Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πηγή χαράς και ευτυχίας για τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά κρύβει μία δυσάρεστη έκπληξη για τον οργανισμό τους: τον γερνάει πριν την ώρα του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η μελέτη διεξήχθη σε μερικές εκατοντάδες εθελοντές και εθελόντριες από τις Φιλιππίνες. Όπως έδειξε, οι γυναίκες που είχαν αποκτήσει παιδιά ήταν βιολογικώς μεγαλύτερες από τις συνομήλικές τους που δεν είχαν μείνει ποτέ έγκυοι.
Επιπλέον, οι γυναίκες που είχαν πολλά παιδιά είχαν πιο γερασμένο οργανισμό απ’ ό,τι εκείνες που είχαν λίγα. Αντίστοιχη συσχέτιση στους άνδρες δεν παρατηρήθηκε. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει κατά την εγκυμοσύνη ή/και τον θηλασμό που επιταχύνει την βιολογική γήρανση.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS). Επιβεβαιώνουν προγενέστερες παρατηρήσεις που είχαν συσχετίσει την αυξημένη γονιμότητα με αρνητικές εκβάσεις στην υγεία και την μακροζωία των γυναικών.
Η σχετική μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Οι ερευνητές εξέτασαν το αναπαραγωγικό ιστορικό και δείγματα DNA από 1.735 συμμετέχοντες σε μακροχρόνια μελέτη στις Φιλιππίνες. Όλοι τους ήταν 20-22 ετών κατά την έναρξή της.
Επιγενετικές αλλαγές
Οι 825 από τους συμμετέχοντες ήταν νεαρές γυναίκες. Οι ερευνητές υπολόγισαν την βιολογική ηλικία τους σε διάφορες φάσεις της μελέτης, εξετάζοντας τις επιγενετικές αλλαγές στο DNA τους. Οι αλλαγές αυτές είναι μεταβολές που επηρεάζουν την δραστηριότητα των γονιδίων και συμβαίνουν για διάφορους λόγους στη διάρκεια της ζωής. Μπορεί π.χ. να οφείλονται σε εξωτερικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες ή απλώς στην ανάπτυξη του οργανισμού.
Όπως διαπίστωσαν, με κάθε εγκυμοσύνη που ανέφεραν οι γυναίκες, η βιολογική τους ηλικία αυξανόταν κατά 2-3 μήνες. Οι γυναίκες που έμεναν πιο συχνά έγκυοι στη διάρκεια 6 ετών παρακολούθησης είχαν την μεγαλύτερη αύξηση στην βιολογική ηλικία.
Η συσχέτιση της εγκυμοσύνης με την βιολογική γήρανση παρέμεινε ισχυρή και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους δυνητικούς συμβάλλοντες παράγοντες, όπως:
- Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση
- Το κάπνισμα
- Οι γενετικές μεταλλάξεις
- Το περιβάλλον εντός του οποίου ζούσαν οι γυναίκες
Όπως όμως προαναφέρθηκε, δεν εντοπίστηκε αντίστοιχη συσχέτιση στους 910 άνδρες της μελέτης.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η εγκυμοσύνη επιταχύνει τη βιολογική γήρανση στις νεαρές, γόνιμες γυναίκες. Και αυτό ισχύει για κάθε εγκυμοσύνη που έχουν στη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Calen Ryan, από το Κέντρο Γήρανσης Robert N. Butler του Κολούμπια.
Οι ακριβείς αιτίες του φυσικού αυτού φαινομένου δεν είναι γνωστές. Υποστηρίζουν επίσης όμως την επιδημιολογική παρατήρηση πως η απόκτηση πολλών παιδιών ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως προβλημάτων υγείας και πρόωρου θανάτου, πρόσθεσε.
Φωτογραφία: iStock