Iatropedia

Εγκυμοσύνη: Το συμπλήρωμα που χαρίζει πιο δυνατά οστά στα μωρά

Pregnant vitamin drug

Τι έδειξε μελέτη στην οποία αξιολογήθηκε η υγεία παιδιών έως την ηλικία των 7 ετών.

Οι γυναίκες που παίρνουν βιταμίνη D στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προσφέρουν στα μωρά τους μια ζωή με δυνατά οστά, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι τα παιδιά τους έχουν πιο γερά οστά σε ηλικία 7 ετών απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους.

«Είναι ένα προβάδισμα για την υγεία των οστών που μπορεί να διαρκέσει μία ζωή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Rebecca Moon, λέκτορας Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Southampton. «Αυτή η έγκαιρη παρέμβαση αντιπροσωπεύει μια σημαντική στρατηγική για τη δημόσια υγεία. Ενισχύει τα οστά των παιδιών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων αργότερα στη ζωή».

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση των οστών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ρύθμισης των επιπέδων του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό. Τα ιχνοστοιχεία αυτά αποτελούν δομικά συστατικά των οστών και έχουν κρίσιμη σημασία για την υγεία τους.

Ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D δεν είναι σημαντική μόνο για την ανάπτυξη των οστών μετά τη γέννηση, αλλά και κατά την εμβρυϊκή ζωή.

Η μελέτη

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από περισσότερες από 1.000 εγκύους, οι οποίες είχαν χωριστεί τυχαία σε δύο ομάδες.

Οι μισές έπαιρναν καθημερινά ένα συμπλήρωμα με 1.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D. Οι υπόλοιπες λάμβαναν μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο). Η λήψη άρχισε μεταξύ της 14ης και 17ης εβδομάδας της κυήσεως και συνεχίστηκε έως το τέλος της.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (AJCN).  Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, εξέτασαν τρεις φορές (στις ηλικίες 4,6 και 7 ετών) την σκελετική υγεία 454 παιδιών που γεννήθηκαν από αυτές τις γυναίκες.

Στην ηλικία των 4 ετών τα παιδιά των μητέρων που είχαν πάρει βιταμίνη D είχαν ήδη υψηλότερη οστική πυκνότητα απ’ ό,τι εκείνα των μητέρων που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο. Η διαφορά αυτή συνεχίστηκε και στις επόμενες μετρήσεις.

Και άλλα οφέλη

Πώς μπορεί, όμως, να επηρεάζει την υγεία των οστών των παιδιών ένα συμπλήρωμα που πήραν οι μητέρες τους τόσα χρόνια νωρίτερα; Το κλειδί ίσως είναι ορισμένες αλλαγές που προκαλεί η βιταμίνη στη δραστηριότητα των γονιδίων του εμβρύου, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι αλλαγές αυτές έχουν παρατηρηθεί σε γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των οστών και στις μεταβολικές λειτουργίες. Οι αλλαγές αυτές έχουν, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα να δυναμώνουν περισσότερο τα οστά με την φυσική δραστηριότητα.

Πάντως η λήψη της βιταμίνης από τις εγκύους ενδέχεται να παρέχει και άλλα οφέλη στα παιδιά τους. Προγενέστερες μελέτες, λ.χ., της ίδιας ερευνητικής ομάδας έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί έκζεμα.

Μειώνει επίσης τις πιθανότητες να χρειασθεί η έγκυος καισαρική τομή. Αυτή σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν τα παιδιά μεγαλώνοντας αναπνευστικά, νευρολογικά και αυτοάνοσα προβλήματα.

Φωτογραφία: iStock