Οι παρατεταμένες περίοδοι αδράνειας κατά την παιδική ηλικία μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για καρδιακές επιπλοκές όπως, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο στην μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας.
Συγκεκριμένα, μελέτη έδειξε μια σύνδεση μεταξύ της αυξημένης καθιστικής συμπεριφοράς από την παιδική ηλικία έως τη νεαρή ενήλικη ζωή με τις επακόλουθες καρδιακές βλάβες, ακόμη και σε άτομα με φυσιολογικό βάρος και αρτηριακή πίεση.
Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Andrew Agbaje, τόνισε τον αντίκτυπο του υπερβολικού χρόνου μπροστά σε οθόνες στα νεαρά άτομα, δηλώνοντας: «Όλες αυτές οι ώρες οθόνης στους νέους συνιστούν επιβάρυνση στην καρδιά, όπως γνωρίζουμε από μελέτες σε ενήλικες. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κινούνται περισσότερο για να προστατεύσουν την μακροπρόθεσμη υγεία τους”.
Πώς έγινε η έρευνα
Αυτή η μελέτη, μέρος του διάσημου ερευνητικού προγράμματος «Children of the 90s» που ξεκίνησε το 1990-’91, σηματοδοτεί την πρώτη διερεύνηση της συλλογικής επιρροής της καθιστικής συμπεριφοράς που -μέσω στοιχείων από “έξυπνες” φορητές συσκευές- παρατηρείται σε νεαρά άτομα και τη συσχέτισή της με καρδιακή βλάβη αργότερα στη ζωή.
- Στις ηλικίες 11, 15 και 24 ετών, οι συμμετέχοντες φορούσαν “έξυπνα” ρολόγια εξοπλισμένα με ανιχνευτές δραστηριότητας για επτά ημέρες κάθε φορά.
- Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ηχο-καρδιογραγφήματα για να εκτιμήσει το βάρος της αριστερής κοιλίας στην καρδιά στις ηλικίες 17 και 24 ετών.
- Αυτό το βάρος αναφέρθηκε σε σχέση με το ύψος (g/m2,7).
- Η μελέτη εξέτασε σχολαστικά μεταβλητές όπως η ηλικία, το φύλο, η αρτηριακή πίεση, το σωματικό λίπος, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ενώ εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς από την ηλικία των 11 έως των 24 ετών και των μετρήσεων της καρδιάς από την ηλικία των 17 έως 24 ετών.
Ευρήματα και επιπτώσεις της έρευνας
Η μελέτη περιελάμβανε 766 παιδιά, με περίπου 55% να είναι κορίτσια και 45% αγόρια. Ο ημερήσιος χρόνος καθιστικής ζωής τους αυξήθηκε σημαντικά με την πάροδο του χρόνου:
- από 362 λεπτά/ημέρα στην ηλικία των 11 σε 474 λεπτά/ημέρα στην ηλικία των 15 ετών και 531 λεπτά/ημέρα στην ηλικία των 24 ετών.
- αυτή η σωρευτική αύξηση της αδράνειας ανήλθε κατά μέσο όρο σε 169 λεπτά (περίπου 2,8 ώρες) καθημερινά μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της νεαρής ενηλικίωσης.
Διαπιστώθηκε ότι:
- Για κάθε επιπλέον λεπτό καθιστικής ζωής κατά τα έτη 11 έως 24, υπήρχε αντίστοιχη αύξηση 0,004 g/m2,7 στην μάζα της αριστερής κοιλίας μεταξύ των ηλικιών 17 έως 24 ετών.
- Η συσσωρευμένη αδράνεια ισοδυναμούσε με ημερήσια αύξηση 0,7 g/m2,7. Αυτό είναι ισοδύναμο με μια αύξηση 3 γραμμαρίων στην μάζα της αριστερής κοιλίας μεταξύ των μετρήσεων με ηχοκαρδιογράφημα με μέση αύξηση ύψους.
- Μια παρόμοια αύξηση στην μάζα της αριστερής κοιλίας σε διάστημα επτά ετών στους ενήλικες συνδέθηκε με διπλάσιο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και θνησιμότητας.
Τι λένε οι επιστήμονες
Ο δρ. Agbaje τόνισε το μήνυμα της μελέτης για τους γονείς:
«Τα παιδιά έκαναν καθιστική ζωή για περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα και αυτό αυξήθηκε κατά σχεδόν τρεις ώρες την ημέρα μέχρι να ενηλικιωθούν. Η μελέτη μας δείχνει ότι η συσσώρευση του χρόνου αδράνειας σχετίζεται με καρδιακές βλάβες ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση. Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά και τους εφήβους να κινούνται περισσότερο, βγάζοντάς τα έξω για μια βόλτα και περιορίζοντας τον χρόνο που αφιερώνουν στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα βιντεοπαιχνίδια”.
Ουσιαστικά, αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη περιορισμού της καθιστικής συμπεριφοράς κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης καρδιαγγειακής υγείας.
Πηγή: https://www.escardio.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καθιστική ζωή στα 25 συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου τρεις δεκαετίες αργότερα
Γιατί η καθιστική ζωή κάνει τόσο κακό στην υγεία: Πράγματα που δεν έχετε συνειδητοποιήσει
φωτό: iStock