Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται μια τέτοια συσχέτιση ανάμεσα στην επιληψία του παιδιού και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα της μητέρας του. Ο ίδιος κίνδυνος για το παιδί δεν φαίνεται να υπάρχει, αν ο πατέρας του είχε ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Άνε Λιλεόρε Ρομ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά για διάστημα 16 ετών. Από αυτά, τα 31.500 (ποσοστό 1,6%) εμφάνισαν επιληψία, ενώ τα 13.500 (ποσοστό 0,7%) γεννήθηκαν από μητέρες με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα ήδη κατά τη στιγμή της γέννας, ήταν 90% πιθανότερο να εμφανίσουν επιληψία αργότερα. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 26% για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες διαγνώστηκαν με ρευματοειδή αρθρίτιδα μετά τον τοκετό.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο επιληψίας για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία εμπλέκουν τον εγκέφαλο, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Αν και η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν πλήττει τον εγκέφαλο, όπως δείχνει η νέα μελέτη, σχετίζεται και αυτή με την επιληψία.
Οι Δανοί ερευνητές δήλωσαν ότι προς το παρόν παραμένει άγνωστος ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει αυτές τις δύο παθήσεις. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η μητέρα παράγει αντισώματα που επηρεάζουν το αγέννητο παιδί.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση που ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να επιτίθεται στις αρθρώσεις του. Διαφέρει από την οστεοαρθρίτιδα, που προκαλείται από μηχανική φθορά των αρθρώσεων.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιληψία: Αίτια, συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και σωστή αντιμετώπιση
Αυτό το βίντεο γυναίκας που παθαίνει κρίση επιληψίας έγινε viral – Δείτε γιατί…
Επιληψία: Συμπτώματα και αντιμετώπιση μίας επιληπτικής κρίσης
Ρευματοειδής αρθρίτιδα στα παιδιά: Τι είναι η νόσος Still – Αίτια και Συμπτώματα
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς εκδηλώνεται, τι θεραπείες έχει και πώς να την προλάβετε