Επιχείρηση πειθαρχία: Όταν ο Άγιος Βασίλης γίνεται… μπαμπούλας
Ο Άγιος Βασίλης επιστρατεύεται συχνά για να βάλει… τάξη και να επιβάλει την πειθαρχία, αφού δεν υπάρχει παιδί που να μην περιμένει εναγωνίως τα δώρα του!
Ένας στους 4 γονείς παιδιών ηλικίας 3 έως 5 ετών δήλωσε ότι έχει απειλήσει το παιδί του όταν δεν συμπεριφέρεται σωστά ότι δεν θα έχει Άγιο Βασίλη ή δώρα αν δεν συμμορφωθεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για την υγεία των παιδιών του Health C.S. Mott Children’s Hospital του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, πολλοί γονείς ανέφεραν επίσης ότι έχουν απειλήσει το παιδί τους ότι θα φύγουν από κάποια χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα, ότι θα του πάρουν τα παιχνίδια ή ότι δεν θα φάει γλυκό προκειμένου να συμπεριφερθεί σωστά.
Επίσης, οι μισοί σχεδόν από τους γονείς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση έχουν καταφύγει σε… δωροδοκίες για να πετύχουν καλύτερη συμπεριφορά από τα παιδιά τους.
Γιατί δεν λειτουργούν αυτές οι πρακτικές
Δυστυχώς, οι πρακτικές αυτές είναι απίθανο να έχουν μακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα που επιθυμούν οι γονείς, ανέφερε η παιδίατρος του Mott δρ Susan Woolford σε δελτίο Τύπου του νοσοκομείου.
«Η πειθαρχία βοηθά τα μικρά παιδιά να μάθουν ποιες συμπεριφορές είναι ασφαλείς και κατάλληλες και μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο να τα βοηθήσει να μάθουν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους», ανέφερε.
«Οι κενές απειλές, ωστόσο, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία και συνήθως δεν είναι αποτελεσματικές», πρόσθεσε.
«Η θετική ενίσχυση και η συνεπής πειθαρχία είναι πιο πιθανό να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά μακροπρόθεσμα», εξηγεί.
Ορισμένοι γονείς παραδέχθηκαν επίσης ότι χρησιμοποιούν στρατηγικές πειθαρχίας που δεν συνιστώνται από τους ειδικούς.
Για παράδειγμα, δύο στους πέντε δήλωσαν ότι μερικές φορές χτυπούν τα παιδιά τους.
Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι το ξύλο μπορεί να οδηγήσει σε απείθεια και αυξημένη επιθετικότητα στα παιδιά.
«Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τον πειρασμό να βασίζονται σε τακτικές που μπορεί μεν να φέρουν βραχυπρόθεσμη συμμόρφωση, αλλά έχουν αρνητικές συνέπειες αργότερα», εξηγεί η παιδίατρος.
Η απόσπαση της προσοχής σε κάτι άλλο είναι συχνά πιο αποτελεσματική ως στρατηγική πειθαρχίας για παιδιά ηλικίας 1 έως 2 ετών, ανέφερε. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά εξερευνούν το περιβάλλον τους και η εσκεμμένη κακή συμπεριφορά είναι σπάνια.
Αλλά μετά την ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι οι πράξεις τους μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση στους άλλους και μπορεί να αρχίσουν να το δοκιμάζουν πιο συχνά.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ανταποκρίνονται καλύτερα σε στρατηγικές πειθαρχίας που δίνουν έμφαση στις λογικές συνέπειες της κακής συμπεριφοράς, σύμφωνα με την παιδίατρο.
Για παράδειγμα, μια κατάλληλη αντίδραση σε ένα παιδί που χύνει κάτι επειδή θύμωσε θα ήταν να το βάλουν να καθαρίσει μόνο του ό,τι λέρωσε. Μια τιμωρία που δεν σχετίζεται με την πράξη θα ήταν λιγότερο αποτελεσματική.
«Οι συνέπειες θα πρέπει να είναι άμεσες, ώστε το παιδί να καταλαβαίνει τη σύνδεση με την κακή του συμπεριφορά», τονίζει η παιδίατρος.
Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να παραμένουν ευέλικτοι.
«Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι αντιδράσεις τους στην πειθαρχία αλλάζουν, οπότε οι γονείς θα πρέπει να αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους και να παραμένουν ανοιχτοί σε νέες προσεγγίσεις», επισημαίνει. Και προσθέτει: «Η εξισορρόπηση της διόρθωσης με τη θετική ενίσχυση – όπως ο έπαινος και οι ανταμοιβές – βοηθά τα παιδιά να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους, ενώ μαθαίνουν από τα λάθη τους».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηλεκτρική κουβέρτα: Πως να τη χρησιμοποιείτε και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη
Πόσα βήματα χρειάζεστε καθημερινά για να χάσετε βάρος
Θρόμβωση: Ο καθημερινός παράγοντας που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο