Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τη μνήμη και τη μάθηση στα παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
ρύπανση
Τα ευρήματα μελέτης σε παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών. Πώς μπορούν οι ρύποι να επηρεάσουν τις νοητικές λειτουργίες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν σχετίζεται μόνο με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα στους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Μπορεί να έχει επιπτώσεις και στις νοητικές δεξιότητες των μικρών παιδιών, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η συνεχής έκθεση σε ορισμένα συστατικά των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 σχετίζονται με μειωμένη μάθηση και μνήμη στα παιδιά του Δημοτικού.

Τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ) είναι μίγματα στερεών και υγρών που αιωρούνται στον αέρα. Τα PM2,5 είναι εκείνα που έχουν διάμετρο από 2,5 μικρά και κάτω. Ένα μικρόν ισούται με ένα εκατομμυριοστό του μέτρου.

Τα PM2,5 παράγονται σε σημαντικό ποσοστό από την καύση βενζίνης, πετρελαίου, ντίζελ ή ξύλου. Εκτός από την καύση ορυκτών καυσίμων, τα παράγουν επίσης οι φωτιές στα δάση, η γεωργία, τα θαλάσσια αερολύματα και οι χημικές αντιδράσεις.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν στοιχεία από 8.589 παιδιά, ηλικίας 9 και 10 ετών. Το σχεδόν 48% ήταν κορίτσια.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδόσεις τους στα μαθήματα με τη ρύπανση στις γειτονιές όπου ζούσαν. Ειδικότερα εστιάσθηκαν στις συγκεντρώσεις 15 συστατικών των PM2,5.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, η αυξημένη συγκέντρωση ενός συγκεκριμένου υποπροϊόντος, του νιτρικού αμμωνίου, σχετιζόταν με μειωμένη μάθηση και μνήμη στα παιδιά.

Το νιτρικό αμμώνιο εμπλέκεται επίσης με τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC). Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι τα PM2,5 μπορεί να έχουν νευρονοητικές επιπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να μελετηθεί εξονυχιστικότερα η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα χημικά συστατικά της, δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Megan Herting, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ρύπανσης & Δημοσίας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck του USC.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 είναι βασικός δείκτης της ποιότητας του αέρα. Αποτελούνται από μίγμα σκόνης, αιθάλης, οργανικών ενώσεων και μετάλλων. Μπορούν να εισέλθουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες και από εκεί να περάσουν στο αίμα.

Είναι τόσο μικρά, ώστε μπορεί να διαπεράσουν την κύρια άμυνα του εγκεφάλου (τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό) και να εισβάλλουν σε αυτόν. Έτσι δημιουργούν νοητικά προβλήματα.

Φωτογραφία: iStock