Ένας στους δέκα εφήβους σε όλο τον κόσμο έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του σκευάσματα για αδυνάτισμα, τα οποία πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ωστόσο τα σκευάσματα αυτά δεν είναι κατάλληλα, ούτε ασφαλή για τόσο νέους ανθρώπους, τονίζουν οι ερευνητές.
Πολλοί έφηβοι, λ.χ., που σερφάρουν στο TikTok έχουν πάρει βερβερίνη – ένα διατροφικό συμπλήρωμα που προωθείται στο διαδίκτυο ως το «Ozempic της φύσης». Άλλοι πάλι στρέφονται σε πιο παλιές «λύσεις», όπως τα καθαρτικά.
Στην πραγματικότητα, χάπια αδυνατίσματος, καθαρτικά και διουρητικά είναι τα προϊόντα που συχνότερα παίρνουν για να χάσουν βάρος, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τα κορίτσια έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να τα πάρουν. Το ένα στα δέκα δεν τα έχουν πάρει κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά κατά το τελευταίο έτος!
Ωστόσο η λήψη αυτού του είδος των προϊόντων από τόσο νέους ανθρώπους για αδυνάτισμα, ενέχει βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Διαβάστε ακόμα Βερβερίνη: Τι λένε οι ειδικοί για το “Ozempic της φύσης” και την απώλεια βάρους
Η μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 90 προγενέστερων μελετών. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει 604.552 νέοι, ηλικίας 12-18 ετών. Οι 50 από τις μελέτες είχαν διεξαχθεί στην Βόρειο Αμερική. Οι υπόλοιπες σε Ευρώπη, Ασία και άλλες περιοχές. Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε συνολικώς 25 χώρες του κόσμου.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι σε όλο τον κόσμο οι έφηβοι είχαν χρησιμοποιήσει για αδυνάτισμα χωρίς ιατρική επίβλεψη διάφορα προϊόντα ως εξής:
- Το 2% την περασμένη εβδομάδα
- Το 4,4% τον περασμένο μήνα
- Το 6,2% το τελευταίο έτος
- Το 8,9% τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα πιο δημοφιλή ήταν τα χάπια που προωθούνται ως ειδικά για αδυνάτισμα. Τα έχει λάβει το 6% των εφήβων τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Ακολουθούν τα καθαρτικά (τα έχει λάβει το 4%) και τα διουρητικά φάρμακα (2% των εφήβων).
Είναι επικίνδυνη
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η λήψη προϊόντων για αδυνάτισμα από εφήβους χωρίς ιατρική επίβλεψη, είναι επικίνδυνη. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα μη-συνταγοραφούμενα βοηθήματα με πολλές αρνητικές εκβάσεις όπως:
- Η χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών
- Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (π.χ. νευρογενής ανορεξία, βουλιμία)
- Η χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Η κατάθλιψη
- Η χρήση ουσιών
Μετά την ενηλικίωση, εξ άλλου, οι έφηβοι που τα χρησιμοποιούν έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν παθολογική αύξηση του σωματικού βάρους.
Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι οι συμπεριφορές που υιοθετούν οι έφηβοι για να χάσουν βάρος είναι ανθυγιεινές. Είναι μεγάλο λάθος να παίρνουν φάρμακα και διατροφικά συμπληρώματα χωρίς επίβλεψη από γιατρό, προειδοποιούν.
«Τα μη-συνταγογραφούμενα προϊόντα για αδυνάτισμα δεν συνιστώνται ιατρικώς στα παιδιά για υγιή διατήρηση του βάρους, διότι δεν αποδίδουν, είναι επικίνδυνα, σχετίζονται με ανθυγιεινή αύξηση του βάρους στην ενήλικη ζωή» και συνοδεύονται από ποικίλες άλλες αρνητικές εκβάσεις, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Φωτογραφία: iStock