Εγκυμοσύνη: Πως να αντιμετωπίσετε τη ναυτία
Η ναυτία της εγκυμοσύνης είναι πολύ συνηθισμένη. Την εκδηλώνουν οκτώ στις δέκα έγκυοι, συνήθως κατά τους πρώτους μήνες της κυήσεως.
Το πρόβλημα με τη ναυτία της εγκυμοσύνης είναι ότι σε μερικές γυναίκες είναι χειρότερη απ’ ό,τι σε άλλες. Επιπλέον, μπορεί να είναι διαφορετική από τη μία εγκυμοσύνη στην επομένη.
Τα καλά νέα όμως είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις η ναυτία της εγκυμοσύνης είναι βραχύβια. Τα συμπτώματά της, συμπεριλαμβανομένου του εμέτου, συνήθως υποχωρούν έως την 13η εβδομάδα.
«Συνήθως βλέπουμε μια αύξηση στα συμπτώματα μεταξύ της 8ης και της 10ης εβδομάδας της κυήσεως», λέει η κυρία Jessica Costa, νοσηλεύτρια και μαία στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο.
Δεν είναι γνωστό ποιες ορμόνες προκαλούν αυτά τα συμπτώματα. Οι γιατροί όμως υποψιάζονται ότι πιθανότεροι υπαίτιοι είναι τα αυξημένα επίπεδα της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) και της προγεστερόνης.
Πως να την καταπραΰνετε
Το μεγάλο ερώτημα για τις εγκύους είναι τι μπορούν να κάνουν όταν νιώθουν το στομάχι τους να δένεται κόμπο. Η κυρία Costa παρέχει τις εξής συμβουλές:
* Να κάνετε συχνά γεύματα. Το άδειο στομάχι μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία. Να τρώτε κάθε 1-2 ώρες μικρές ποσότητες από εύπεπτα γεύματα ή σνακ, όπως μια χούφτα καρύδια ή λίγα κράκερ.
* Να τρώτε πρωτεΐνες. Να έχετε δίπλα σας σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες. Σύμφωνα με μελέτες, καταπραΰνουν τη ναυτία για περισσότερη ώρα από τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά ή υδατάνθρακες. Καλές επιλογές είναι το γιαούρτι, το κότατζ τσηζ, το γάλα, τα καρύδια και οι σπόροι.
* Να τρώτε ξινά τρόφιμα. Οι ξινές γεύσεις φαίνεται να καταστέλλουν τη ναυτία. Δοκιμάστε να πιπιλίσετε μια φέτα από εσπεριδοειδή (π.χ. λεμόνι, λάιμ) ή μια σκληρή καραμέλα με γεύση λεμόνι.
* Να πίνετε για δύο. Η καλή ενυδάτωση μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο της ναυτίας. Να πίνετε τακτικά νερό με λίγες σταγόνες λεμόνι ή μικρές γουλιές σόδα ή τζίντζερ έιλ.
* Να αποφεύγετε να ξαπλώνετε μετά το φαγητό. Μπορεί να παρεμποδιστεί η πέψη και να δημιουργηθεί αίσθημα ναυτίας.
* Περιμένετε λίγο πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Μετά το φαγητό να περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Και αυτό, διότι το βούρτσισμα μπορεί να διεγείρει το αντανακλαστικό του εμέτου.
* Να αποφεύγετε τις δυνατές μυρωδιές. Μυρωδιές που δεν σας ενοχλούσαν καθόλου πριν μείνετε έγκυοι, μπορεί ξαφνικά να σας κάνουν να ανακατεύεστε. Γι’ αυτό ευθύνονται οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, επομένως πάρτε τα μέτρα σας.
* Χρησιμοποιήστε ευχάριστα αρώματα. Τα αιθέρια έλαια μέντας ή λεμονιού μπορεί να καταπραΰνουν γρήγορα τα συμπτώματα της ναυτίας. Για ακόμα ταχύτερα αποτελέσματα, βάλτε λίγες σταγόνες σε ένα βαμβάκι και μυρίστε το.
* Να ξεκουράζεστε. Θέστε ως στόχο να κοιμάστε καλά το βράδυ, να περπατάτε καθημερινά και να βγαίνετε συχνά στον καθαρό αέρα. Οι μέθοδοι αυτοί θα σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς και να θέσετε υπό έλεγχο τη ναυτία.
Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια
Παρότι η ναυτία αποτελεί σχεδόν αναπόσπαστο τμήμα της εγκυμοσύνης, πρέπει να έχετε το νου σας για ασυνήθιστα συμπτώματα. Συμβουλευθείτε αμέσως τον γιατρό σας αν:
* Αδυνατείτε επί 24 ώρες να κρατήσετε στο στομάχι σας νερό ή/και τροφή
* Χάνετε βάρος
* Κάνετε έμετο με αίμα
* Πονάει η κοιλιά σας
* Παρουσιάσετε πυρετό
* Δυσκολεύεστε να ουρήσετε
«Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι ορμόνες που ευθύνονται για τη ναυτία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του μωρού σας», τονίζει η κυρία Costa. «Αν όμως δοκιμάσατε τις προαναφερθείσες συμβουλές, αλλά η ναυτία επηρεάζει σοβαρά την καθημερινότητά σας, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας».