Γιατί τα πρωτότοκα παιδιά έχουν αυξημένη μυωπία
Συγκεκριμένα, μετά από ανάλυση δεδομένων 90.000 ενηλίκων ηλικίας 40-69 ετών, οι επιστήμονες επιχείρησαν να προσδιορίζουν αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην όρασή τους (από την παιδική τους ακόμα ηλικία και το πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια) και το αν ήταν πρωτότοκα παιδιά ή όχι.
Διαπίστωσαν ότι τα πρωτότοκα παιδιά ήταν 10% πιο πιθανό να αναπτύξουν μυωπία και 20% πιο πιθανό να έχουν πολύ σοβαρή μυωπία. Τα μικρότερα αδέλφια τους, από την άλλη πλευρά, ήταν λιγότερο πιθανό κατά μέσο όρο να αναπτύξουν μυωπία, και ακόμη και αυτό γινόταν, είχαν γενικά πολύ χαμηλότερα επίπεδα μυωπίας.
Η μυωπία αποτελεί ολοένα και πιο αυξανόμενο παράγοντα ανησυχίας στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα, όπου τα ποσοστά της παιδικής μυωπίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες δύο γενιές.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποδεικνύουν ότι η αιτία για αυτή την αύξηση της μυωπίας στα πρωτότοκα παιδιά έχει να κάνει με την εκπαίδευσή τους. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι γονείς είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στο μορφωτικό επίπεδο του πρωτότοκου παιδιού τους, με αποτέλεσμα το παιδί αυτό να περάσει περισσότερα έτη εκπαίδευσης. Το σκεπτικό έχει ως εξής: Όταν ένα ζευγάρι έχει το πρώτο του παιδί, το ένστικτο για να του παρέχει ό,τι το καλύτερο, σε συνδυασμό με την γενικότερη πολιτιστική προτίμηση για τα πρωτότοκα σε ορισμένα μέρη του κόσμου, μπορεί να οδηγήσει τους νέους γονείς να επενδύσουν υπερβολικά στην εκπαίδευση του πρωτότοκου παιδιού τους. Σε ένα σχολικό περιβάλλον, το παιδί έχει πρόσβαση σε βιβλία, iPads, παιχνίδια κλπ, τα οποία αυξάνουν την καθημερινή καταπόνηση των ματιών τους. Αυτό, μαζί με γενετικούς παράγοντες, μπορεί να συμβάλλει στην μυωπία.
Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε Κινέζους μαθητές και μαθήτριες έδειξε, ότι η μυωπία τους μειώθηκε όταν τα παιδιά περνούσαν μόλις 40 λεπτά περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους καθημερινά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυωπία ή υπερμετρωπία; Το τεστ της μιας εικόνας δείχνει τι έχετε
Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους έχουν λιγότερη μυωπία