Περισσότερα από 200 παιδιά στην Αγγλία θεραπεύτηκαν από την ηπατίτιδα C στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος του δημόσιου συστήματος Υγείας (NHS England) που μπορεί να οδηγήσει σε εκρίζωση της νόσου.
Η ηπατίτιδα C προκαλείται από έναν επικίνδυνο ιό που επιτίθεται στο ήπαρ. Χωρίς θεραπεία, του προκαλεί σοβαρές βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον καρκίνο.
Διαβάστε ακόμα Ψάχνουν 75.000 Έλληνες που έχουν ηπατίτιδα C και δεν το ξέρουν!
Η παγκόσμια κατάσταση με τις ιογενείς ηπατίτιδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ηπατίτιδα C, είναι τόσο σοβαρή, ώστε το 2016 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε ως στόχο την εκρίζωσή τους έως το 2030. Ως «εκρίζωση» έχει ορίσει την μείωση, σε σύγκριση με το 2015:
- Κατά 90% στα νέα κρούσματα
- Κατά 65% στους θανάτους
Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, η Αγγλία υιοθέτησε το 2018 ένα πρόγραμμα ύψους 1,14 δισεκατομμυρίων ευρώ (1 δισ. λίρες Αγγλίας), με τον οποίο εντοπίζονται και υποβάλλονται σε θεραπεία όλοι ανεξαιρέτως οι πάσχοντες από ηπατίτιδα C.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεργασία ειδικής ομάδας του NHS England με τους οικογενειακούς ιατρούς, τις υπηρεσίες Υγείας των δήμων και τους Συλλόγους Ασθενών.
Με το πρόγραμμα αυτό εκτιμάται ότι έως το 2025 θα έχει εκριζωθεί η νόσος. Ήδη η θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά 35%, σύμφωνα με τα στοιχεία του NHS England.
Θεραπεία επί 8 ή 12 εβδομάδες
Το πρόγραμμα αρχικά προοριζόταν για ενήλικες. Ύστερα, όμως, επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει και παιδιά. Περισσότερα από 200, ορισμένα εκ των οποίων είχαν ηλικία μόλις 3 ετών, έχουν πλέον ιαθεί από την ηπατίτιδα C. Κάθε ένα από αυτά έπαιρνε καθημερινά και επί 8 ή 12 εβδομάδες αντιϊικά φάρμακα. Η ίασή τους επιβεβαιώθηκε με δύο αλλεπάλληλα αρνητικά τεστ.
«Το ορόσημο της χορήγησης δυνητικά σωτήριας θεραπείας σε 200 παιδιά… είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα για το NHS», δήλωσε ο ιατρικός διευθυντής του NHS England Dr. Stephen Powis, καθηγητής Νεφρολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL). «Η χορήγηση της θεραπείας στα παιδιά όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή τους, μπορεί να τα οδηγήσει στην ίαση. Έτσι θα αποφύγουν την ανάπτυξη σοβαρής ηπατοπάθειας και ηπατικού καρκίνου αργότερα στη ζωή τους».
Τα παιδιά με ηπατίτιδα C συνήθως μολύνονται από τις μητέρες τους κατά τον τοκετό. Υπολογίζεται ότι μολύνεται το 5% των παιδιών που γεννιούνται από μητέρες με τη νόσο. Τα παιδιά μπορεί να κολλήσουν τον υπαίτιο ιό και αν έρθουν σε επαφή με μολυσμένο αίμα με άλλους τρόπους.
Οξεία και χρόνια
Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, ο ιός που ευθύνεται για την ηπατίτιδα C μπορεί να προκαλέσει οξεία και χρόνια νόσο. Η σοβαρότητά της μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Στις σοβαρές εκδηλώσεις της συμπεριλαμβάνονται:
- Η κίρρωση του ήπατος
- Ο καρκίνος του ήπατος
Ο ιός μεταδίδεται μέσω του αίματος. Οι περισσότερες μολύνσεις ενηλίκων στη Δύση συμβαίνουν μέσω ριψοκίνδυνων πρακτικών, όπως το σεξ χωρίς προφυλάξεις και η ενδοφλέβια λήψη ουσιών με κοινές σύριγγες.
Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι 58 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρόνια ηπατίτιδα C. Ετησίως καταγράφονται 1,5 εκατομμύριο νέες λοιμώξεις. Τα παιδιά και οι έφηβοι με τη νόσο υπολογίζονται σε 3,2 εκατομμύρια.
Ο ΠΟΥ εκτιμά ακόμα ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 290.000 άνθρωποι από τη νόσο. Οι περισσότεροι εξ αυτών καταλήγουν από κίρρωση του ήπατος ή ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.
Οι εξελιγμένες αντιϊικές θεραπείες μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση περισσότερο από το 95% των πασχόντων. Ωστόσο η πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία είναι χαμηλή. Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα των πασχόντων δεν γνωρίζουν ότι έχουν χρόνια ηπατίτιδα C.
Φωτογραφία: iStock