Iatropedia

Για την υγιεινή των χεριών και τα κουνούπια θα ενημερωθούν και φέτος οι μικροί μαθητές της Κ. Μακεδονίας

Θα συνεχιστεί και φέτος στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας το πρόγραμμα αγωγής υγείας της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας, προκειμένου οι μαθητές και μαθήτριες του νηπιαγωγείου και του δημοτικού να ενημερωθούν για τα θέματα της υγιεινής των χεριών και για τα κουνούπια και του γυμνασίου για τις συνέπειες του καπνίσματος και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

«Λάβαμε σήμερα τη σχετική άδεια από το υπουργείο Παιδείας για τη συνέχιση του προγράμματος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και αναμένεται η άδεια και για τη δευτεροβάθμια» γνωστοποιεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η προϊσταμένη στο τμήμα πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Σιδηροπούλου.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε την περασμένη σχολική χρονιά, η κ. Σιδηροπούλου το χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα επιτυχές», καθώς συμμετείχαν σε αυτό 9.382 παιδιά και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης από τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας και Ημαθίας. «Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της περιφέρειας αλλά και να διευρύνουμε τη θεματολογία ώστε να περιλαμβάνει πλέον και περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η ρύπανση και η ποιότητα των υδάτων. Πρόκειται, άλλωστε, για μια προσπάθεια ώστε η νέα γενιά να διαμορφώσει μια συνολική νοοτροπία, μια γενική φιλοσοφία που θα συνοδεύεται από τις αντίστοιχες συμπεριφορές σε θέματα πρόληψης υγείας» προσθέτει η κ. Σιδηροπούλου.

Το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας έχει αναλάβει τον συντονισμό του Δικτύου Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας που συγκροτήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και απαρτίζεται από 35 επαγγελματίες υγείας (γιατρούς δημόσιας υγείας ΕΣΥ, γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, επισκέπτες και επισκέπτριες υγείας, επόπτες δημόσιας υγείας, νοσηλευτές, μαίες και ψυχολόγους), προερχόμενους και από τις επτά περιφερειακές ενότητες. Προβλέπεται, εξάλλου, η ενίσχυση του δικτύου μελλοντικά με κλινικούς διαιτολόγους – διατροφολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ειδικούς του περιβάλλοντος.