Γιατί είναι αναγκαίος ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός;

  • Iatropedia
Στην Ελλάδα σήμερα βιώνουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η πρώτη αρνητική συνέπεια που δημιουργείται από την σκληρή οικονομική πραγματικότητα της χώρας είναι η ανεργία. Βλέπουμε τα ποσοστά ανεργίας να σκαρφαλώνουν σε πρωτόγνωρα επίπεδα, ειδικά ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, ενώ υπάρχει συσσώρευση εν δυνάμει εργαζομένων σε ορισμένους κλάδους, άνθηση της ετεροαπασχόλησης, και παράλληλα εντοπίζεται ανεπάρκεια εξειδικευμένων ανθρώπων σε σύγχρονα επαγγέλματα, κατασπατάληση του ανθρώπινου ενεργητικού σε μη παραγωγικές δραστηριότητες και υποβάθμιση της χώρας μας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Γράφει η Ειρήνη Ντάκου

Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία

Έως σήμερα η πολύ σημαντική απόφαση ενός νέου ως προς την επαγγελματική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει βασιζόταν συνήθως σε ανεξέλεγκτους παράγοντες (επιθυμίες γονιών, επαγγέλματα της μόδας, τάσεις της εποχής, κλπ). Σήμερα οι νέοι, αντιλαμβανόμενοι το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να χτίσουν την επαγγελματική τους καριέρα νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια και συναισθηματική αποσταθεροποίηση, καταστάσεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.

Άρα η ανάγκη για συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού σε έφηβους, αλλά και ενήλικους που αναζητούν νέα επαγγελματική κατεύθυνση, γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Η συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού βοηθά το άτομο να διερευνήσει τα τέσσερα βασικά στοιχεία εαυτού που είναι καθοριστικά για τη σχέση του με το επάγγελμα:

1. Την προσωπικότητά του – τι μου ταιριάζει να κάνω;

2. Τα ενδιαφέροντά του – τι μου αρέσει να κάνω;

3. Τις ικανότητες & δεξιότητές του – τι μπορώ να κάνω καλά;

4. Τις αξίες του – τι είναι σημαντικό για εμένα;

Χρησιμοποιώντας τα πλέον αναγνωρισμένα διεθνώς και εξειδικευμένα ψυχομετρικά τεστ συμπληρωματικά με προσωπικές συνεντεύξεις, ο σύμβουλος βοηθά το άτομο να συνδυάσει προσωπικότητα, αξίες, αντιλήψεις, ταλέντα και κλίσεις με τις δυνατότητές του αλλά και με τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες πληροφορώντας το για τα δεδομένα και τις απαιτήσεις των διαφόρων επαγγελμάτων. Έτσι το άτομο έχει όλα τα στοιχεία για να επιλέξει την καταλληλότερη καριέρα. Μια καλή επιλογή επαγγελματικής καριέρας ανοίγει δρόμο για μια καλύτερη και ισορροπημένη ζωή.

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού;

1. Αρχική ατομική συνάντηση με το κάθε παιδί

Γνωριμία με τον σύμβουλο

Ιστορικό του παιδιού

Ενημέρωση και εξοικείωση με το περιεχόμενο και τους στόχους του προγράμματος

Ενημέρωση των γονιών / κηδεμόνων για το πρόγραμμα

2. Χορήγηση των ψυχομετρικών τεστ

Τεστ προσωπικότητας 16PF ®

Τεστ ικανοτήτων CAB ®

Τεστ ενδιαφερόντων OVIS ®

3. Παράδοση αποτελεσμάτων ατομικά με το κάθε παιδί

Συμβουλευτική σε σχέση με τα αποτελέσματα των τεστ και της αρχικής συνάντησης

Πληροφόρηση για επαγγελματικές κατευθύνσεις & επαγγέλματα

Ενημέρωση των γονιών για τα αποτελέσματα

Αξιολόγηση

Πού και πώς διεξάγεται το πρόγραμμα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού;

Ατομικά, στο γραφείο σε προσυμφωνημένες ώρες μεταξύ του συμβούλου και του ενδιαφερόμενου. Συνήθως χρειάζονται περίπου 7 ώρες στο σύνολο οι οποίες μοιράζονται σε 3 ή 4 ωριαίες ή δίωρες συναντήσεις.

Ομαδικά, σε ένα φροντιστήριο ή σχολείο το πρόγραμμα διεξάγεται συνήθως στη διάρκεια τριών, συνεχόμενων κατά προτίμηση, Σαββατοκύριακων. Για τις ατομικές συναντήσεις με τον σύμβουλο τα ραντεβού με τα παιδιά κλείνονται διαδοχικά. Η χορήγηση των τεστ γίνεται ομαδικά σε γκρουπ έως 12 παιδιά την κάθε φορά.

Ποιες είναι οι αποδεκτές ηλικίες;

Από 14 + και άνω, προτιμότερα από το καλοκαίρι μετά το τέλος της Γ’ γυμνασίου.

Ειρήνη Ντάκου

Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία Επαγγελματικός Προσανατολισμός

e-mail: info@psychology-athens.com

http://www.psychology-athens.com/