Οι πονοκέφαλοι είναι πολύ συχνοί σε παιδιά και εφήβους. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους θα υποφέρουν από πονοκεφάλους κάποια στιγμή στη ζωή τους και μέχρι τα 18 χρόνια η πλειονότητα των εφήβων τους έχει ήδη παρουσιάσει. Και ενώ οι περισσότεροι πονοκέφαλοι οφείλονται σε ιογενείς ασθένειες, κάποιοι είναι ημικρανίες. Στην πραγματικότητα, οι επαναλαμβανόμενες ημικρανίες επηρεάζουν έως και 1 στα 10 παιδιά και εφήβους συνολικά.
Τι πρέπει να γνωρίζετε -και να κάνετε- εάν πιστεύετε ότι το παιδί ή ο έφηβός σας μπορεί να έχει ημικρανίες;
Πόσο νωρίς αρχίζουν να εμφανίζονται οι ημικρανίες;
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά μέχρι την ηλικία των 10 ετών, 1 στα 20 παιδιά είχε κάποια στιγμή ημικρανία. Και μερικές φορές οι ημικρανίες εμφανίζονται ακόμη νωρίτερα.
Πριν από την εφηβεία, τα αγόρια και τα κορίτσια είναι εξίσου πιθανό να έχουν ημικρανίες. Μετά την εφηβεία, οι ημικρανίες είναι πιο συχνές στα κορίτσια.
Ποια συμπτώματα ημικρανίας είναι πιο συχνά στα παιδιά;
Οι ημικρανίες είναι συχνά μονόπλευρες στους ενήλικες. Στα παιδιά είναι πιο πιθανό να είναι αισθητές και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, είτε και στους δύο κροτάφους είτε και στις δύο πλευρές του μετώπου.
Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσεις την ημικρανία από κάποιο άλλο είδος πονοκεφάλου, τα παιδιά συχνά αναφέρουν έναν παλλόμενο πόνο και μπορεί να παρουσιάσουν ναυτία και ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο.
Τα φώτα που αναβοσβήνουν και άλλες αλλαγές στην όραση που συχνά βλέπουν οι άνθρωποι καθώς αρχίζει η ημικρανία είναι λιγότερο συχνές στα παιδιά.
Ωστόσο, οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν ότι το παιδί τους είναι πιο κουρασμένο, ευερέθιστο ή χλωμό πριν ξεκινήσει η ημικρανία – και χρειάζεται λίγος χρόνος για να επιστρέψει στο φυσιολογικό μετά το τέλος της.
Τι προκαλεί τις ημικρανίες στα παιδιά;
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί τις ημικρανίες. Παλιά πιστεύαμε ότι είχε να κάνει με τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Φαίνεται ότι οι ημικρανίες προκαλούνται από τα νεύρα που είναι πιο ευαίσθητα στη διέγερση. Η διέγερση θα μπορούσε να είναι άγχος, κούραση, πείνα, σχεδόν οτιδήποτε.
Οι ημικρανίες εμφανίζονται σε οικογένειες. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι πάσχοντες από ημικρανία έχουν κάποιον στην οικογένεια που παθαίνει επίσης ημικρανία.
Μπορούν να προληφθούν οι ημικρανίες;
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ημικρανίας είναι ο εντοπισμός και η αποφυγή των παραγόντων που την πυροδοτούν. Τα ερεθίσματα είναι διαφορετικά για κάθε άτομο, γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να κρατάτε ένα ημερολόγιο πονοκεφάλου.
Όταν το παιδί σας έχει πονοκέφαλο, γράψτε τι συνέβαινε πριν από τον πονοκέφαλο, πόσο πολύ πονούσε και πού, τι βοήθησε και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε σχετικά με αυτό. Αυτό θα βοηθήσει εσάς και τον γιατρό να εντοπίσετε μοτίβα που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι προκαλεί ημικρανία στο παιδί.
Είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά, να τρώει τακτικά και υγιεινά, να πίνει νερό τακτικά, να ασκείται και να διαχειρίζεται το άγχος. Όλα αυτά βοηθούν όχι μόνο στις ημικρανίες, αλλά και στη γενικότερη υγεία του!
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να ανακουφιστεί από την ημικρανία;
Όταν εμφανίζεται μια ημικρανία, μερικές φορές αρκεί απλώς να ξαπλώσετε σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο με ένα δροσερό πανί στο μέτωπο. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, μπορεί να βοηθήσει η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην δίνετε στο παιδί σας αυτά τα φάρμακα περισσότερο από περίπου 14 ημέρες τον μήνα, καθώς η συχνότερη χορήγηση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και να κάνει τα πάντα χειρότερα!
Υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με ημικρανίες;
Εάν ένα παιδί εμφανίζει συχνές ή σοβαρές ημικρανίες, που οδηγούν σε χαμένες μέρες από το σχολείο ή παρεμποδίζουν με άλλο τρόπο τη ζωή του, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το τι θα ήταν καλύτερο για το παιδί σας.
Μερικά κορίτσια παρουσιάζουν ημικρανίες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, μερικές φορές η λήψη ενός προληπτικού φαρμάκου κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσεως κάθε μήνα μπορεί να είναι χρήσιμη.
Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας
Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει ημικρανίες, θα πρέπει να του τηλεφωνήσετε και να κλείσετε ένα ραντεβού. Φέρτε μαζί σας το ημερολόγιο πονοκεφάλου. Ο γιατρός σας θα κάνει μια σειρά από ερωτήσεις, θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα κάνει μια διάγνωση. Μαζί μπορείτε να καταλήξετε στο καλύτερο σχέδιο για το παιδί σας.
Αν πάλι το παιδί έχει έντονο πονοκέφαλο, δυσκαμψία στον αυχένα, προβλήματα συντονισμού ή κίνησης, ασυνήθιστα υπνηλία ή δεν μιλάει ή/και δεν συμπεριφέρεται κανονικά, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με γιατρό.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο κάνει καλό στο μυαλό
Επικίνδυνη για το μυαλό η οικονομική καταστροφή μετά τα 50, λένε οι ειδικοί