Το παράδοξο είναι ότι η πνευμονία σε μεγάλο ποσοστό προκαλείται από ασθένειες για τις οποίες τα παιδάκια εμβολιάζονται, όπως η ιλαρά και ο κοκίτης. Ο υπεύθυνος του τομέα υγείας της UNICEF, δρ Μίκευ Τσόπρα, δήλωσε πως: «Το μεγαλύτερο φορτίο στη μάχη κατά της πνευμονίας πέφτει στους φτωχότερους, που ήδη αντιμετωπίζουν πάρα πολλά. Ένα παιδί από φτωχή οικογένεια, σε μια φτωχή χώρα, διατρέχει πολλαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνει από πνευμονία, από ότι ένα παιδί στο πλουσιότερο 20% του πληθυσμού.»
Η UNICEF, έχει ξεκινήσει μαζί με άλλες 104 μη κυβερνητικές ογανώσεις ένα παγκόσμιο δίκτυο κατά της πνευμονίας και με σύνθημα: «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση – η Ανανέωση μιας Υπόσχεσης» καλεί για την ανάληψη δράσης για την προστασία, την αποτελεσματική θεραπεία και την υποστήριξη για την πρόληψη αυτής της θανάσιμης ασθένειας.
Σε ανακοίνωσή της η UNICEF, επισημαίνει ότι η έγκαιρη, αποτελεσματική θεραπεία για την πνευμονία μπορεί να σώσει ζωές, αλλά η διάγνωση μπορεί να είναι προβληματική σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες μπορεί να μη διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των παιδιών με πνευμονία λαμβάνουν αντιβιοτικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ το ποσοστό αυτό είναι τραγικότερο στις περιοχές της Νοατιοανατολικής Ασίας με μόλις 2 στα 10 παιδιά να έχουν πρόσβαση σε αντιβιοτικά κατά της πνευμονίας.
Πάντως η χώρα μας παρά την τεράστια κρίση δεν βρίσκεται καν στις χώρες που έχουν πρόβλημα αφού όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του Ελληνικού γραφείου της UNICEF, κ. Ηλίας Λυμπέρης, “τα ποσοστά εμβολιασμού για τις ασθένειες που προκαλούν την πνευμονία είναι υψηλά, φτάνοντας το 99%, οπότε δεν υπάρχει έδαφος για την ανάπτυξή της.”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για την ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
μάθετε για τον παιδικό εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου