Iatropedia

Το Facebook απαγόρευσε φωτογραφία παιδιού με δερματική ασθένεια – Προκαλεί αντιδράσεις η δικαιολογία που έδωσε [pics]

Εκτός εαυτού έφερε το Facebook μια μητέρα, αφού απαγόρευσε μια φωτογραφία της ενός έτους κόρης της, που πάσχει από μια σπάνια δερματική ασθένεια, επειδή... “κάνει τους χρήστες να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους”.

Η 30χρονη Rhiannon Atkinson δημοσίευσε στο Facebook φωτογραφίες της μικρής της κόρης, Pippa, για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την φυσαλιδώδη επιδερμόλυση (epidermolysis bullosa – EB), η οποία πλήττει έναν στους 50.000 ανθρώπους.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται η ίδια, ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της έστειλε ένα μήνυμα που χαρακτηρίζει μια από τις φωτογραφίες της κόρης της ως “ανεπιθύμητη” (undesirable).

Το Facebook είπε στην κυρία Atkinson, ότι “τέτοιες εικόνες απαγορεύονται επειδή κάνουν τους χρήστες να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους”!

Η επίμαχη φωτογραφία είναι αυτή που βλέπετε παρακάτω και δείχνει πώς είναι το πόδι της Pippa εξαιτίας της ασθένειάς της:

“Διάφοροι άνθρωποι μας έχουν πει ότι οι εικόνες αυτές τους κάνουν να νιώθουν άσχημα. Δεν έχω πρόβλημα με το να έχει κάποιος χρήστης την γνώμη του και να την εκφράζει. Ίσως κάποιοι άνθρωποι να μην έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν από το να ‘χτυπάνε’ την σοβαρή πάθηση ενός μικρού παιδιού. Αλλά για μια τεράστια εταιρεία να κάνει το ίδιο, τι να πω, με εξέπληξε αρνητικά”, είπε η κα. Atkinson.

Τι είπε το Facebook;

Το Facebook είπε ότι η εικόνα που η κα. Atkinson προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει “απεικονίζει ένα σώμα, ή μέρη του σώματος με έναν ανεπιθύμητο τρόπο”.

Είπε επίσης ότι οι “διαφημίσεις δεν θα πρέπει να απεικονίζουν ορισμένες περιπτώσεις σωματικού βάρους ως ‘τέλειες’, ή οποιαδήποτε κατάσταση υγείας ως ‘εξαιρετικά ανεπιθύμητη’”.

Ως παραδείγματα, χρησιμοποίησε εκείνα τα σημεία στο σώμα ενός υπέρβαρου ατόμου όπου το περιττό λίπος φαίνεται να “κρέμεται” (όπως στην μέση εκεί που τελειώνει το παντελόνι), καθώς και φωτογραφίες ατόμων με πολύ στενά ρούχα και παθήσεις που μπορεί να σχολιαστούν με “αρνητικό τρόπο”.

Είπε επίσης ότι “αυτές οι διαφημίσεις δεν επιτρέπονται εφόσον κάνουν τους χρήστες να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους”.

Η Daily Mail, η οποία και δημοσιεύει το θέμα, ισχυρίζεται ότι έγινε προσπάθεια επικοινωνίας με το Facebook, αλλά δεν υπήρχε κάποια απάντηση μέχρι και την ώρα της δημοσίευσης.

Η λεπτομέρεια

Πρέπει να σημειωθεί ότι το όλο θέμα ξεκίνησε, επειδή η 30χρονη Rhiannon Atkinson δημιούργησε μια σελίδα στο Facebook, όπου εκθέτει το σοβαρό πρόβλημα της μικρής της κόρης και παραπέμπει σε ιστοσελίδα, στην οποία οι χρήστες μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά, εφόσον το επιθυμούν, για να βοηθήσουν την μικρή Pippa να αντεπεξέλθει του προβλήματός της.

Το Facebook δεν απαγόρευσε την εν λόγω σελίδα, ούτε και πολλές άλλες φωτογραφίες του παιδιού σε αυτή. Απαγόρευσε μόνο την συγκεκριμένη φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω. Και ο λόγος που χρησιμοποιεί τον όρο “διαφημίσεις” (adverts) και όχι απλά “δημοσιεύσεις” (posts) είναι επειδή η εν λόγω σελίδα έχει τον σκοπό “διαφήμισης”, για να βοηθηθεί η μικρή Pippa.

Ερωτήματα με αφορμή την εν λόγω υπόθεση

Σε κάθε περίπτωση, η δικαιολογία που έδωσε το Facebook στην 30χρονη, ότι δηλαδή κάποια φωτογραφία απαγορεύεται “επειδή κάνει του χρήστες να νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους” είναι -το λιγότερο- προκλητική.

Πέρα από αυτό, όμως, μέσα από την απάντηση αυτή του Facebook, αναδείχτηκε (για ακόμα μια φορά) και κάτι ακόμα: ότι λογοκρίνεται το υλικό που ανεβάζει ένας χρήστης, εάν το Facebook θεωρεί ότι αυτό το υλικό (όπως μια φωτογραφία) προωθεί/επικροτεί μια μη-υγιεινή εικόνα του σώματος, ή αν επιτίθεται σε άτομα με κάποια πάθηση.

Στην θεωρία αυτό, ίσως και να δείχνει “καλή πρόθεση”. Αλλά στην πράξη, με ποια κριτήρια ακριβώς γίνεται αυτή η κρίση στις φωτογραφίες, που ανεβάζουν οι χρήστες; Και είναι κάτι που γίνεται μόνο στις “διαφημίσεις” ή μπορεί να γίνεται και στις απλές δημοσιεύσεις; Και αν δεν γίνεται στις απλές δημοσιεύσεις, μήπως θα γίνει στο μέλλον;

Διότι η… δικαιολογία, ότι μια φωτογραφία “κάνει τους χρήστες να νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους”, δείχνει μια επιθυμία των ιθυνόντων του Facebook, να κρατούν τους χρήστες “χαρούμενους”. Το γιατί είναι ανοιχτό προς συζήτηση…

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook προκαλεί με απαγορεύσεις

Το 2015, μία φωτογράφος είδε τη φωτογραφία της που έδειχνε γυναίκες να θηλάζουν να απαγορεύεται από το Facebook, επειδή πολλοί άντρες χρήστες έκαναν αναφορά στην εταιρεία ότι η εν λόγω φωτογραφία ήταν “άσεμνη”.

Το Facebook απαγόρευσε αυτήν την φωτογραφία, επειδή έλαβε αναφορές που την χαρακτήριζαν «άσεμνη»

Η Jade Beall, η οποία ως κεντρικό θέμα στις φωτογραφίες της εδώ και 15 χρόνια καριέρας έχει τη γυναικεία μορφή, ισχυρίστηκε ότι δημοσίευσε μεν την φωτογραφία επτά γυμνών γυναικών, αλλά είχε επεξεργαστεί τα επίμαχα σημεία (θηλές και γεννητικά όργανα), ώστε να είναι θολά και να μην φαίνονται κανονικά σε όποιον βλέπει την φωτογραφία.

Και τον περασμένο Ιούλιο μια άλλη γυναίκα επικεφαλής μιας ομάδας υποστήριξης για γυναίκες με εμμηνόπαυση, επιτέθηκε στο Facebook επειδή η σελίδα της (σ.σ. ήταν και εκείνη με την μορφή “διαφήμισης”) απαγορεύτηκε εξ ολοκλήρου με την αιτιολογία ότι επρόκειτο για “υλικό ακατάλληλο για ανήλικους”.

Η ανάρτηση που απαγορεύτηκε από το Facebook, επειδή χρησιμοποιούσε την λέξη «λίμπιντο», η οποία πάντως δεν υπάρχει στην διαφήμιση

Η 50χρονη Diane Danzebrink, ζήτησε από το Facebook την άδεια να δημοσιεύσει μια διαφήμιση/αγγελία σε μια προσπάθειά της να βοηθήσει τις γυναίκες που παλεύουν με τις ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης. Το αίτημά της απορρίφθηκε, αλλά η έκπληξη της κας Danzebrink ήταν στην δικαιολογία που της έδωσε το Facebook, το οποίο θεώρησε ως πρόβλημα την χρήση της λέξης «λίμπιντο» (libido), παρόλο που δεν χρησιμοποιήθηκε η εν λόγω λέξη στη διαφήμιση!

Η απάντηση που έδωσε το Facebook για τον λόγο που απαγόρευσε την άνωθεν ανάρτηση

Γενικά, ορισμένες δημοσιεύσεις, οι οποίες θεωρεί το Facebook ότι είναι προκλητικές ή “αναστατώνουν” τους χρήστες (σ.σ. χρησιμοποιεί συγκεκριμένα την λέξη “disturbing”), απαγορεύονται, ενώ υπάρχει και όριο ηλικίας 13 ετών για τους χρήστες.

Αλλά τον περασμένο Μάιο αποκαλύφθηκε ότι το Facebook επιτρέπει στους χρήστες να διαμοιράζονται απειλές θανάτου, βίντεο αυτοτραυματισμών και εικόνες ζωικών βασανιστηρίων.

Αποκαλυπτικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκάλυψαν ότι το προσωπικό που συντονίζει το Facebook έχει οδηγίες να μην διαγράφει τέτοιο περιεχόμενο.

Οι οδηγίες αυτές λένε επίσης ότι τα βίντεο αμβλώσεων επιτρέπονται εφόσον δεν υπάρχει γυμνό και οι απευθείας μετάδοση απόπειρας αυτο-τραυματισμού δεν θα διακόπτονται, επειδή το Facebook “δεν θέλει να λογοκρίνει ή να τιμωρήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας (distress)”.

Οι υπεύθυνοι δεν χρειάζεται να λογοκρίνουν τις απειλές θανάτου εφόσον τις θεωρούν “γενικόλογες”, ή “μη αξιόπιστες”.

Πηγή: Daily Mail