Iatropedia

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει την επιτυχία της εξωσωματικής

pregnancy test

Ανησυχητικά ευρήματα μελέτης στην Αυστραλία όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση κατά κανόνα είναι ελάχιστη.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί περισσότερο σε μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια (PM) πριν την ωοληψία, είχαν σχεδόν 40% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό.

Η μελέτη διεξήχθη στη διάρκεια μίας οκταετίας στο Περθ. Οι ερευνητές εξέτασαν την έκβαση 3.659 εμβρυομεταφορών που έγιναν σε 1.836 γυναίκες.

Η μέση ηλικία τους την εποχή της λήψης των ωαρίων (ωοληψία) ήταν τα 34,5 χρόνια. Η μέση ηλικία την εποχή της εμβρυομεταφοράς ήταν τα 36,1 χρόνια. Τα έμβρυα που μεταφέρθηκαν στις γυναίκες ήταν κατεψυγμένα.

Τέσσερις φορές πριν από την ωοληψία (24 ώρες, 2 εβδομάδες, 4 εβδομάδες και 3 μήνες νωρίτερα) οι ερευνητές εξέτασαν την ποιότητα του αέρα στις γειτονιές όπου ζούσαν οι γυναίκες. Ύστερα παρακολούθησαν τις γυναίκες για να καταγράψουν πόσες θα αποκτούσαν τελικά μωρό.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετιζόταν ισχυρά με την επιτυχία της εξωσωματικής. Οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί στα υψηλότερα επίπεδα μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 τις δύο εβδομάδες πριν την ωοληψία, είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό.

Αντίστοιχα, όσες εκτέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των ΡΜ2,5 τους τρεις μήνες πριν την ωοληψία, είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση φάνηκε να είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική παρότι ήταν ελάχιστη την περίοδο της μελέτης. Τα επίπεδα των ρύπων υπερέβησαν τα όρια ασφαλείας, που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,  ελάχιστες ημέρες της συγκεκριμένης οκταετίας. Ειδικότερα:

«Ακόμα και σε μία περιοχή του κόσμου με θαυμάσια ποιότητα αέρα, όπου ελάχιστες ημέρες υπάρχει αυξημένη ρύπανση, αυτή συσχετίζεται ισχυρά με αρνητικές εκβάσεις της εξωσωματικής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Sebastian Leathersich, ειδικός σε θέματα αναπαραγωγής στο Νοσοκομείο Γυναικών King Edward Memorial στο Subiaco της Αυστραλίας.

Η πρακτική σημασία

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο αρνητικός αντίκτυπος που έχει η ρύπανση είναι ανεξάρτητος από την ποιότητα του αέρα την ημέρα της εμβρυομεταφοράς.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των ωαρίων καθαυτή και όχι μόνο τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Το γεγονός αυτό δεν είχε έως τώρα αναφερθεί», πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο 40ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE). Έχουν επίσης γίνει δεκτά για δημοσίευση σε επερχόμενο τεύχος της ιατρικής επιθεωρήσεως Human Reproduction.

Φωτογραφία: iStock