Iatropedia

Γιατί μωρά και έφηβοι μυρίζουν τόσο διαφορετικά; [μελέτη]

Μωρό, μαμά, μυρωδιά

Beautiful young mom is kissing her cute little baby who is sleeping in bed at home, close-up

Αν και υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των χημικών ουσιών που αναδίδουν τόσο οι έφηβοι όσο και τα μικρά παιδιά, οι διαφορές τείνουν να είναι υπέρ των μωρών...

Λίγοι γονείς θα έλεγαν ότι η μυρωδιά που αναδίδουν τα έφηβα παιδιά τους τούς θυμίζει σανταλόξυλο. Κι όμως, ένα από τα διακριτά συστατικά της μυρωδιάς του σώματος των εφήβων είναι μια χημική ένωση που αναδίδει αυτό το ζεστό, ξυλώδες άρωμα, σύμφωνα με μια μικρή νέα μελέτη, η οποία συνέκρινε τις μυρωδιές των εφήβων με εκείνες των βρεφών και των νηπίων.

Δυστυχώς, εδώ τελειώνουν τα καλά νέα για τους εφήβους (και τους γονείς τους). Αν και υπήρχαν πολλές ομοιότητες μεταξύ των χημικών ουσιών που αναδίδονταν από τους έφηβους και τα μικρά παιδιά, οι διαφορές έτειναν να ευνοούν τα μικρότερα παιδιά, στη μυρωδιά του σώματος των οποίων υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα μιας χημικής ένωσης με άρωμα λουλουδιών. Οι έφηβοι, από την άλλη πλευρά, παρήγαγαν μια ένωση που μύριζε σαν ιδρώτας και ούρα και είχαν υψηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών που περιγράφονταν ότι μύριζαν τυρί, μούχλα και… κατσικίσια.

Οι συντάκτες της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Chemistry χθες, Πέμπτη 21 Μαρτίου, δεν έφτασαν στο σημείο να πουν ότι τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι οι έφηβοι μυρίζουν χειρότερα από τα μωρά. Αντ’ αυτού, οι διαφορές που τεκμηρίωσαν «μπορεί να συμβάλλουν στη λιγότερο ευχάριστη οσμή του σώματος των εφήβων», όπως είπε είπε η  Diana Owsienko, η οποία διεξήγαγε τη μελέτη στο πλαίσιο της διδακτορικής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης στη Γερμανία (τώρα είναι ερευνήτρια στα Ερευνητικά Ινστιτούτα RISE της Σουηδίας).

Η μυρωδιά του σώματος είναι ένα πολύπλοκο μείγμα αερομεταφερόμενων χημικών ουσιών, πολλές από τις οποίες παράγονται όταν ο ιδρώτας και το σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που συνήθως εκκρίνεται μέσω των τριχοθυλακίων, διασπώνται από μικρόβια του δέρματος ή αντιδρούν με άλλες ενώσεις στον αέρα. Οι διαφορές στην οσμή μεταξύ των μικρών παιδιών και των εφήβων προέρχονται πιθανώς από τις αλλαγές στην παραγωγή ιδρώτα και σμήγματος που συμβαίνουν την περίοδο της εφηβείας, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη βασίστηκε σε δείγματα από 18 μικρά παιδιά, ηλικίας 3 ετών ή μικρότερα, και 18 παιδιά που είχαν μπει στην εφηβεία.

Για να συλλέξουν δείγματα της μυρωδιάς του σώματός τους, οι επιστήμονες έραψαν μικρά βαμβακερά κομμάτια ύφασμα στις μασχάλες από τα μπλουζάκια και τα φορμάκια που φορούσαν τα παιδιά και οι έφηβοι κατά τη διάρκεια της νύχτας. (Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απέχουν από τη χρήση αρωματικών προϊόντων υγιεινής και την κατανάλωση ιδιαίτερα αρωματικών τροφίμων, όπως είναι τα κρεμμύδια και το σκόρδο, για 48 ώρες πριν τη δοκιμή.)

Στο εργαστήριο, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις χημικές ενώσεις που είχαν διαποτίσει το ύφασμα, συγκεντρώνοντας δείγματα από πολλά παιδιά στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Όπως διαπίστωσαν, τα περισσότερα χημικά συστατικά ήταν κοινά στις δύο ομάδες.

Υπήρχαν, όμως, δύο ενώσεις, και οι δύο στεροειδή, που υπήρχαν μόνο στα εφηβικά δείγματα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες, οι οποίοι δεν είναι ενεργοί πριν από την εφηβεία, εκκρίνουν πρόδρομες ουσίες αυτών των ενώσεων, τις οποίες τα μικρόβια του δέρματος μετατρέπουν στα εν λόγω στεροειδή.

Οι έφηβοι είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα από τις ενώσεις που ονομάζονται καρβοξυλικά οξέα. Ενώσεις που μυρίζουν μούχλα, τυρί και άλλα όχι και τόσο ευχάριστα, καθώς και κάποιες με λιγότερο προσβλητικές μυρωδιές, που περιγράφονται ως γήινες, φρουτώδεις ή κερένιες.

Τα καρβοξυλικά οξέα περιέχονται στο σμήγμα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης κι άλλες ενώσεις που μπορούν να μετατραπούν σε καρβοξυλικά οξέα σε συνδυασμό με μικρόβια ή διάφορες χημικές διεργασίες. Η παραγωγή σμήγματος αυξάνεται κατά την εφηβεία.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι, σε συνδυασμό, τα δύο στεροειδή συν τα υψηλότερα επίπεδα καρβοξυλικών οξέων μπορεί να εξηγούν γιατί η μυρωδιά του σώματος των εφήβων είναι πιθανό να ενοχλεί μερικούς ανθρώπους.

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς ότι μια μυρωδιά είναι πάντα ευχάριστη για όλους και να πει ότι μια άλλη μυρωδιά είναι πάντα δυσάρεστη για όλους», ανέφερε η κ. Owsienko. «Αυτό, επομένως, είναι μια υπόθεση που κάνουμε εμείς».

Πηγή: New York Times

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιστορικό επίτευγμα: Μεταμοσχεύθηκε νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ζώντα ασθενή

Καρκίνος του πνεύμονα: Αναπτύσσουν εμβόλιο που θα προλαμβάνει το 90% των κρουσμάτων

Το κάπνισμα επηρεάζει το σωματικό βάρος, αλλά όχι με τον τρόπο που φαντάζεστε