Εκκριτική ωτίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το «υγρό στο αυτί» των παιδιών

  • Ρούλα Τσουλέα
εκκριτική ωτίτιδα
Το 15-20% των παιδιών προσχολικής ηλικίας παρουσιάζουν συλλογή υγρού στο μέσο ους.

Πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας παρουσιάζουν υγρό στο αυτί τους, το οποίο δεν προκαλεί συμπτώματα οξείας φλεγμονής αλλά μπορεί να απειλήσει την ακοή τους. Στην πραγματικότητα, η εκκριτική ωτίτιδα (ή μέση ωτίτιδα με υγρό) αποτελεί την πιο συχνή αιτία βαρηκοΐας στις ηλικίες 2-5 ετών.

Η συλλογή υγρού στο μέσο ους (αυτί) παρατηρείται στο 15-20% των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Η ανάπτυξή του οφείλεται κυρίως σε λοίμωξη, αλλεργία, κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες, περιβαλλοντικούς ή ιδιοπαθείς (αγνώστου αιτιολογίας) παράγοντες.

Μπορεί ακόμα να προκληθεί από δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας ή από μία προηγηθείσα οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα. Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένας «σωλήνας» (πόρος), μέσω του οποίου συγκοινωνεί το μέσο ους με τον ρινοφάρυγγα.

«Μετά από ένα επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας, υπάρχει υγρό στο μέσο ους σε ποσοστό 60% των περιπτώσεων τον πρώτο μήνα», αναφέρει ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, διευθυντής της Α΄ Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ. «Το ποσοστό αυτό  σταδιακά μειώνεται σε 10% στο πρώτο τρίμηνο».

Ο κ. Αρτόπουλος παρέθεσε βασικά δεδομένα για την εκκριτική ωτίτιδα σε ομιλία του στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πρωτοβάθμιας Παιδιατρικής Φροντίδας. Το συνέδριο διεξήχθη στα τέλη Ιουνίου στο Καραβοστάσι, στο Οίτυλο Λακωνίας.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Όπως είπε ο ιατρός, η διάγνωση της διαταραχής γίνεται πάντοτε πρώτα με ωτοσκόπηση και στη συνεχεία με τυμπανομετρία. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Η συντηρητική θεραπεία συνίσταται σε απλή παρακολούθηση με χρήση φυσιολογικού ορού καθημερινά. Και αυτό διότι μελέτες για τυχόν αντιμετώπιση με αντιβιοτικά, αντιϊσταμινικά, αποσυμφορητικά φάρμακα, κορτιζόνη, εναλλακτικές θεραπείες κ.λπ. δεν έδειξαν κάποιο αποτέλεσμα.

Η χειρουργική αντιμετώπιση συνήθως συνιστάται όταν η εκκριτική ωτίτιδα προκαλεί επί τρεις μήνες βαρηκοΐα ή συμπτώματα. Συνιστάται επίσης σε παιδιά με υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα, με παραμονή υγρού στα μεσοδιαστήματα, λέει ο  κ. Αρτόπουλος. Χειρουργικά αντιμετωπίζονται επίσης τα παιδιά υψηλού κινδύνου, όπως αυτά που έχουν:

  • Συνυπάρχουσα νευροαισθητήριο βαρηκοΐα
  • Διαταραχές λόγου
  • Αυτισμό
  • Σύνδρομα – κρανιοπροσωπικές διαταραχές
  • Τύφλωση – προβλήματα όρασης
  • Σχιστίες
  • Διαταραχές ανάπτυξης

«Η θεραπεία εκλογής είναι η μυριγγοτομή με την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού μέσου ωτός», εξηγεί. «Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Διαρκεί περίπου 20 λεπτά και δεν χρειάζεται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Η ανάρρωση διαρκεί πέντε ημέρες, χωρίς πόνο ή ενοχλήσεις».

Φωτογραφία: iStock