Iatropedia

Διατροφικές διαταραχές: Αυξημένος ο κίνδυνος για τους εφήβους που περνούν πολλές ώρες στα social media

Depressed Teenage Girl Lying On Bed At Home Looking At Mobile Phone

Κάθε ώρα που αφιερώνει ένας έφηβος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξει διατροφικές διαταραχές.

Ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνουν οι έφηβοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Κάθε επιπλέον ώρα χρήσης του κινητού και συγκεκριμένα των social media αυξάνει την πιθανότητα ένα παιδί ή ένας νεαρός έφηβος να έχει συμπτώματα διατροφικής διαταραχής δύο χρόνια αργότερα, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Eating and Weight Disorders.

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν την ανησυχία για την αύξηση του σωματικού βάρους, τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με το βάρος και την υπερφαγία.

Επίσης, άλλο ένα σύμπτωμα μπορεί να είναι η υπερβολική άσκηση, η ανορεξία, ο εμετός ή η λήψη χαπιών αδυνατίσματος και καθαρτικών.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 12.000 παιδιά ηλικίας 9 έως 14 ετών που συλλέχθηκαν μεταξύ 2016 και 2020.

Δείτε επίσης: Τα μικρά παιδιά που «χαζεύουν» πολλές ώρες στην οθόνη έχουν φτωχότερες γλωσσικές δεξιότητες

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέση χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ο χρόνος οθόνης αύξησαν τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών και ότι η προβληματική χρήση αύξησε τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθούν τις συνεχείς συγκρίσεις με ανέφικτα ιδανικά για το σώμα που προβάλλονται», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jason Nagata, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

«Αυτό μπορεί να συμβάλει στη δυσαρέσκεια με το σώμα ενός εφήβου, τη μειωμένη αυτοεκτίμηση και τις ανθυγιεινές προσπάθειες ελέγχου του βάρους, που όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι έφηβοι θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση των social media που ενθαρρύνουν τις διατροφικές διαταραχές και τις συγκρίσεις. Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς πέρα από τον έλεγχο για το πόσο χρόνο περνάνε τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη, οφείλουν να τα προειδοποιήσουν για τους κινδύνους.

Δείτε επίσης: Κινητά στα σχολεία: Οι επιπτώσεις που έχει στα παιδιά η χρήση τους στην τάξη

Φωτογραφία iStock