Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο ξενοδοχείο NJV ATHENS PLAZA, συμμετείχαν 49 μικροί καλλιτέχνες, όλοι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού, μαζί με τους γονείς τους, πολλούς δασκάλους τους και εκπροσώπους εικαστικών εργαστηρίων, που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα από διάφορες γωνιές της πατρίδας μας, από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Εύβοια, τη Ρόδο, την Αμφιλοχία, τη Λάρισα, την Ανδραβίδα, την Πάρο, τις Σέρρες, τα Φάρσαλα, καθώς και παιδιά από διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρούσι, το Μάτι, το Γαλάτσι, τα Πατήσια, την Αργυρούπολη, τη Νέα Μάκρη, το Πέραμα και τον Χολαργό. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά στον διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 600 παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα.
Επίτιμος καλεσμένος της εκδήλωσης ήταν ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος και καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, κύριος Σωτήρης Σόρογκας.
Η πρόεδρος του Ιδρύματος, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, υποδέχτηκε τα παιδιά με ανοιχτή αγκαλιά και συγκινημένη είπε μεταξύ άλλων: «Θελήσαμε η πρώτη εκδήλωση του Ιδρύματός μας για το 2017 να είναι αυτή, η οποία στέλνει το πιο αισιόδοξο μήνυμα για το νέο έτος, αυτό που στέλνουν τα αγαπημένα μας παιδιά που με τη συμμετοχή τους μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων μέσα από τις πανέμορφες ζωγραφιές τους αλλά και τις προσδοκίες τους και τον κόσμο που ονειρεύονται μέσα από τη δική τους καθαρή και αθώα ματιά! Αισθανόμαστε πολύ χαρούμενοι καθώς ο διαγωνισμός αυτός αγκαλιάστηκε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από πολλά σχολεία και μαθητές από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Και στον φετινό διαγωνισμό, δεχτήκαμε πολλά και πανέμορφα έργα. Καθένα ήταν μοναδικό και πραγματικά θα μπορούσε να είναι αυτό το θέμα της Χριστουγεννιάτικης κάρτας μας… Κάθε μία από τις ζωγραφιές είναι ένα παράθυρο στον κόσμο όπως τον βλέπουν, τον αντιλαμβάνονται και τον οραματίζονται τα παιδιά. Βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους, αισθάνομαι τόσο υπερήφανη για την νέα γενιά της πατρίδας μας. Εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά, και ο Θεός να σας χαρίζει υγεία, ευτυχία στη ζωή σας, καλή πρόοδο και να σας αξιώσει να πραγματοποιήσετε όλα σας τα όνειρα».
Νικήτρια του φετινού διαγωνισμού ήταν η Χαρά Μπαζιώτη, μαθήτρια της Β’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα, 7 χρονών, από το Μαρούσι της οποίας η ζωγραφιά έγινε το θέμα της Χριστουγεννιάτικης κάρτα του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για το 2016 και δίνοντας χρώμα και σχήμα «στο Δέντρο της Ειρήνης, της Ελπίδας και της Αγάπης».
Ως βραβείο, στη Χαρά Μπαζιώτη, προσφέρθηκε η «Βάρκα», ένα χαρακτικό του Καθηγητή Σωτήρη Σόρογκα, αριθμημένο και υπογεγραμμένο από τον ίδιο, για να της θυμίζει για πάντα τη διάκρισή της και να την εμπνέει στα βήματά της.
Το βραβείο μαζί με τα αναμνηστικά διπλώματα του Ιδρύματος και της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδος απένειμαν στη νικήτρια η κυρία Βαρδινογιάννη και ο νικητής του περσινού διαγωνισμού, ο 9χρονος Θανάσης Σωτηρόπουλος, μαθητής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας.
Εν συνεχεία απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα σε όλα τα παιδιά.
Την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος εκπροσώπησε στην εκδήλωση η εκπαιδευτικός κυρία Αικατερίνη Λέγγου η οποία απηύθυνε χαιρετισμό.
Ακολούθησε η ομιλία του Καθηγητή Σωτήρη Σόρογκα, τον οποίο προλόγισε ο διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του «Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη», κύριος Τάκης Μαυρωτάς.
Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κύριος Τάκης Μαυρωτάς «Ο Σωτήρης Σόρογκας είναι ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, που με το πολύτροππο έργο του διασώζει, αναδεικνύει και προεκτείνει την ευρωπαϊκή ζωγραφική. Δεν είναι μόνο ένας βαθιά σκεπτόμενος καλλιτέχνης, αλλά και ένας ανανεωτής της διδασκαλίας της ζωγραφικής… Το 2004 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε για την πολύτιμη πολιτιστική του προσφορά στη στερέωση της φυσιογνωμίας της ελληνικής τέχνης και του πολύμοχθου εκπαιδευτικού του έργου…».
Αμέσως μετά ο Καθηγητής Σωτήρης Σόρογκας, παίρνοντας τον λόγο είπε χαρακτηριστικά: «Τέτοιες εκδηλώσεις ιδίως σήμερα είναι παρήγορες για τον τόπο μας ο οποίος φθίνει διαρκώς σε όλα τα επίπεδα και τέτοιες αναγεννησιακές και ελπιδοφόρες συγκεντρώσεις μας δίνουν και εμάς το κουράγιο να συνεχίσουμε τη ζωή μας γιατί ο Ελληνισμός δεν πρέπει να πεθάνει με τίποτα… Θέλω με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για την κυρία Βαρδινογιάννη της οποίας όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι η ψυχή. Είναι σπουδαίο αυτό γιατί έτσι νομίζω ο Ελληνισμός θα συνεχίσει να υπάρχει… Ο κρατικός μηχανισμός είναι πεθαμένος και αυτές οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες νομίζω ότι είναι η ανάσα και ο τρόπος μέσω του οποίου θα υπάρξει η αναγέννηση του τόπου, που δεν πρέπει να μείνει ένα νεκρό στοιχείο στην ιστορία του κόσμου. Χαίρομαι γιατί στη συνείδηση μου όπως και όλων, η κυρία Βαρδινογιάννη έχει πάρει μια μυθοποιημένη διάσταση: Δηλαδή η κυρία Βαρδινογιάννη δεν είναι μόνο η κυρία Βαρδινογιάννη, αλλά ένα πρόσωπο που μας έχει αγκαλιάσει όλους. Εύχομαι τα νέα αυτά παιδιά να πιστέψουν σε αυτό που κάνουν και να μην το εκλάβουν ως διάλειμμα μιας ευχαριστήσεως στη δύνη της ζωής αλλά να γίνει ένας οδηγός ένας προσανατολισμός για την ανάταση αυτού του τόπου…».
Σε όλα τα παιδιά και στους δασκάλους προσφέρθηκε το βιβλίο με τίτλο «Δελφικές ανταύγειες» μια πρόσφατη έκδοση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» με έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων, Ελλήνων και ξένων, που αποτελούν τη συλλογή του Κέντρου Δελφών.
Μετά την εκδήλωση ακολούθησε γεύμα.