Iatropedia

Εγκυμοσύνη και υπογλυκαιμία: Τι πρέπει να ξέρετε

Όταν είστε έγκυος, μπορεί να γίνεται υπογλυκαιμική λόγω αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ρυθμίζει και μεταβολίζει τη γλυκόζη. Η υπογλυκαιμία είναι συχνή σε γυναίκες με διαβήτη, ή διαβήτη κύησης.

Υπογλυκαιμία είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε, όταν κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν ένα άτομο έχει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτεί αποτελεσματικά, ή να παραμείνει συγκεντρωμένος και μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία.

Οι γυναίκες που παρατηρούν συμπτώματα υπογλυκαιμίας, ενώ είναι έγκυες, θα πρέπει να κάνουν εξέταση για διαβήτη κύησης, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία υπογλυκαιμίας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Υπογλυκαιμία και εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες με διαβήτη είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην υπογλυκαιμία όταν είναι έγκυες. Μια μελέτη του 2008 επάνω σε έγκυες γυναίκες με διαβήτη τύπου-1 έδειξε ότι το 45% εξ αυτών εμφάνισε επεισόδια υπογλυκαιμίας, ιδιαίτερα κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο σώμα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα μιας γυναίκας απαιτεί περισσότερη ινσουλίνη, επειδή ο πλακούντας παράγει επιπλέον γλυκόζη. Μαζί με τις ορμονικές αλλαγές, αυτό μπορεί να κάνει δύσκολο για το σώμα της γυναίκας να ρυθμίζει τη γλυκόζη.

Όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, μια έγκυος γυναίκα μπορεί να αναπτύξει διαβήτη κύησης. Οι γυναίκες επίσης τείνουν να γίνουν περισσότερο ανθεκτικές στην ινσουλίνη όσο προχωράει η εγκυμοσύνη τους, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα τους αποκρίνεται λιγότερο καλά στην ινσουλίνη.

Ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, είναι πιθανότερο μια έγκυος γυναίκα να αναπτύξει υπεργλυκαιμία, δηλαδή υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος. Ωστόσο, πολλές γυναίκες μπορεί, επίσης, να αναπτύξουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ή να εναλλάσσονται μεταξύ των δύο συνθηκών.

Συμπτώματα

Το σώμα έχει δυσκολία να τροφοδοτεί τον εαυτό του, όταν έχει χαμηλή γλυκόζη στο αίμα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η αδυναμία, η σύγχυση και άλλα συμπτώματα που κάποιος μπορεί να περιμένει, αφότου παραλείψει ή χάσει ένα γεύμα ή περισσότερα μέσα στην ημέρα.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Όταν κάποιος έχει σοβαρή υπογλυκαιμία, μπορεί να παρουσιάσει πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως σπασμούς, ή απώλεια συνείδησης.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Όταν κάποια παρατηρεί συμπτώματα υπογλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να μιλήσει στον γιατρό της, για να μάθει την ακριβή αιτία. Δύο τύποι υπογλυκαιμίας μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Αντιδραστική υπογλυκαιμία. Αυτή η μορφή υπογλυκαιμίας συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν μέσα σε λίγες ώρες μετά από το γεύμα. Αυτό είναι συνηθισμένο σε άτομα με διαβήτη, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άτομα χωρίς διαβήτη.

Υπογλυκαιμία νηστείας. Αυτό συμβαίνει όταν το σάκχαρο του αίματος πέφτει επικίνδυνα χαμηλά μεταξύ των γευμάτων. Αυτή η μορφή είναι πιο πιθανή σε ένα άτομο με υποκείμενη ιατρική κατάσταση διαφορετική από τον διαβήτη.

Οι αιτίες χαμηλού σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της υπογλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η υπεργλυκαιμία είναι συχνότερη από την υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και τα δύο μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούνται από τον διαβήτη τύπου-1 (όπου το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει σωστά επίπεδα ινσουλίνης) και από τον διαβήτη τύπου-2 (όπου το σώμα έχει καταστεί ανθεκτικό στην ινσουλίνη).

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να εμφανιστούν όταν ένα άτομο παίρνει φάρμακα για διαβήτη, ή αν δεν τρώει σωστά/αρκετά.

Περιστασιακά, οι ορμονικές και άλλες αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία στις γυναίκες με διαβήτη, ακόμη και χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες με διαβήτη να ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή και να παρακολουθούν προσεκτικά το σάκχαρό τους στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαβήτης κύησης

Ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στις ορμονικές αλλαγές και στις αυξημένες απαιτήσεις της εγκυμοσύνης στο σώμα. Ο διαβήτης κύησης μπορεί, επίσης, να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε γυναίκες που παίρνουν φάρμακα για διαβήτη, ή που δεν τρώνε αρκετά.

Εκτιμάται ότι το 9,2% των εγκύων γυναικών εμφανίζουν διαβήτη κύησης. Αυτή η κατάσταση συνήθως εξαφανίζεται μετά τη γέννηση του μωρού.

Πρωινή ναυτία

Το σάκχαρο του αίματος μπορεί να πέσει πολύ χαμηλά σε άτομα που δεν τρώνε αρκετούς υδατάνθρακες. Οι γυναίκες με σοβαρή πρωινή ναυτία μπορεί να αναπτύξουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εάν κάνουν συχνά εμετό.

Τρόπος ζωής

Πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία κατά την εγκυμοσύνη, πιο συχνά σε γυναίκες με κάποιον άλλο υποκείμενο παράγοντα κινδύνου, όπως ο διαβήτης.

Αυτοί οι παράγοντες του τρόπου ζωής περιλαμβάνουν:

Φαρμακευτική αγωγή

Τα διαβητικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν ένα άτομο δεν τρώει αρκετά, ή παίρνει ένα φάρμακο για τον διαβήτη, μπορεί να αναπτύξει επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μερικά άλλα φάρμακα, που μπορεί επίσης να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος, περιλαμβάνουν:

Σπάνιες ιατρικές διαταραχές

Αρκετές σπάνιες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν ένα αναπτυσσόμενο μωρό, γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να έχετε μια ακριβή διάγνωση και θεραπεία.

Τέτοιες διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία περιλαμβάνουν:

Το χαμηλό σάκχαρο επηρεάζει το μωρό;

Η ήπια υπογλυκαιμία είναι σχεδόν απίθανο να βλάψει το αναπτυσσόμενο μωρό, εκτός και αν βλάψει την ίδια την μητέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατανάλωση περισσοτέρων φαρμάκων, ή η προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής, θα αποτρέψει τον κίνδυνο οποιασδήποτε βλάβης.

Οι γυναίκες που έχουν σοβαρή υπογλυκαιμία μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευθούν, ή να παρακολουθούνται στενά για την κατάστασή τους.

Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης μπορεί να γεννήσουν μωρά με σημαντικά μεγαλύτερο σωματικό βάρος από τον μέσο όρο. Αυτό μπορεί να κάνει τον φυσικό τοκετό πιο δύσκολη περίπτωση και να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού της μητέρας και του μωρού.

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με διαβήτη μπορεί επίσης να έχουν ίκτερο και το σάκχαρο στο αίμα τους μπορεί να μειωθεί επικίνδυνα χαμηλά λίγο μετά τη γέννηση. Μπορεί να χρειάζονται παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά την γέννησή τους.

http://kostaras.gr