Διαβήτης κύησης: Σε ποια εποχή αυξάνεται στις εγκύους – Έρευνα με Ελληνίδα επικεφαλής
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 11.538 εγκύους γυναίκες, από τις οποίες στις 487 (ποσοστό 4,2%) είχε εμφανιστεί διαβήτης κύησης για πρώτη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Όπως έδειξε η ανάλυση, η συχνότητα των περιστατικών διαβήτη κύησης στο σύνολο των κυήσεων κυμαινόταν από 2,9% τον Μάρτιο σε 5,8% τον Ιούνιο. Ο μέσος όρος ανά εποχή ποίκιλε από 3,3% την άνοιξη έως 5,5% το καλοκαίρι.
Προηγούμενες έρευνες ειχαν επιβεβαιώσει την εποχικότητα του διαβήτη τύπου-1, αλλά όχι του διαβήτη τύπου-2 και του διαβήτη κύησης.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι όσο αυξάνει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τόσο τείνει να αυξάνει η συχνότητα του διαβήτη κύησης. Κατά μέσο όρο, η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου είναι μιάμιση φορά (51%) αυξημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Αναστασία Κατσαρού του Πανεπιστημίου της Λουντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σκένε του Μάλμε στη Σουηδία, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Μόναχο (12-16 Σεπτεμβρίου).
Μια άλλη νέα ιταλική μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Μπαζίλιο Πιντουάντι του Νοσοκομείου Νικουάρντα Κα’ Γκράντα του Μιλάνο, η οποία παρουσιάσθηκε στο ίδιο επιστημονικό συνέδριο, επιβεβαιώνει ότι ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στη γέννα, που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στο παιδί.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 135.000 τοκετούς, από τους οποίους οι 1.360 αφορούσαν γυναίκες που για πρώτη φορά είχαν αναπτύξει διαβήτη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, καθώς και 234 που είχαν διαβήτη εκ των προτέρων. Οι τελευταίες είχαν 36 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με πολύ χαμηλό σάκχαρο, ενώ οι γυναίκες με διαβήτη κύησης είχαν δεκαπλάσιο κίνδυνο.
Εξάλλου, οι γυναίκες με διαβήτη κύησης είχαν 70% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πολύ χαμηλού ή πολύ μεγάλου βάρους μωρό, ή παιδί με ίκτερο. Επίσης οι έγκυες αυτές είχαν διπλάσια πιθανότητα να γεννήσουν με καισαρική τομή, ή να γεννήσουν παιδί με πολύ χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ