Iatropedia

Εθισμός στα παιχνίδια και στα social media: Αποκλειστικές δηλώσεις της δρ Ίλια Θεοτοκά

Multicultural friends group using smartphone with coffee at university college break - People hands addicted by mobile smart phone - Technology concept with connected trendy millennials - Filter image

Η πολύωρη, καθημερινή και ...επιβεβλημένη ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες συνίσταται συνήθως σε κανονικό εθισμό που προκαλεί απομάκρυνση του νέου ανθρώπου από τον αληθινό κοινωνικό του περίγυρο και οδηγεί σε κατάθλιψη. Σοκαριστική είναι η πληροφορία που είδε χθες το φως της δημοσιότητας ότι 500 έφηβοι δέχονται αυτή την στιγμή φροντίδα στο Παίδων για το είδος αυτό του εθισμού...

Η δρ Θεοτοκά είναι κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια και συνεργάζεται με το Αιγινήτειο. Όπως σχολιάζει στο Iatropedia, «τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα social media, όπως facebook και instagram, έχουν επηρεάσει τον τρόπο που επικοινωνούμε και αλληλεπιδρούμε και μπορεί να προκαλέσουν και ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ειδικά στα παιδιά και στους εφήβους. Το facebook έχει αυξήσει την συνδεσιμότητα μεταξύ των ατόμων. Από την άλλη, αποτελεί ένα δίκτυο  με πολλές, αλλά αδύναμες σχέσεις,που δεν μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στη ζωή των ανθρώπων…».

Αυτά είναι τα θετικά. Υπάρχουν όμως και τα αρνητικά που αφορούν κυρίως σε εφήβους και νέους ενήλικες. Μας λέει η ειδική ψυχολόγος:

«Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει φθόνο για τις ζωές των άλλων, (θεωρούμε ότι οι άλλοι είναι πιο ευτυχισμένοι και περνάνε καλύτερα) υποτίμηση  της εικόνας του σώματος, κακό ύπνο , μειωμένη επίδοση στο σχολείο. Αν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, συγκρίνοντας τους φίλους σου με τους φίλους άλλων ατόμων, αμέσως νιώθεις μειονεκτικά και το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει προδιαθεσικό παράγοντα για κατάθλιψη.

Εξάλλου, οι πολλές ώρες στα παιχνίδια και στα social media μειώνουν την επικοινωνία με την οικογένεια, τον κοινωνικό κύκλο του χρήστη. Η μείωση αυτή συχνά οδηγεί σε  συναισθήματα μοναξιάς και αποξένωσης και ειδικά στα παιδιά μπορεί  να επηρεάσει την κοινωνική τους ανάπτυξη.

Πώς να διαχειριστούμε όλα αυτά;

Μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά χωρίς την παρουσία κινητού. Μπορείτε να επικοινωνείτε με τους φίλους σας, μέσω των social media, αλλά σκεφτείτε να τους πάρετε τηλέφωνο και να τους συναντήσετε από κοντά.