Περισσότερα από δύο παιδιά και έφηβοι στην Ελλάδα μαθαίνουν καθημερινά ότι πάσχουν από απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.
Όπως αποκαλύπτει, κάθε χρόνο περισσότεροι από 850 ανήλικοι στη χώρα μας διαγιγνώσκονται με πολύ σοβαρές ασθένειες, με πρώτο τον καρκίνο που αντιπροσωπεύει το 45% των περιστατικών.
Ακολουθούν οι σοβαρές νευρολογικές παθήσεις με ποσοστό 27% και έπονται:
- Νεφρολογικά νοσήματα (11% των περιστατικών)
- Ρευματολογικές παθήσεις (5%)
- Ενδοκρινολογικές και μεταβολικές παθήσεις (4%)
- Γενετικές ασθένειες (2%)
- Αιματολογικά νοσήματα (2%)
Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμα ότι περισσότερα από 17.300 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 3 έως 18 ετών, ζουν σήμερα στην Ελλάδα με πολύ σοβαρές παθήσεις.
13,7 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο
Την έρευνα πραγματοποίησαν σε 24 χώρες του κόσμου επιστήμονες για τον διεθνή οργανισμό Make A Wish (Κάνε Μια Ευχή). Όπως ανακοίνωσε, τα απειλητικά για τη ζωή νοσήματα επηρεάζουν περισσότερα από 13,7 εκατομμύρια παιδιά και νέους ηλικίας 3-18 ετών σε όλο τον κόσμο.
Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερα από 1,25 εκατομμύρια νέα περιστατικά. Επομένως κάθε 25 δευτερόλεπτα ένα παιδί κάπου στον κόσμο μαθαίνει ότι έχει μία κρίσιμη νόσο.
Η διάγνωσή τους «παγώνει» την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας. Είναι συναισθηματικά και σωματικά εξουθενωτική για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Όλοι αυτοί οι ανήλικοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για να εκπληρωθεί μία ευχή τους και να τονωθεί η ευεξία τους. Σύμφωνα με το Make a Wish, τα στοιχεία της έρευνας συγκλίνουν διεθνώς ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της θετικής θεραπευτικής έκβασης και της συνολικής εμπειρίας της ευχής.
Ειδικότερα, καταδεικνύουν ότι η εκπλήρωση ευχής ωφελεί σημαντικά τα παιδιά. Και αυτό διότι βελτιώνει τη σωματική, συναισθηματική και κοινωνική τους ευεξία, εμπνέοντας ελπίδα και αισιοδοξία.
Παρατηρείται επίσης θετικός αντίκτυπος στη σύνδεση μεταξύ των μελών της οικογένειας, αφού δημιουργείται μια χαρούμενη ανάμνηση και μια αίσθηση κανονικότητας. Αυτό προσφέρει ανακούφιση από τις ιατρικές θεραπείες και ωφελεί όλη την οικογένεια.
Η δύναμη της θετικής ψυχολογίας
«Οι περιπτωσιολογικές δημοσιευμένες μελέτες και η καταγραφή των περιστατικών παιδιών τεκμηριώνουν για πρώτη φορά με επιστημονική προσέγγιση και μεθοδολογία, αυτό που γνωρίζουμε εμπειρικά από τη εκπλήρωση αντίστοιχων ευχών, περιστατικών στα νοσοκομεία», δήλωσε ο παιδίατρος αιματολόγος-ογκολόγος κ. Βασίλειος Παπαδάκης, διευθυντής ΕΣΥ Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΤΑΟ) Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ, Γ.Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Όπως εξήγησε, η εμπειρία της ευχής συμβάλλει καθοριστικά και στην ίαση από τα σοβαρά νοσήματα. Επιπλέον, η σύνδεση της θετικής ψυχολογίας με τα καλά θεραπευτικά αποτελέσματα έχει παρατηρηθεί και στους ενήλικες. «Ο εντοπισμός της στις αντίστοιχες περιπτώσεις σοβαρών παιδικών ασθενειών επιτάσσει να ενδυναμώσουμε την παρουσία του Make-A-Wish και τη διασύνδεσή του με την ιατρική κοινότητα», πρόσθεσε.
«Μία ευχή συμβολίζει τη μετάβαση από τη δυσκολία στο διάδρομο του νοσοκομείου προς την πορεία της ίασης», σχολίασε η κυρία Ελένη Κωνσταντινίδη, πρόεδρος του Make-A-Wish Ελλάδος. «Έχουμε δει αυτήν την αλλαγή από τα στενάχωρα βλέμματα στα χαμόγελα. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να δείχνουν ότι οι περιπτώσεις σοβαρών παιδικών παθήσεων στη χώρα μας είναι περισσότερες απ’ ότι πιστεύαμε. Επιβεβαιώνουν όμως και τη δύναμη της ευχής. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας».
Στην παρουσίαση της έρευνας παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) Σοφία Πολυχρονοπούλου.
Την έρευνα για τα σοβαρά παιδιατρικά νοσήματα διεξήγαγε ο οργανισμός Research For Impact (RFI) που εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Μετρήσεων Υγείας & Αξιολόγησης (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Φωτογραφία: istock