Iatropedia

Επιστροφή στο σχολείο: Πως να φτιάξετε σωστά γεύματα για να τρώει το παιδί υγιεινά

School lunch box with healthy food

Σε λίγες ημέρες τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο και οι γονείς πρέπει να προετοιμαστούν σωστά, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ωράρια και τη διατροφή.

Το να αγοράσουν τα παιδιά ένα μικρό σνακ από το κυλικείο στο σχολείο είναι η «εύκολη λύση», ωστόσο με λίγη οργάνωση μπορείτε να ετοιμάσετε υγιεινά γεύματα που θα το κρατήσουν χορτάτο μέχρι να γυρίσει στο σπίτι.

Το «μυστικό» της υγιεινής διατροφής είναι μικρά γεύματα, τα οποία πρέπει να περιέχουν λίγο από όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ειδικά των μικρών παιδιών, κατά την διάρκεια της ημέρας.

Το «κλειδί» για να φάει το μικρό μας το υγιεινό του σνακ είναι να μην είναι «βαρετό» και να του αρέσει αυτό που τρώει.

Τι πρέπει να περιέχει το γεύμα που θα ετοιμάσουμε στο παιδί μας για να πάρει μαζί του στο σχολείο;

Πρωτεΐνες

Η κατανάλωση πρωτεϊνών στο γεύμα μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να παραμείνει περισσότερο συγκεντρωμένο κατά την διάρκεια των μαθημάτων, λόγω των αμινοξέων που περιέχουν και βοηθούν στη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλό σας.
Άλλο ένα «προνόμιο» που προσφέρει η κατανάλωση πρωτεΐνης στα γεύματα είναι ότι θα κρατήσει το παιδί χορτάτο για περισσότερη ώρα.

Πως μπορείτε να βάλετε στο κολατσιό του:

-Κομματάκια από στήθος κοτόπουλου
-Κύβοι τυριού
-Ξηροί καρποί
-Γιαούρτι
-Βραστά αυγά

Όλα τα παραπάνω, αν τα συνδυάσετε σωστά, και πάντα έχοντας στο νου σας ποια φαγητά προτιμάει το παιδί περισσότερο, μπορούν να γίνουν το ιδανικό υγιεινό κολατσιό για το σχολείο.

Φρούτα

Σχεδόν 2 στους 3 εφήβους δεν τρώνε τα φρούτα που πρέπει κάθε μέρα καθημερινά .

Ένα καλά ισορροπημένο μεσημεριανό γεύμα πρέπει να αποτελείται κατά 50% περίπου από φρούτα και λαχανικά. Το να «κρύψετε» πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά στο σχολικό γεύμα ενισχύει τη διατροφική του αξία και κάνει το γεύμα πιο διασκεδαστικό για το παιδί.

Ποια φρούτα μπορεί να φάει πιο εύκολα το παιδί στο σχολείο;

-Σταφύλια
-Μήλα
-Αχλάδια
-Μπανάνα
-Πορτοκάλια

Αυτό, βέβαια, εξαρτάται και από τις διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού.

Δείτε επίσης: Παιδική παχυσαρκία: Ξεκίνησε το πρόγραμμα αντιμετώπισης σε 59 σχολεία στην Ελλάδα

Λαχανικά

Το πιο δύσκολο πράγμα για έναν γονιό είναι να πείσει το παιδί του να φάει λαχανικά. Μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα προσθέτοντας μικροκομμένα λαχανικά, που μπορεί να συνοδεύουν κάποιο άλλο γεύμα ή να συνοδεύονται από κάποιο ντιπ / σάλτσα.

-Baby καρότα
-Αγγούρια
-Ντοματίνια
-Πιπεριές

Λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά σε όλα τα στάδια της ζωής, διότι μεταξύ άλλων συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, επηρεάζουν θετικά την εγκεφαλική λειτουργία και τη γνωστική ανάπτυξη και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην υγεία των ματιών.

Οι καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες. Μια επιλογή για γεύμα στο σχολείο είναι ένα σάντουιτς σολομού ή τόνου με αβοκάντο και άλλα λαχανικά.

Υδατάνθρακες

Όπως είπαμε και πιο πάνω, ένα γεύμα για να είναι πλήρες και υγιεινό πρέπει να περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά, όχι μόνο φρούτα και λαχανικά.
Σε ένα γεύμα δεν πρέπει να παραλείψουμε τους υδατάνθρακες, ωστόσο πρέπει να προσέξουμε ποιες τροφές θα διαλέξουμε.

Για ένα υγιεινό γεύμα στο σχολείο μπορούμε να βάλουμε στην τσάντα του παιδιού μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, ή να βάλουμε στο γιαούρτι του βρώμη ή δημητριακά ολικής. Υδατάνθρακες, σε μικρότερο ποσοστό, περιέχουν και τα φρούτα και τα λαχανικά, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πως θα τα συνδυάσουμε.

Δείτε επίσης: Κινητά: Πώς μπορεί να βοηθήσει τη μάθηση η απαγόρευσή τους στο σχολείο

Ενυδάτωση

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά να παραμένουν καλά ενυδατωμένα, για να αποτρέπεται η κόπωση και να διατηρείται υψηλό το επίπεδο συγκέντρωσής τους στο σχολείο. Η σωστή ενυδάτωση μπορεί επίσης να τα βοηθήσει να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Η καλύτερη λύση για ενυδάτωση είναι το νερό και οι φυσικοί χυμοί από φρέσκα φρούτα.

Φωτογραφία iStock