Γονείς προσοχή: παχύσαρκο παιδί σημαίνει παχύσαρκος ενήλικας
Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία αρχίζει να παίρνει διεθνώς, διαστάσεις επιδημίας. Τα παχύσαρκα παιδιά , που συνεχίζουν να είναι παχύσαρκα και μετά τα 7 τους χρόνια, με μεγάλες πιθανότητες θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Ενώ το 70% των παχύσαρκων εφήβων θα γίνουν σίγουρα παχύσαρκοι ενήλικες, άνδρες και γυναίκες.
Η κ. Τατιανή Μούδιου, επιμελήτρια Β, της Β Πανεπιστημιακής παιδιατρικής κλινικής ΑΧΕΠΑ, στην ανακοίνωση της εν όψη της 22ης Επιστημονικής ημερίδας– Επίκαιρα θέματα στην Παιδιατρική, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, είναι κατηγορηματική: “ Η πρόληψη για την παχυσαρκία πρέπει να ξεκινά από πολύ νωρίς. Ο θηλασμός πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους 6 μήνες. Μόλις βάλουμε στην διατροφή του, στερεά τροφή, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη με ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικείωση με νέες γεύσεις υγιεινών τροφών.”
Είναι γεγονός ότι οι γονείς και το διατροφικό τους μοντέλο και οι διατροφικές τους συνήθειες, ασκούν καθοριστικό ρόλο στη διατροφική εκπαίδευση του παιδιού και καθορίζουν το τι θα τρώει. Παιδιά που οι γονείς τους τρώνε σωστά, υγιεινά και αθλούνται έχουν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο.
Και η κ. Μουδιού εξηγεί: “ Για τα βρέφη και τα παιδιά που είναι κάτω από 2 χρόνων συνιστάται μια ισορροπημένη διατροφή. Τα παιδιά από 2 – 7 που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα και είναι υπέρβαρα, πρέπει να διατηρούν σταθερό το σωματικό τους βάρος με αλλαγές στη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα. Όταν θα αρχίσουν να ψηλώνουν θα παρουσιάσουν μείωση του Δείκτη της Μάζας Σώματος. Πρέπει να μιλάμε για απώλεια βάρους μόνο όταν υπάρχουν επιπλοκές στην υγεία του παιδιού από την παχυσαρκία. Και μάλιστα η απώλεια θα πρέπει να γίνεται αργά και προσεκτικά, γιατί μιλάμε για μικρά παιδιά. Όχι πάνω από μισό κιλό το μήνα.”
Τι πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας να τρώνε; Η κ. Μούδιου τονίζει: “Ένα υπέρβαρο παιδί θα πρέπει να ασκείται σωματικά. Επίσης δεν θα πρέπει να βλέπει τηλεόραση περισσότερο από 2 ώρες τη μέρα. Στόχος πρέπει να είναι να μειωθούν οι τροφές που έχουν λιπαρά και θερμίδες.” Παράλληλα συνίσταται να αντικατασταθούν οι τροφές υψηλής ενέργειας και χαμηλής διατροφικής αξίας (τηγανητά, φαστ φούντ, ζάχαρη γλυκά, ζυμαρικά), με άλλες χαμηλής ενέργειας και υψηλής διατροφικής αξίας (ψωμί ολικής άλεσης, λαχανικά φρούτα, όσπρια, κοτόπουλο, ψάρια, χυμοί).
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι εάν για 2 χρόνια τηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή με τροφές χαμηλής ενέργειας και υψηλής διατροφικής αξίας, οδηγούμαστε σε μια ικανή παρέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μεσογειακή διατροφή και ποιότητα ζωής του παιδιού
μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
μάθετε τα πάντα για την υπερλιπιδαιμία, τα λιπίδια και τη χοληστερίνη