Γονείς, μην αμελείτε τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας Β
Τα μέτρα ασφαλείας έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και η προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους από τον επικίνδυνο ιό, μονοπωλούν την εφετινή σχολική χρονιά το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Ωστόσο ο νέος κορωνοϊός δεν αποτελεί την μοναδική απειλή για την υγεία των παιδιών.
Οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι υπάρχουν δεκάδες άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία ευτυχώς υπάρχουν εμβόλια που αποδεδειγμένα είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.
Δυστυχώς, ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών, βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού και ανάλογα με την ηλικία τους, αποτελεί ήδη μία από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας. Ειδικά κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, καταγράφηκε πολύ μεγάλη πτώση των εμβολιασμών
Το φθινόπωρο παραδοσιακά είναι η εποχή του προγραμματισμένου τσεκάπ από τον παιδίατρο και του προληπτικού εμβολιασμού. Κατά την επίσκεψη, καλό είναι οι γονείς να ενημερώνονται για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα ύπουλης νόσου, της μηνιγγίτιδας Β, και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει. Ειδικά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοιού αλλά και της γρίπης και των φθινοπωρινών ιώσεων, είναι επείγουσα και επιτακτική η ανάγκη προστασίας μέσω του εμβολιασμού από άλλα επικίνδυνα νοσήματα μέσω του εμβολιασμού.
Τι είναι η μηνιγγίτιδα Β
Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η οποία δεν κάνει διακρίσεις. Οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες για προσβολή από αυτήν είναι τα βρέφη και τα νήπια. Ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Τον υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο έχουν τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους. Ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1-4 ετών.
Η μηνιγγίτιδα Β εξελίσσεται ταχύτατα (μέσα σε μόλις 24 ώρες) και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας έχουν σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.
Αιτία της μηνιγγίτιδας Β είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος. Το βακτήριο αυτό μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, μέσω των σταγονιδίων των αναπνευστικών εκκρίσεων. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο μηνιγγιτιδόκοκκος έχει 13 οροομάδες, εκ των οποίων η Β είναι αυτή που επικρατεί στη χώρα μας. Γι’ αυτό και έχει ζωτική σημασία ο εμβολιασμός όλων των μικρών παιδιών εναντίον της μηνιγγίτιδας Β.
Τα συμπτώματα
Τα μικρά παιδιά συνήθως μολύνονται από τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β από τους ενήλικες μέσω καθημερινών καταστάσεων, όπως το φιλί, ο βήχας ή το φτάρνισμα.
Στα αρχικά στάδιά της, η μηνιγγίτιδα Β προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της απλής γρίπης. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η τυπική αρχική κλινική εικόνα της μηνιγγίτιδας είναι:
- Αιφνίδια έναρξη πυρετού
- Ναυτία
- Έμετος
- Πονοκέφαλος
- Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης
- Μυαλγίες (πόνοι στους μυς)
Ωστόσο κατά τα άλλα, ο μικρός ασθενής φαίνεται υγιής και αυτό δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι έχει μια απλή «ίωση» που «θα περάσει γρήγορα». Η εξέλιξη, όμως, είναι ραγδαία και σύντομα εκδηλώνονται και άλλα συμπτώματα, όπως αυχενική δυσκαμψία ή/και αιμορραγικό εξάνθημα. Το 20-30% των παιδιών εξάλλου έχουν και σπασμούς.
Η πρόληψη
Το πρόβλημα είναι πως ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ιδιαίτερα συχνός στον γενικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα ενήλικες είναι φορείς του βακτηρίου αυτού. Επομένως, ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών.
Ο εμβολιασμός μπορεί να αρχίσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Οι δόσεις που απαιτούνται εξαρτώνται από την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού.
Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας επίσης είναι απαραίτητος, αλλά δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.