Iatropedia

Γιορτές: Τι να προσέξετε στα παιχνίδια που θα αγοράσετε για τα παιδιά

Τι συνιστά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) για να αποφύγετε τα δυσάρεστα απρόοπτα.

Ο Δεκέμβριος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας που κάνουμε δώρο παιχνίδια στα παιδιά, αλλά καλό είναι να μην λαμβάνουμε υπ’ όψιν μόνο την τιμή τους και τις επιθυμίες των παιδιών όταν τα επιλέγουμε. Και αυτό διότι ένα ακατάλληλο παιχνίδι μπορεί να δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Όπως αναφέρει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) για τα παιδικά παιχνίδια υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η νομοθεσία καθορίζει τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας που πρέπει να πληρούν, για να μπορούν να διατίθενται στην αγορά.

Όταν λοιπόν οι ενήλικες αγοράζουν παιχνίδια για παιδιά πρέπει να ελέγχουν κατ’ αρχάς εάν:

  1. Στη συσκευασία αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα του παιχνιδιού. Είναι στοιχείο απαραίτητο για να γνωρίζουν την προέλευση του παιχνιδιού.
  2. Το παιχνίδι φέρει στη συσκευασία του την ένδειξη «CE». Όλα τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φέρουν την ένδειξη αυτή, κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν έχει συμμορφωθεί προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας, που ορίζονται από την κοινοτική νομοθεσία.
  3. Είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών. Τα παιχνίδια, λ.χ., που αναφέρουν ότι προορίζονται για παιδιά άνω των τριών (3) ετών, δεν πρέπει να τα αγοράζουν  για μικρότερα παιδιά. Ιδανικά, δε, δεν πρέπει να τα αγοράζουν ούτε όταν στο σπίτι υπάρχει μικρότερο αδερφάκι.

Μαλακά παιχνίδια

Ειδικά στα μαλακά παιχνίδια, οι γονείς πρέπει να προσέχουν αν είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού τους, αλλά και το υλικό κατασκευής τους. Ο γενικός κανόνας είναι να αποφεύγετε τα παιχνίδια που περιέχουν PVC ή φθαλικά.

Η παραγωγή και εμπορία στην ελληνική αγορά κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών από PVC, που προορίζονται για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται, τονίζει το ΚΕΠΚΑ. Η μακροπρόθεσμη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η χρήση του PVC συνεχίζεται για παιχνίδια που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τρόφιμα με παιχνίδια

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και όταν αγοράζετε τρόφιμα που περιέχουν παιχνιδάκια (διαστάσεις κάτω των 4,5 εκατοστών). Αυτά μπορεί να υπάρχουν λ.χ. σε πατατάκια και άλλα αντίστοιχα σνακ, σοκολάτες και σοκολατένια αυγά, γιαούρτια, δημητριακά, παγωτά κ.λπ.

Η κυκλοφορία τους είναι νόμιμη στην ΕΕ αλλά προορίζονται για παιδιά άνω των 3 ετών. Πρέπει επίσης να βρίσκονται τυλιγμένα σε δική τους συσκευασία. Αντιθέτως,  δεν επιτρέπεται να είναι ενσωματωμένα (κολλημένα) στο τρόφιμο και να πρέπει το παιδί να το φάει για να πάρει το παιχνίδι.

Απαραίτητο είναι επίσης να επιτηρούν οι γονείς τα παιδιά όσο τρώνε αυτά τα προϊόντα, καθώς και όταν βγάζουν από μέσα τα παιχνίδια και παίζουν με αυτά. Να θυμάστε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται αρκετοί τραυματισμοί (π.χ. κατάποση, τοποθέτηση στη μύτη ή στο αυτί) στην Ευρώπη και στη χώρα μας από τέτοιου είδους παιχνίδια.

Παιχνίδια που ιππεύονται

Παιχνίδια με μπαταρίες

Μπαλόνια

Βιντεοπαιχνίδια

Τα δημοφιλέστερα βιντεοπαιχνίδια έχουν συνήθως βίαιο περιεχόμενο. Παρ’ ότι υπάρχει ένδειξη ότι επιτρέπεται η αγορά μόνο σε ενήλικες, πολλά παιδιά πείθουν τους γονείς τους να τους τα αγοράσουν.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παρατεταμένη ενασχόληση με αυτά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και επηρεάζει με αρνητικό τρόπο:

Επομένως πρέπει να ελέγχουν τον συνολικό χρόνο ενασχόλησης των παιδιών με τα βιντεοπαιχνίδια και να παρακολουθούν, ει δυνατόν, τον τρόπο χρήσης τους από τα παιδιά, για να διαπιστώσουν εάν αποκομίζουν κάποιο όφελος ή ζημιώνονται από αυτά.

Βασικές συμβουλές

Φωτογραφία: iStock