Το γρήγορο φαγητό (fast food) είναι στη κορυφή των προτιμήσεων των νέων, ειδικά των μικρών παιδιών και των εφήβων. Ωστόσο, οι γονείς πλέον, έχουν άλλον έναν λόγο να αρνούνται να αγοράσουν στα παιδιά τους μπέργκερ και πίτσες, με την υποστήριξη της επιστήμης!
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), η κατανάλωση γρήγορου φαγητού κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ετών ανάπτυξης του εγκεφάλου βλάπτει τη μνήμη μακροπρόθεσμα. Οι επιστήμονες τονίζουν, ότι ακόμα κι αν αλλάξει η διατροφή και γίνει πιο υγιεινή στην ενήλικη ζωή, η «ζημιά» στη μνήμη των νέων είναι μη αναστρέψιμη.
Μεταξύ των ηλικιών 10 και 24 ετών, ο εγκέφαλος υφίσταται σημαντικές αλλαγές που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως η γενετική, οι ορμόνες, ο ύπνος και η διατροφή. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη διατροφή, ιδιαίτερα την κατανάλωση γρήγορου φαγητού, με τη γνωστική δυσλειτουργία.
Δείτε επίσης: Εθνική Επιτροπή Διατροφής: Η διατροφή των μαθητών στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης
Πως έγινε η μελέτη για το γρήγορο φαγητό
Η μελέτη μιλά για την «δυτική διατροφή», από την οποία δεν λείπουν τα μπέργκερ, οι πίτσες και άλλες τροφές επιβλαβείς για την υγεία πλούσιες σε ζάχαρη και κορεσμένα λίπη. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις που είχε αυτή η διατροφή σε εργαστηριακά τρωκτικά.
Διεξήχθησαν πειράματα για τον έλεγχο της επεισοδιακής μνήμης που εξαρτάται από τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Αυτή αφορά τα καθημερινά γεγονότα που συνέβησαν σε συγκεκριμένες ώρες και μέρη (π.χ. αναμνήσεις από το έβδομο πάρτι γενεθλίων σας).
Τα τρωκτικά υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης, και όσα τρέφονταν αποκλειστικά με fast food παρουσίαζαν γνωστικά προβλήματα, σε σύγκριση με όσα είχαν ακολουθήσει μια υγεινή διατροφή. Το γρήγορο φαγητό δεν φέρεται να άλλαξε σημαντικά τα αποτελέσματα των τεστ μνήμης που είχαν σχεδιαστεί για την αξιολόγηση περιοχών του εγκεφάλου εκτός του ιππόκαμπου.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα επίπεδα ακετυλοχολίνης, μια ουσία στην οποία βασίζεται η περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου και συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η ζάχαρη και τα λιπαρά μειώνουν τα επίπεδα αυτής της ουσίας, όπως έδειξε η μελέτη.
Έπειτα, οι ερευνητές άλλαξαν τη διατροφή των τρωκτικών με πιο υγιεινά φαγητά. Παρατηρήθηκαν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, αλλά η εξασθένηση της μνήμης παρέμεινε, επιβεβαιώνοντας ότι η ακετυλοχολίνη και όχι το μικροβίωμα, προκάλεσε αυτές τις βλάβες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα γνωστικά προβλήματα παρουσιάστηκαν, χωρίς να έχουν εμφανιστεί προβλήματα βάρους και παχυσαρκίας.
Τέλος, οι ερευνητές μπόρεσαν να αντιστρέψουν τη βλάβη χρησιμοποιώντας φάρμακα που μιμούνται την ακετυλοχολίνη. Τα φάρμακα εγχύθηκαν απευθείας στον ιππόκαμπο πριν από το τεστ μνήμης, βελτιώνοντας την απόδοση μνήμης.
Πηγή: newsatlas.com / Φωτογραφία iStock