Η διάρροια, που δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής, είναι η δεύτερη συχνότερη -μετά την πνευμονία– αιτία θανάτου διεθνώς στα παιδιά έως πέντε ετών, με περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους ετησίως, ενώ συνδέεται και με μειωμένη ανάπτυξη του παιδιού. Προκαλείται κυρίως από γαστρεντερικές λοιμώξεις μέσω του φαγητού και του νερού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έρικ Χάουπτ του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνα των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση για τη διάρροια στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από 10.600 παιδιά σε διάφορες χώρες.
Μια έρευνα προ τριετίας είχε συμπεράνει ότι περίπου τα μισά περιστατικά παιδικής διάρροιας (το 51,5%) οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι το πρόβλημα είχε υποτιμηθεί και εκτιμά ότι το 89,3% των περιπτώσεων διάρροιας στα παιδιά οφείλεται σε κάποιο βακτήριο, ιό ή παράσιτο και το 78% σε μόνο έξι από αυτά.
«Τελικά καταλήγουμε σε λίγους μόνο παθογόνους μικροοργανισμούς, που είναι σημαντικοί. Έτσι, δεν υπάρχει μια απελπιστικά μακριά λίστα λοιμώξεων για τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε» δήλωσε ο Χάουπτ, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν». «Μπορούμε να πετύχουμε μεγάλη μείωση της παιδικής διάρροιας μέσα στα επόμενα δέκα έως 20 χρόνια, αν στοχεύσουμε σε αυτά τα έξι παθογόνα», πρόσθεσε.
Η μελέτη έδειξε επίσης, ότι σχεδόν στο 40% των περιστατικών, στην παιδική διάρροια εμπλέκονται δύο ή περισσότεροι μικροοργανισμοί, συνεπώς υπάρχουν πολλαπλές λοιμώξεις. Από τους έξι κυριότερους «ενόχους», μόνο για τον ένα μικροοργανιασμό, τον ροταϊό, υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, ενώ ετοιμάζονται εμβόλια για δύο ακόμη, το βακτήριο σιγκέλα και το ETEC (είδος του E.coli).
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ