Εγκεφαλική παράλυση: Τα πάντα για την πάθηση – Ο πατέρας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκεφαλική παράλυση
Ένα βίντεο που απεικονίζει τον πατέρα ενός μικρού παιδιού με εγκεφαλική παράλυση να το σπρώχνει με το αναπηρικό καροτσάκι σε ένα πάρκο άθλησης και διασκέδασης για παιδιά στο Σακραμέντο των ΗΠΑ, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου προσφέροντας έμπνευση, αλλά και συγκίνηση σε όποιον το βλέπει.

Επίσης, έστω και άθελά του, ο πατέρας του 8χρονου Atticus Edmund φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη ενημέρωσης για την εγκεφαλική παράλυση, η οποία εμφανίζεται από μικρή ηλικία.

Δείτε το βίντεο:

Τι ισχύει με την εγκεφαλική παράλυση στο παιδί

Εγκεφαλική παράλυση είναι μία από τις πιο κοινές εκ γενετής (υφιστάμενες κατά ή πριν από τη γέννηση) διαταραχές της παιδικής ηλικίας.

Οι τρεις τύποι εγκεφαλικής παράλυσης (ΕΠ) είναι:

  • Σπαστική εγκεφαλική παράλυση: Προκαλεί ακαμψία και κινητικές δυσκολίες
  • Αθετοειδής εγκεφαλική παράλυση: Οδηγεί σε ακούσιες και ανεξέλεγκτες κινήσεις
  • Αταξική εγκεφαλική παράλυση: Προκαλεί προβλήματα ισορροπίας και αντίληψης του βάθους και της απόστασης

Από την στιγμή που η ΕΠ επηρεάζει τον έλεγχο των μυών και τον συντονισμό του σώματος, ακόμη και οι πιο απλές κινήσεις -όπως το να σταθεί το παιδί όρθιο-γίνονται δύσκολες. Άλλες λειτουργίες που περιλαμβάνουν επίσης κινητικές δεξιότητες και συμμετοχή των μυών -όπως η αναπνοή, ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, η κατανάλωση τροφών, ακόμα και η ομιλία- μπορεί επίσης να επηρεαστούν, όταν ένα παιδί έχει ΕΠ.

Η εγκεφαλική παράλυση ΔΕΝ χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Εγκεφαλική Παράλυση: Αίτια

Τα ακριβή αίτια της πάθησης δεν γίνονται πάντα γνωστά. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν ο εγκέφαλος του εμβρύου είτε παθαίνει βλάβη, είτε δεν αναπτύσσεται κανονικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις, σε προβλήματα υγείας της μητέρας, σε κάποια γενετική διαταραχή, ή σε κάτι άλλο που παρεμβαίνει με την κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Πιο σπάνια, η εγκεφαλική παράλυση οφείλεται σε προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Τα πρόωρα μωρά -ιδιαίτερα εκείνα που ζυγίζουν λιγότερο από 1,5 κιλά- έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν ΕΠ σε σχέση με τα μωρά που γεννιούνται μετά από πλήρη 9μηνη κύηση. Το ίδιο ισχύει και με τα βρέφη που απλά γεννιούνται λιποβαρή, όπως συμβαίνει πολλές φορές στις πολλαπλές γεννήσεις, όπως σε δίδυμα, τρίδυμα κλπ.

Συχνά οι γιατροί δεν είναι σε θέση να διαγνώσουν την ΕΠ, προτού να γίνει εμφανής κάποια καθυστέρηση στην κανονική ανάπτυξη του παιδιού, όπως το να μην αναζητάει το παιδί τα παιχνίδια του ακόμα και όταν φτάσει σε ηλικία 4 μηνών ή να μην μπορεί να σταθεί όρθιο μέχρι την ηλικία των 7 μηνών.

Μυς που είναι πάρα πολύ σφιχτοί, ή πολύ χαλαροί, ανεπαρκώς συντονισμένες κινήσεις και αντανακλαστικά που δεν συνάδουν με την βιολογική ηλικία του παιδιού, είναι επίσης πιθανά σημάδια της εγκεφαλικής παράλυσης.

Η εγκεφαλική βλάβη στη βρεφική ηλικία ή την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε εγκεφαλική παράλυση. Για παράδειγμα, ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί μπορεί να υποστεί βλάβη λόγω δηλητηρίασης από μόλυβδο, βακτηριακή μηνιγγίτιδα, κακή ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, από βίαιο ταρακούνημα (σύνδρομο ανατάραξης του βρέφους), ή από κάποιο άλλο ατύχημα (πχ αυτοκινητιστικό ατύχημα) όπου ο εγκέφαλός του θα ταρακουνηθεί πολύ απότομα.

Εγκεφαλική παράλυση: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού

Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση εκδηλώνουν διάφορους βαθμούς σωματικής αναπηρίας. Μερικά έχουν μόνο ήπιες ανεπάρκειες, ενώ άλλα έχουν πιο σοβαρά προβλήματα. Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από την έκταση της βλάβης στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, η εγκεφαλική βλάβη μπορεί να είναι πολύ περιορισμένη και να επηρεάζει μόνο το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει το περπάτημα, ή μπορεί να είναι πολύ πιο εκτεταμένη και να επηρεάζει τον έλεγχο των μυών σε ολόκληρο το σώμα.

Η βλάβη του εγκεφάλου που προκαλεί εγκεφαλική παράλυση μπορεί, επίσης, να επηρεάσει άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε πρόσθετες επιπλοκές, όπως:

  • Προβλήματα όρασης ή τύφλωση
  • Απώλεια ακοής
  • Εισρόφηση τροφής (ακούσια εισαγωγή τροφών ή υγρού στους πνεύμονες)
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Προβλήματα ομιλίας
  • Τρέχουν τα σάλια
  • Φθορά των δοντιών
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Οστεοπόρωση (αδύναμα, εύθραυστα οστά)
  • Προβλήματα συμπεριφοράς

Επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα λόγου και επικοινωνίας και πνευματική αναπηρία είναι πολύ κοινά συμπτώματα στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.

http://sacramento.cbslocal.com
http://kidshealth.org