Εμφύτευμα στον εγκέφαλο μείωσε κατά 80% τις επιληπτικές κρίσεις 12χρονου

  • Ρούλα Τσουλέα
επιληψία
Η εμφύτευση έγινε πιλοτικά, καθώς αρχίζει μελέτη που θα εξετάσει τη διέγερση του εγκεφάλου ως πιθανή θεραπεία.

Ένα 12χρονο αγόρι με σοβαρή επιληψία έγινε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο στον εγκέφαλο του οποίου τοποθετήθηκε μία συσκευή που μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις.

Πρόκειται για έναν νευροδιεγέρτη, που στέλνει ηλεκτρικά μηνύματα βαθιά μέσα στον εγκέφαλο. Με τη βοήθειά του, ο Oran Knowlson που σήμερα είναι 13 ετών, παρουσίασε μείωση κατά 80% στις επιληπτικές κρίσεις του.

Η μητέρα του, Justine, δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ότι το παιδί είναι πλέον πολύ πιο ευτυχισμένο. Έχει επίσης πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η τοποθέτηση του νευροδιεγέρτη έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο μελέτης που διεξάγεται στο Νοσοκομείο Παίδων της Great Ormond Street (GOSH), στο Λονδίνο. Οι γιατροί ετοιμάζονται να εντάξουν σε αυτήν ακόμα 3 ασθενείς. Σε βάθος χρόνου θα δοκιμάσουν τη συσκευή σε 22.

Ο Oran πάσχει από σύνδρομο Lennox-Gastaut, μία σοβαρή μορφή επιληψίας. Οι κρίσεις συνήθως αρχίζουν πριν από την ηλικία των 4 ετών.  Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες που πάσχουν από αυτό έχουν διαφόρων ειδών επιληπτικές κρίσεις.

Ο Oran την εκδήλωσε όταν ήταν 3 ετών. Έκτοτε πάθαινε καθημερινά επιληπτικές κρίσεις, οι οποίοι κυμαίνονταν από μερικές δεκάδες έως εκατοντάδες. Οι κρίσεις κυριαρχούσαν στη ζωή του. Μερικές φορές έχανε τις αισθήσεις του εξαιτίας τους. Άλλες σταματούσε να αναπνέει και χρειαζόταν επείγουσα φαρμακευτική αγωγή για να συνέλθει.

Το παιδί πάσχει επίσης από αυτισμό και σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας. Η επιληψία, όμως, ήταν μακράν το μεγαλύτερό του πρόβλημα.

Για τη σοβαρή επιληψία

Η εμφύτευση του νευροδιεγέρτη στον εγκέφαλό του έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος CADET project. Στη μελέτη αυτή αξιολογείται η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της εν τω βάθει διέγερσης του εγκεφάλου για την αντιμετώπιση της σοβαρής επιληψίας.

Το πρόγραμμα διεξάγουν από κοινού το GOSH και το University College του Λονδίνου (UCL). Τον νευροδιεγέρτη (λέγεται Picostim) κατασκευάζει η βρετανική εταιρεία Amber Therapeutics.

Η επιληψία προκαλείται από τη μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Ο νευροδιεγέρτης εκπέμπει ένα συνεχές ρεύμα, με στόχο να μπλοκάρει ή να διαταράσσει την παθολογική ηλεκτρική δραστηριότητα.

Την τοποθέτηση της συσκευής στο κεφάλι του Oran έκανε ο παιδονευροχειρουργός Dr. Martin Tisdall. Η επέμβαση διήρκησε οκτώ ώρες. Τοποθετήθηκαν δύο ηλεκτρόδια σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου του και η μονάδα του νευροδιεγέρτη στο κρανίο του.

Όταν ο νευροδιεγέρτης λειτουργεί, το παιδί δεν τον αισθάνεται. Πρέπει όμως να τον φορτίζει καθημερινά με ασύρματα ακουστικά, τα οποία φορά όταν κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν.

«Καθημερινά βλέπουμε τις απειλητικές και περιοριστικές για τη ζωή επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης επιληψίας. Μπορεί να καταστήσει αδύνατη τη συμμετοχή στο σχολείο, στα χόμπι, ακόμα και το να δει ο ασθενής την αγαπημένη του τηλεοπτική σειρά», δήλωσε ο Dr. Tisdall. «Η εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να σταματήσουμε τις επιληπτικές κρίσεις σε ασθενείς, που έχουν λιγοστές αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές».

Photos by Great Ormond Street Hospital (2024)