν 2,39 δισεκατομμύρια περιστατικά διαρροϊκών ασθενειών διεθνώς, από τα οποία τα 957,5 εκατομμύρια αφορούσαν παιδιά. Συνολικά υπήρξαν 1,31 εκατομμύρια θάνατοι λόγω κάποιας διαρροϊκής πάθησης, από τους οποίους οι 499.000 θάνατοι αφορούσαν παιδιά έως πέντε ετών. Κατά τη δεκαετία 2005-2015 οι συνολικοί διαρροϊκοί θάνατοι μειώθηκαν κατά σχεδόν 21%, ενώ ειδικότερα οι παιδικοί κατά 34,3%. Όμως στο ίδιο χρονικό διάστημα η μείωση στα περιστατικά των διαρροϊκών ασθενειών δεν υπήρξε εξίσου γρήγορη (6% και 10,4% αντίστοιχα).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω διάρροιας εμφανίζουν δύο αφρικανικές χώρες, το Τσαντ και η Νιγηρία, με 594 και 485 θανάτους ανά 100.000 παιδιά αντίστοιχα κάθε χρόνο. Σε απόλυτο αριθμό, οι περισσότεροι παιδικοί θάνατοι από διάρροια λαμβάνουν χώρα στην Ινδία (105.000 ετησίως) και στη Νιγηρία (103.000). Οι διαρροϊκές παθήσεις είναι συχνότερες στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό, υποδομές υγιεινής (π.χ. αποκομιδή απορριμάτων), ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ο ροταϊός συνεχίζει να αποτελεί την κυριότερη αιτία διαρροϊκού θανάτου στα παιδιά, προκαλώντας περίπου 146.000 θανάτους ετησίως, αν και υπάρχει μείωση των θανάτων κατά 44% από το 2005. Η θετική αυτή εξέλιξη ελπίζεται ότι θα συνεχισθεί χάρη στο εμβόλιο εναντίον του ιού, το οποίο εισήχθη σε 91 χώρες φέτος τον Μάρτιο. Η δεύτερη σημαντικότερη παθογόνος αιτία είναι το κρυπτοσπορίδιο (60.400 θάνατοι το 2015) για το οποίο υπάρχουν λίγες θεραπευτικές επιλογές και έλλειψη εμβολίου.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάρροια: Πώς αντιμετωπίζεται σωστά – Τι μπορείτε να τρώτε και τι όχι

Η διάρροια είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα σε όλες τις ηλικίες. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν περίπου 4 επεισόδια διάρροιας κάθε χρόνο. Η διάρροια είναι κάτι έρχεται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει έως και 14 ημέρες.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η σπιτική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη διάρροια πιο γρήγορα και να αποφύγετε την αφυδάτωση.

http://www.webmd.com

Τι ΜΠΟΡΕΙΤΕ να φάτε μετά από ένα επεισόδιο διάρροιας

Τι να ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ κατά τη διάρκεια και μετά από ένα επεισόδιο διάρροιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάρροια στο παιδί: Πού οφείλεται στο 80% των περιπτώσεων

Διάρροια: Τι πρέπει να ξέρετε πριν πάτε διακοπές – Ποιοι κινδυνεύουν πιο πολύ

Διάρροια στα παιδιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες