Γονιμότητα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να την επηρεάσει αρνητικά
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο Λα Μάρκα του Πανεπιστημίου της Μοντένα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, βρήκαν ότι…
…τα τοξικά σωματίδια του αέρα μπορούν να μειώσουν τη δραστηριότητα των ωοθηκών και έτσι να στενέψουν το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη σύλληψη παιδιού.
Οι γυναίκες που ζουν σε επιβαρημένες από άποψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης περιοχές, φαίνεται να έχουν ένα αναπαραγωγικό μειονέκτημα. Αν μάλιστα οι γυναίκες αυτές καπνίζουν, το «παράθυρο» μπορεί να είναι ακόμη μικρότερο, καθώς μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα βρήκε ότι το κάπνισμα επισπεύδει την εμμηνόπαυση έως κατά δύο χρόνια. Ο αριθμός (απόθεμα) των συνολικών ωαρίων που μπορεί να παράγει μια γυναίκα στην αναπαραγωγική ζωή της, διαφέρει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων περιβαλλοντικούς και γενετικούς.
Η νέα μελέτη σε 1.318 γυναίκες μεταξύ 2007-2017, η οποία βασίστηκε στις μετρήσεις μιας ορμόνης (ΑΜΗ) που παράγουν οι ωοθήκες, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν» και το New Scientist, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές με τη χειρότερη ρύπανση του αέρα, έχουν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα να έχουν πολύ μικρό απόθεμα ωαρίων. Χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα δυσκολευθούν να μείνουν έγκυες, καθώς ο χαμηλός αριθμός ωαρίων δεν σημαίνει και χαμηλή γονιμότητα, μειώνει όμως τις ευκαιρίες αναπαραγωγής.
Παραμένει προς διερεύνηση κατά πόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει σε μόνιμη βάση τη δραστηριότητα των ωοθηκών ή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αν οι γυναίκες μειώσουν την έκθεση τους στους ρύπους.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ