Γιατί το να προσπαθούμε να είμαστε τέλειοι γονείς δεν είναι υγιές [έρευνα]
Οι γονείς που προσπαθούν να είναι «τέλειοι» δεν θα επιτύχουν ποτέ αυτόν τον στόχο και ο στόχος δεν είναι καν υγιής για τις οικογένειές τους, δείχνει νέα έρευνα.
Οι κίνδυνοι που ενέχει η προσπάθειά μας να αγγίξουμε την τελειότητα είναι τέτοιοι που οι ερευνητές έχουν πλέον δημιουργήσει μία κλίμακα για να βοηθήσουν τους γονείς να παρακολουθούν την εξουθένωσή τους και, εάν είναι απαραίτητο, να την αντιμετωπίσουν.
Η πρώτη στο είδος της κλίμακα επαγγελματικής εξουθένωσης γονέων είναι μια έρευνα 10 σημείων που βοηθά τους γονείς να μετρήσουν το άγχος και την κούρασή τους σε πραγματικό χρόνο, λένε οι ερευνητές.
«Αν ίσως βάζετε προτεραιότητα να φροντίζετε ώστε το σπίτι σας να είναι πεντακάθαρο όλη την ώρα, αλλά μετά δεν νιώθετε ότι έχετε χρόνο να πάτε μια βόλτα κάθε βράδυ με τα παιδιά σας, ίσως πρέπει να αναδιοργανωθείτε ή να βρείτε έναν τρόπο να κάνετε και τα δύο αυτά πράγματα να λειτουργήσουν», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Kate Gawlik, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Νοσηλευτικό Κολλέγιο του Οχάιο, σε δελτίο Τύπου.
Περίπου το 57% των γονέων που συμμετείχαν στη νέα έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται εξουθενωμένοι.
Η εξουθένωση μπορεί να συμβεί όταν ένας γονέας θέτει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό του, στο πλαίσιο μιας «κουλτούρας επιτευγμάτων» που υποκινείται εν μέρει και από τα social media.
«Μπορεί να βλέπεις τους ανθρώπους στο Instagram ή και ανθρώπους να περπατούν στον δρόμο και να σκέφτεσαι: «Πώς το κάνουν αυτό; Πώς φαίνεται να τα έχουν πάντα όλα υπό έλεγχο, ενώ εγώ δεν τα έχω;», επισημαίνει η Gawlik.
«Έχουμε υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό μας ως γονείς. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες για το τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά μας», συνεχίζει. Και μετά, «συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους, άλλες οικογένειες, και υπάρχει πολλή κριτική που συνεχίζεται. Και είτε γίνεται συνειδητά είτε όχι, επιμένει εκεί», λέει.
Επιπλέον, η ψυχική υγεία ενός γονέα επηρεάζει έντονα την ψυχική υγεία των παιδιών του.
Οι γονείς που αισθάνονται εξουθενωμένοι είναι πιο πιθανό να επιτεθούν στα παιδιά τους. Εάν τα παιδιά αναπτύξουν, ως αποτέλεσμα, ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, αυτό κάνει τους γονείς ακόμα πιο εξαντλημένους και κακοποιητικούς, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
«Όταν οι γονείς είναι εξουθενωμένοι, έχουν περισσότερη κατάθλιψη, άγχος και στρες, αλλά και τα παιδιά τους χειροτερεύουν τόσο σε συμπεριφορά όσο και συναισθηματικά», αναφέρει η ερευνήτρια Bernadette Melnyk, αντιπρόεδρος για την προαγωγή της υγείας και επικεφαλής ευεξίας στο Ohio State University. «Οπότε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσετε τη δική σας αλήθεια, αν νιώθετε εξουθενωμένοι ως γονείς, και να κάνετε κάτι γι’ αυτό, για καλύτερη αυτοφροντίδα».
Θετικές στρατηγικές
Η νέα κλίμακα εξουθένωσης συνοδεύεται από νέες οδηγίες για θετικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους γονείς να αναπτύηουν βαθύτερες σχέσεις με τα παιδιά τους, ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι στρατηγικές περιλαμβάνουν:
- Σύνδεση και ενεργητική ακρόαση
- Αντικατάσταση αρνητικών σκέψεων με θετικές
- Λογικές προσδοκίες τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί
- Αναστοχασμό και δράση βάσει προτεραιοτήτων
Αυτού του είδους οι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού που η Melnyk αποκαλεί «επιδημία γονικής εξουθένωσης».
«Οι γονείς κάνουν εξαιρετική δουλειά φροντίζοντας τα παιδιά τους και όλους τους άλλους, αλλά συχνά δεν δίνουν προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού τους», είπε. «Ως γονείς, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σερβίρουμε από ένα άδειο φλιτζάνι. Αν τα παιδιά δουν τους γονείς τους να φροντίζουν σωστά τον εαυτό τους, το πιθανότερο είναι ότι θα μεγαλώσουν και με αυτή την αξία. Έχει μια κυματοειδή επίδραση στα παιδιά και σε ολόκληρη την οικογένεια», τονίζει.
«Όπως μου είπε ένας γονέας», προσθέτει η Gawlik, «θα προτιμούσα να έχω ένα χαρούμενο παιδί παρά ένα τέλειο παιδί».
Η ενημερωμένη έκθεση The Power of Positive Parenting: Evidence to Help Parents and their Children Thrive περιλαμβάνει αποτελέσματα έρευνας από περισσότερους από 700 γονείς που συμμετείχαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2023.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί η μουσική μπορεί να μας αλλάζει τη διάθεση
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο 32 μορφών καρκίνου, προειδοποιούν οι ειδικοί
Παλμοί καρδιάς: Οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλικία και τι να προσέχετε