Εμβολιασμός: Βοηθήστε το παιδί σας να τον αντιμετωπίζει με θάρρος
Του: Κωνσταντίνου Ι. Νταλούκα*
Η απαραίτητη -για την υγεία των παιδιών- διαδικασία του εμβολιασμού, δεν είναι ευχάριστη για κανένα παιδί. Στο άκουσμα και μόνο της επίσκεψης στον παιδίατρο, αναστατώνονται και κλαίνε. Κι όταν πρόκειται για εμβόλιο, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.
Ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο προληπτικό μέσο για την υγεία και την ζωή του παιδιού σας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ότι και να κάνετε πάντοτε θα υπάρχουν παιδιά που θα κλαίνε από την είσοδο της πολυκατοικίας του παιδιάτρου, ενώ από την άλλη, θα υπάρχουν μωρά να δεν θα βγάζουν δάκρυ κατά την διάρκεια του εμβολιασμού. Τα περισσότερα παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα.
Αυτό που έχει σημασία για εμάς τους παιδιάτρους είναι να μπορέσουμε να μεταδώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το συναίσθημα της ενσυναίσθησης και της ασφάλειας που χρειάζονται οι γονείς την στιγμή εκείνη, γιατί κακά τα ψέματα, η καρδιά του γονιού δεν αντέχει να ακούει το παιδί του να κλαίει.
Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να μην φοβάται τα εμβόλια
Συχνές επισκέψεις στον παιδίατρο:
Το βασικότερο είναι οι επισκέψεις στον παιδίατρο να μην περιορίζονται μόνο στους απαραίτητους εμβολιασμούς, γιατί έτσι το παιδί συνδέει τον εμβολιασμό με κάτι δυσάρεστο. Ο παιδίατρος είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα να εξετάζει το παιδί, να βλέπει την ανάπτυξή του και να προλαμβάνει εγκαίρως οποιοδήποτε πρόβλημα θα μπορούσε να προκύψει στο μέλλον. Επίσης με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια σχέση μεταξύ του παιδιού και του γιατρού που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια.
Μην πείτε ψέματα:
Αν το παιδί σας ρωτήσει αν το εμβόλιο πονάει μην πείτε «Όχι». Απαντήστε του ειλικρινά πως θα νιώσει ένα μικρό τσίμπημα για λίγα δευτερόλεπτα.
Πείτε του τι καλό κάνει το εμβόλιο:
Μιλήστε στο παιδί σας για τα οφέλη του εμβολιασμού. Πείτε του πόσα παιδάκια σε όλο τον κόσμο είναι πλέον υγιή, επειδή εμβολιάζονται και δεν αρρωσταίνουν από πολύ σοβαρές ασθένειες.
Πείτε του πως το καταλαβαίνετε:
Μιλήστε του για εσάς στην παιδική ηλικία, πείτε του πως και εσείς κάνατε εμβόλια και το καταλαβαίνετε, αλλά είναι μια διαδικασία λίγων δευτερολέπτων, αναγκαία για την υγεία της υπόλοιπης ζωής του.
Εμβολιασμός και απόσπαση προσοχής:
Την ώρα που γίνεται ο εμβολιασμός, αποσπάστε την προσοχή του παιδιού σας, δείχνοντάς του κάτι από την άλλη πλευρά, όπως ένα παιχνίδι, μια ζωγραφιά, ένα τραγούδι στο κινητό σας που του αρέσει κλπ.
Χαλαρώστε κι εσείς:
Πολλοί γονείς είναι πολύ αγχωμένοι όταν πηγαίνουν για εμβολιασμό τα παιδιά τους και δεν αντέχουν να τα βλέπουν να κλαίνε. Όλη αυτή η συναισθηματική κατάσταση, «περνάει» και στο παιδί, οπότε αντιμετωπίστε την κατάσταση με ψυχραιμία κι αν εσείς δεν μπορείτε, ζητήστε τη βοήθεια κάποιου άλλου για να συνοδεύσει το παιδί στον γιατρό.
Αγκαλιάστε το παιδί κι επιβραβεύστε το:
Μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, πάρτε το παιδί σας αγκαλιά, φιλήστε το και πείτε του «μπράβο» που ήταν δυνατό. Δεν είναι κακή ιδέα να του δώσετε ένα γλειφιτζούρι (υπάρχουν χωρίς ζάχαρη) που στην θέα του θα σταματήσει αυτομάτως να κλαίει. Εξηγήστε ότι τα γλυφιτζούρια (χωρίς ζάχαρη) είναι μόνο για μετά το εμβόλιο.
Οργανώστε μετά μια δραστηριότητα που του αρέσει:
Τι ωραιότερο για να ξεχαστεί γρήγορα το παιδί, από μια βόλτα στο πάρκο, στο λούνα παρκ ή σε ένα σπίτι φίλων για παιχνίδι; Ακόμα και μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα με παγωτά μετά τον εμβολιασμό μπορεί να βοηθήσει. Εξηγήστε του όμως ότι αυτό είναι κάτι που γίνεται κατ’ εξαίρεση.
Άλλες συμβουλές
- Αν το παιδί σας είναι κάτω του ενός έτους, έχετε μαζί σας σε ένα μπιμπερό λίγο ζαχαρόνερο να του δώσετε να πιει αμέσως μετά τον εμβολιασμό.
- Θηλάστε το κατά την διάρκεια του εμβολιασμού. Έχει βρεθεί ότι ο θηλασμός βοηθάει στην μείωση του πόνου κατά την διάρκεια του εμβολιασμού.
- Στο φαρμακείο θα βρείτε ένα ειδικό τζελ που προκαλεί τοπική αναισθησία στο δέρμα του παιδιού και δεν καταλαβαίνει το τρύπημα. Πρέπει όμως μία ώρα πριν τον εμβολιασμό να βάλετε ένα παχύ στρώμα στο σημείο που θα γίνει η ένεση και να το σκεπάσετε με ένα ειδικό καλυπτικό που περιέχεται στην συσκευασία. Παρόλο όμως ότι δεν θα καταλάβει το τρύπημα, η έγχυση του υγρού στον μυ θα προκαλέσει κάποιο πόνο.
- Η τοποθέτηση πάγου στο σημείο της ένεσης για μερικά δευτερόλεπτα πριν τον εμβολιασμό, ομοίως μπορεί να μειώσει την αίσθηση στο τρύπημα του δέρματος.
- Φέρτε και έχετε μαζί σας ένα αγαπημένο του παιχνίδι, ένα αρκουδάκι ή κάτι άλλο που του αρέσει πολύ.
Κάποια παιδιά πιθανόν να είναι πιο ήρεμα, αν την ώρα του εμβολιασμού τους βάλτε στο κινητό σας το αγαπημένο τους τραγούδι ή ένα επεισόδιο από το αγαπημένο τους κινούμενο σχέδιο. Έχω δει να ηρεμούν ακόμα και με τον ύμνο της αγαπημένης ομάδας του μπαμπά στο κινητό!!!
*Ο Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας είναι Παιδίατρος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων