Η έκθεση ενός παιδιού στα αντιβιοτικά από πολύ νωρίς μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος

  • Iatropedia newsroom
άσθμα
Η έκθεση ενός παιδιού σε αντιβιοτικά από πολύ νωρίς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος, αλλάζοντας τα βακτήρια του εντέρου

Η έκθεση ενός παιδιού σε αντιβιοτικά από πολύ νωρίς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος, αλλάζοντας τα βακτήρια του εντέρου του, διαπιστώνει νέα μελέτη σε ποντίκια.

Τα αντιβιοτικά μπορεί συγκεκριμένα να μειώσουν την παραγωγή μίας βιοχημικής ουσίας από το έντερο που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη προστασία από το άσθμα, ανέφεραν οι ερευνητές στις 15 Ιουλίου στο περιοδικό Immunity.

«Ανακαλύψαμε ότι συνέπεια της αντιβιοτικής θεραπείας είναι η εξάντληση των βακτηρίων που παράγουν την ουσία IPA, μειώνοντας έτσι ένα βασικό μόριο που έχει τη δυνατότητα να αποτρέπει το άσθμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ben Marsland, καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας.

Οι διαπιστώσεις βασίζονται σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, τα οποία έδειξαν ότι μετά την χορήγηση αντιβιοτικών από νωρίς, τα ποντίκια έγιναν πιο ευαίσθητα σε αλλεργικές αντιδράσεις στα ακάρεα της σκόνης. Το ανθρώπινο άσθμα προκαλείται συνήθως από την έκθεση σε ακάρεα σκόνης.

Αυτή η ευαισθησία στα αλλεργιογόνα των ακάρεων της σκόνης συνεχίστηκε στα ποντίκια και μακροπρόθεσμα, ακόμη και όταν το μικροβίωμα του εντέρου επανήλθε στο φυσιολογικό, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η χρήση αντιβιοτικών κατά το πρώτο έτος της ζωής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση βακτηρίων που προάγουν την υγεία», ανέφερε ο Marsland σε ένα δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.

Ανέφερε επίσης ότι «τα βρέφη που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αλλεργιών και άσθματος έχει αποδειχθεί ότι έχουν διαταραγμένη και καθυστερημένη ωρίμανση του μικροβιώματος του εντέρου».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορονοϊός: 30% αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με Covid μέσα σε 13 ημέρες

Καύσωνας: Αυξάνει την επιθετικότητα, την ενδοοικογενειακή βία και τις τάσεις αυτοκτονίας [μελέτη]

Αναισθησία στα παιδιά: Πόσο ασφαλής είναι και ποιοι οι κίνδυνοι