Οι γυναίκες που τρώνε υγιεινά στην εγκυμοσύνη επηρεάζουν την ανάπτυξη των μωρών τους για τα τουλάχιστον πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, οι μέλλουσες μητέρες που κάνουν μια ποιοτική διατροφή είναι πιθανότερο να αποκτήσουν μωρά με:
- Υγιές βάρος κατά τη γέννηση
- Σταθερή ανάπτυξη καθώς μεγαλώνουν
- Ενδεχομένως μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών, που είχαν δείξει ότι η διατροφή της μητέρας στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική για το μελλοντικό βάρος των παιδιών της.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Συμμετείχαν 2.854 μητέρες και τα παιδιά τους. Οι μητέρες είχαν ηλικία 25 έως 34 ετών την περίοδο όταν γεννήθηκαν τα μωρά τους. Το 51% των βρεφών ήταν αγόρια.
Οι ερευνητές από το σύστημα υγείας Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνιας και άλλα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ, ζήτησαν από τις γυναίκες να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής κατά την εγκυμοσύνη. Η διατροφή τους βαθμολογήθηκε αναλόγως με τις απαντήσεις που έδωσαν.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επίσης την υγεία των βρεφών για δύο χρόνια.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν, η υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη επηρέαζε θετικά την ανάπτυξη των βρεφών. Παραδείγματος χάριν, σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο ταχείας ανάπτυξης του μωρού, εξήγησε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Assiamira Ferrara, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Η ταχεία ανάπτυξη από τη γέννηση έως τους 24 μήνες ζωής αποτελεί ισχυρό προάγγελο παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή, εξήγησε.
Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε πως η υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με:
- 20% χαμηλότερο κίνδυνο ταχείας ανάπτυξης του μωρού στους 6 μήνες ζωής
- 18% χαμηλότερο κίνδυνο ταχείας ανάπτυξης στους 24 μήνες ζωής
- 35% μικρότερο κίνδυνο βραδείας ανάπτυξης στους 6 και στους 24 μήνες
Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη σχετίσθηκε και με 12% μικρότερο κίνδυνο γέννησης μεγαλόσωμου βρέφους.
Όλα τα προαναφερθέντα είναι παράγοντες κινδύνου για παιδική παχυσαρκία. Επομένως η διατροφή της εγκύου μπορεί να αποτελεί το πρώτο, κρίσιμο βήμα για την προστασία των παιδιών από αυτήν, κατέληξαν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock