Εξωσωματική γονιμοποίηση: Ποια είναι τα στάδια
1ο: Λήψη ωαρίων και σπέρματος
Σε άσηπτες συνθήκες (χειρουργικές συνθήκες), ο εξειδικευμένος γιατρός λαμβάνει τα ωάρια από τις ωοθήκες της γυναίκας. Η λήψη γίνεται με τη χρήση κολπικού υπερήχου και μιας λεπτής βελόνας η οποία παρακεντά τα ωοθυλάκια. Η διαδικασία είναι ανώδυνη διότι πραγματοποιείται με μέθη.
Την ίδια στιγμή γίνεται η συλλογή σπέρματος με εκσπερμάτιση του άνδρα. Στο εργαστήριο γίνεται επιλογή των υγιών σπερματοζωαρίων με καλή κινητικότητα και μορφολογία.
2ο: Γονιμοποίηση
Στην κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση οι εξειδικευμένοι εμβρυολόγοι τοποθετούν τα ωάρια με τα σπερματοζωάρια σε ειδικές θήκες που περιέχουν καλλιεργητικό υγρό. Η γονιμοποίηση επιτυγχάνεται όταν το σπερματοζωάριο διεισδύσει στο ωάριο. Μετά από 18 ώρες το ζευγάρι γνωρίζει πόσα ωάρια έχουν γονιμοποιηθεί.
Κάποιες φορές αυτή η διαδικασία γίνεται με την τεχνική της μικρογονιμοποίησης. Οι ειδικοί επιλέγουν τα πλέον κατάλληλα ωάρια και με μια πολύ λεπτή βελόνα εγχύουν το σπερματοζωάριο. Έπειτα τοποθετούν τα γονιμοποιημένα ωάρια στον επωαστικό κλίβανο.
3ο: Εμβρυομεταφορά
Δύο έως και έξι μέρες μετά τη γονιμοποίηση, τα έμβρυα που έχουν αναπτυχθεί στον επωαστικό κλίβανο τοποθετούνται στη μήτρα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη. Λίγες ώρες μετά η γυναίκα επιστρέφει σπίτι της.
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Πότε χορηγούνται τα φάρμακα
Φυσιολογικά, η γυναίκα παράγει ένα ωάριο το μήνα. Η χορήγηση εξειδικευμένων φαρμάκων, που είναι ίδια με τις ορμόνες που παράγονται φυσιολογικά στο σώμα της γυναίκας, βοηθούν στην ανάπτυξη περισσότερων του ενός ωαρίου και αυξάνουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Τα φάρμακα βοηθούν και τις γυναίκες που δεν έχουν ωορρηξία.
Μετά την εμφύτευση η γυναίκα λαμβάνει φάρμακα που υποστηρίζουν την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Το τι φάρμακα θα πάρει εξαρτάται από το ιστορικό και τις ανάγκες της συγκεκριμένης γυναίκας.
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι γίνεται με τα υπόλοιπα έμβρυα;
Τα έμβρυα που δεν έχουν μεταφερθεί στη μήτρα και τα οποία είναι καλής ποιότητας μπορούν να καταψυχθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν σε επόμενη κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς να λάβει εκ νέου φάρμακα η γυναίκα.